Friday, March 16, 2012

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Παύλου Μαρκάκη για τα ρέματα της Σκιάθου



Τη δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος ότι σε διάστημα ενός μηνός θα έχει προχωρήσει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την οριοθέτηση των ρεμάτων στην Σκιάθο, απέσπασε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΛΑΟΣ, Παύλος Μαρκάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή...


Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Μαρκάκης, σημείωσε ότι στην Σκιάθο, πριν από χρόνια τα ρέματα που υπήρχαν ήταν αχαρτογράφητα, με αποτέλεσμα τώρα να έχουν υποστεί αλλοίωση και να έχουν καταπατηθεί. Μεταξύ αυτών, είναι και το ρέμα των Κουκουναριών.


Όπως είπε, γι’ αυτά τα ρέματα ανατέθηκαν μελέτες, οι οποίες εγκρίθηκαν και δημοσιεύτηκαν στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όμως δεν είναι δυνατόν να οριοθετηθούν κυρίως λόγω των οικονομικών συμφερόντων που θέλουν να παραβιάζουν βάναυσα τη νομοθεσία και να λειτουργούν παρανόμως επιχειρήσεις ξενοδοχείων ή κάμπινγκ. Αυτές οι μελέτες πήγαν στην αποκεντρωμένη διοίκηση και στην συνέχεια στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς μέχρι τώρα να έχει δοθεί απάντηση για τον χρόνο εφαρμογής τους. Ο κ. Μαρκάκης ζήτησε από τον κ Παπακωνσταντίνου να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους καθώς και την πρόθεση του Υπουργείου να σταματήσει το φαινόμενο αυτό.

Απαντώντας, ο κ Γ. Παπακωνσταντίνου, είπε ότι ο νόμος του «Καλλικράτη» μετέφερε την αρμοδιότητα επικύρωσης των οριογραμμών των ρεμάτων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Εν προκειμένω, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας είχε προχωρήσει στην αποτύπωση των οριογραμμών, όμως με νομολογία του το Συμβούλιο της Επικρατείας, το 2011, αποφάσισε ότι η επικύρωση οριοθέτησης ρεμάτων που εμπίπτουν σε οικισμούς ή σε περιοχές που λόγω του χαρακτήρα τους χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, παραλίες, ευαίσθητες περιοχές οικολογικά, αρχαιολογικοί χώροι, είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Έτσι, ο φάκελος για την οριοθέτηση των ρεμάτων, όχι μόνο στις Κουκουναριές αλλά και στον Τρούλο και στον Πλατανιά, διαβιβάστηκε στο ΥΠΕΚΑ, το Δεκέμβρη του 2011. Λόγω του κενού που δημιουργήθηκε σε αυτές τις αρμοδιότητες και της νομολογίες του ΣτΕ, ο φάκελος καθυστέρησε να διαβιβαστεί στο ΥΠΕΚΑ, και συνεπώς καθυστέρησε και η επεξεργασία του από τις αρμόδιες υπηρεσίες.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες να λύσουν το ζήτημα ώστε να γίνει άμεσα η εξέταση του φακέλου και να προχωρήσει η εισήγηση του προεδρικού διατάγματος, ενώ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, θα ζητηθεί η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης του «Καλλικράτη» ώστε να είναι σύμφωνη με τη νομολογία του ΣτΕ και να μη διακινδυνεύουν με προσφυγές τυχόν οριοθετήσεις ρεμάτων που γίνονται σήμερα με απόφαση του γ.γ. αποκεντρωμένης διοίκησης.
«Είμαστε αναγκασμένοι να συμμορφωθούμε στη νομολογία του ΣτΕ, έχουμε πλέον λάβει τις μελέτες και εισηγήσεις που είχαν ετοιμαστεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση και ελπίζω ότι πολύ σύντομα – όχι πέραν του μηνός – θα κλείσουμε οριστικά το θέμα, κάνοντας εισήγηση προεδρικού διατάγματος», κατέληξε στην πρωτολογία του.

Ο κ. Παύλος Μαρκάκης στη δευτερολογία του, στάθηκε ιδιαίτερα στο φαινόμενο των επιτηδείων που όχι μόνο εκμεταλλεύονται την έλλειψη οριοθετήσεων, αλλά επιπλέον ενώ έχουν μπαζώσει το ρέμα και απορρίπτουν λύματα σε αυτό, ζητούν, επιπλέον, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επεσήμανε τον κίνδυνο να προκληθεί ατύχημα από το μπάζωμα των ρεμάτων, σε περίπτωση βροχόπτωσης, και τόνισε ότι κάθε χρόνο πολλές τουριστικές επιχειρήσεις στην Σκιάθο ζημιώνονται από ανάλογες καταστάσεις.
«Είναι σαφές ότι, όταν οριοθετήσουμε τα ρέματα, θα κλείσει οριστικά και το θέμα της αποτύπωσης και χαρτογράφησης» απάντησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι εφ’ όσον υπάρχει παράνομη ρίψη λυμάτων υπάρχουν και οι ανάλογες κυρώσεις. Πρόσθεσε ότι άμοιρη ευθυνών δεν είναι ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση, διότι η επίβλεψη των ρεμάτων και η συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων ανήκαν στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και τις περιφέρειες και σήμερα είναι αρμοδιότητα των νέων περιφερειαών.
Ωστόσο, οι καταγγελίες που έχουν γίνει έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και που επιλαμβάνονται του θέματος, κατέληξε.

Επίκαιρη ερώτηση Π. Μαρκάκη για τις επανεξαγωγές φαρμάκων
Επίκαιρη ερώτηση για τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων στην αγορά, κατέθεσε ο κ. Παύλος Μαρκάκης, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδ. Λοβέρδο.
Αφορμή ήταν η επισήμανση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ότι ορισμένα φάρμακα, εν γνώσει της κυβέρνησης, εισάγοντας και επανεξάγονται εκ νέου, από διαφορετικές επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνει ότι κ. Μαρκάκης, οι τιμές των φαρμάκων είναι πολύ χαμηλές και ορισμένα φάρμακα επανεξάγονται, ενώ λόγω του γεγονότος ότι επίκειται η έκδοση Δελτίου Τιμών με σημαντικές μειώσεις, η αλυσίδα διανομής δεν επιθυμεί να έχει μεγάλα αποθέματα.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα δεδομένου ότι ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει τις εταιρείας που επανεξάγουν φάρμακα και τα στερούν από τους Έλληνες ασθενείς, ενώ παράλληλα είναι γεγονός πως η κατάσταση αυτή αποφέρει κέρδος στους επιτήδειους που εισπράττουν ΦΠΑ για τις εξαγωγές» τονίζει ο βουλευτής που καλεί τον Υπουργό να δημοσιοποιήσει τις λίστες με τα φάρμακα που επανεξάγονται, καθώς και πόσα χρήματα εκτιμάται ότι έχουν εισπραχθεί από τον ΦΠΑ που λαμβάνουν οι εταιρείες αυτές για την επανεξαγωγή των φαρμάκων και με ποιο τρόπο θα δοθεί ένα τέλος στο φαινόμενο αυτό.


source: magnesianews.gr

No comments:

Post a Comment