Monday, June 18, 2012

Tα διεθνή ΜΜΕ για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα



Tα διεθνή ΜΜΕ για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα
Για «πύρρειο νίκη» της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δίνει ανάσα στην ευρωζώνη αλλά δεν εγγυάται ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, προεξοφλώντας τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Οι δύο παραδοσιακοί πολιτικοί αντίπαλοι της Ελλάδας καλούνται να σχηματίσουν άμεσα μια πρωτοφανή κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους εξαντλούνται, οι τραπεζικές καταθέσεις φυλλορροούν και η Ευρώπη ζητεί δεσμεύσεις για νέα μέτρα λιτότητας προκειμένου να εκταμιεύσει τις επόμενες δόσεις», αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.
Ένα άλλο αμερικανικό μέσο, το CNN, διερωτάται τι σημαίνει για την Ελλάδα το εκλογικό αποτέλεσμα που ανέδειξε τη Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα. «Οι επικριτές φοβούνται ότι οι προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας διάσωσης θα διαμορφωνόσουν ένα νέο μέτωπο, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μαζική προσφυγή των καταθετών στις τράπεζες και μια γενικότερη μιζέρια».
Τη βεβαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από τη Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν το μνημόνιο εκφράζει στο σημερινό του κεντρικό άρθρο το Reuters. «Υπό συνθήκες βαθιάς ύφεσης, η Ελλάδα, η οποία πλήττεται από το υπέρογκο δημόσιο χρέος της και τις εντεινόμενες κοινωνικές εντάσεις, δίνει έναν δύσκολο αγώνα για την αποκατάσταση της παραπαίουσας οικονομίας της. Η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα διαδηλώσεων αμέσως μόλις αναλάβει καθήκοντα», εκτιμά το διεθνές δίκτυο.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του BBC, Κρις Μόρις, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα είναι αρκετά ισχυρή για να κρατήσει, κάτι καθόλου εύκολο, όπως αναφέρει στο σημερινό του άρθρο. Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στην Ελλάδα, Μαρκ Λόουεν, θεωρεί ότι την Ελλάδα περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο, καθώς η σκληρή αντιπολίτευση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως αποτέλεσμα να σηκωθεί νέο κύμα δυσαρέσκειας κατά της λιτότητας.
«Οι ψηφοφόροι δίνουν μια ευκαιρία την Ευρώπη και τη νομισματική ένωση» τιτλοφορείται το δημοσίευμα της βρετανικής Guardian. «Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα ασκήσουν πιέσεις στα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα, τα οποία παρά το πλήγμα που δέχθηκαν στις εκλογές τον προηγούμενο μήνα, κατάφεραν να πείσουν τον ελληνικό λαό να παραμείνει εντός της ευρωζώνης και να τηρήσει τους αυστηρούς όρους του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης», σημειώνει.
Σύμφωνα με μια άλλη βρετανική εφημερίδα, τον Independent, «οι Έλληνες αποφάσισαν επιτέλους να αποδεχθούν τη λιτότητα». Η οριακή νίκη θα μπορούσε να μετριάσει προσωρινά τις ανησυχίες για έξοδο της χώρας από το ευρώ, κάτι που θα οδηγούσε σε μετάδοση της κρίσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μικρή διαφορά, όμως, μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι η αβεβαιότητα θα παραμείνει, καθώς δεν αναμένεται να σχηματιστεί η αποφασιστική κυβέρνηση που χρειάζεται , όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στην εκλογική διαδικασία που από πολλούς θεωρήθηκε η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να παραμείνει στην ευρωζώνη, οι Έλληνες έδωσαν μικρό προβάδισμα στην παράταξη που στήριζε το πακέτο διάσωσης, αναφέρουν οι The New York Times.
«Φαίνεται πως αποφύγαμε το χειρότερο σενάριο», σχολιάζει στην εφημερίδα ο Ντάρεν Ουίλιαμς, οικονομολόγος της AllianceBernstein στο Λονδίνο. «Θεωρώ [την εξέλιξη αυτή] πολύ σημαντική, καθώς θα είχαμε βρεθεί πολύ γρήγορα σε πολύ δύσκολη θέση».
Επικαλούμενοι τους πολιτικούς αναλυτές, οι NYT προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί θα είναι αδύναμη και θα έχει βραχεία διάρκεια, καθώς δεν θα διαθέτει ευρεία λαϊκή αποδοχή και τη γενικότερη εμπιστοσύνη της Ευρώπης. «Δύσκολα θα μπορέσει το εκλογικό αποτέλεσμα να πείσει τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας να επιμηκύνουν τα δάνεια χωρίς περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις και νέες δραστικές περικοπές δαπανών», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Οι Έλληνες στηρίζουν την ευρωπαϊκή διάσωση» τιτλοφορείται το άρθρο της Wall Street Journal, η οποία θεωρεί ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι έθεσαν τέλος στο πολύμηνο αδιέξοδο δίνοντας προβάδισμα στις δυνάμεις που στηρίζουν το πακέτο διάσωσης, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι ανησυχίες περί διάσπασης της ευρωζώνης, προς το παρόν τουλάχιστον.
Βέβαια, αναγνωρίζουν ότι η ευάλωτη και ασταθής κυβέρνηση συνεργασίας που θα σχηματιστεί δεν θα μπορέσει να εξαλείψει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρωζώνη γενικότερα.
«Μεταξύ των ρεαλιστικών σεναρίων, αυτό είναι το καλύτερο», σχολιάζει στη WSJ ο Αλμπέρτο Γκάλο, κορυφαίο στέλεχος της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο. «Μειώνεται ο κίνδυνος μαζική φυγής των καταθέσεων για το τραπεζικό σύστημα. Βέβαια, δεν μπορεί αυτό από μόνο του να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας», σημειώνει.
«Δεν βρισκόμαστε κοντά σε μια καθοριστική λύση», συμφωνεί και η Έλσα Λιγνού, αναλύτρια της RBC Capital Markets στο Λονδίνο. «Το κλίμα διατηρείται. Το ενδιαφέρον όλων μονοπωλούσε το ενδεχόμενο να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή την περίπτωση η αγορά θα πουλούσε τον κίνδυνο και μαζί με αυτόν το ευρώ. «Εν τέλει, δεν άλλαξε τίποτα θεμελιώδες. Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ παραμένει ανοιχτό ζήτημα», υποστηρίζει η αναλύτρια.
Τι μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ
«Η Ευρώπη μπορεί να πάρει ανάσα ανακούφισης. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση», τονίζει ο απεσταλμένος της ιταλικής εφημερίδας La Republica, Έτορε Λιβίνι. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε με νύχια και με δόντια μέχρι την τελευταία στιγμή και προμηνύει μαχητική αντιπολίτευση», εκτιμά η ίδια εφημερίδα.
Σύμφωνα με τον Λιβίνι το πρώτο βήμα του Αντώνη Σαμαρά θα είναι μια επίσκεψη στις Βρυξέλλες όπου πρόκειται να ζητήσει, με την βοήθεια των κομμάτων που τον στηρίζουν, «να μαλακώσουν» τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα.
«Οι ελληνικές εκλογές, έχουν νικητή: την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, που κερδίζει το τεράστιο μπόνους του εκλογικού νόμου», μεταδίδει ο Αντόνιο Φεράρι της εφημερίδας Corriere della Sera. «Με τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που σημειώνουν πτώση, η κεντροδεξιά μπορεί να συνθέσει κυβέρνηση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα ναι στο ευρώ, στο μνημόνιο και στις δεσμεύσεις της χώρας», προσθέτει η Κοριέρε. «Εντυπωσιάζει το ότι τουλάχιστον το 30% των Ελλήνων εκλογέων, μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, άλλαξε πολιτική επιλογή. Δυο οι πόλοι έλξης, ο θυμός με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Δημοκρατία μια προσπάθεια να αποφευχθεί το βάραθρο που φοβίζει», υπογραμμίζει ο Φεράρι.
«Η Ευρώπη έχει μόνο λίγες ημέρες για να αποδείξει ότι διαθέτει την αναγκαία πολιτική βούληση, είναι οι λίγες ημέρες που αποφάσισαν να τις διαθέσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι», γράφει σε ανάλυσή του το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa. «Η εναλλακτική είναι η δημιουργία μιας ισχυρής, πολιτικά, Ευρώπης με την παραχώρηση μεγάλου μέρους της κυριαρχίας στις Βρυξέλλες ή η ακινησία, η ουσιαστική παράδοση των όπλων και η υπερίσχυση των εθνικών εγωισμών», καταλήγει το Ansa.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

No comments:

Post a Comment