Friday, July 27, 2012

«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του λιμένος Βόλου






Την πλήρη αντίθεσή του εξέφρασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, στον σχεδιασμό, για την ιδιωτικοποίηση του λιμένος Βόλου, θέμα στο οποίο συμφώνησαν και οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνας Χρυσοβελώνη και της Χρυσής Αυγής Παν. Ηλιόπουλος.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Ναυτιλίας, και του είπε ότι γίνεται το σχέδιο στρατηγικής με πολιτική χροιά, για κάθε λιμάνι και ότι θα ζητήσει τη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου για το λιμάνι του Βόλου.

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν και φορείς του Βόλου που εξέθεσαν τις απόψεις τους, ενώ απόφαση θα ληφθεί, σε προσεχή συνεδρίαση και αφού ζητηθεί από το υπουργείο να εγκριθεί το σχέδιο στρατηγικής, το οποίο, πιο πριν, θα τεθεί σε διαβούλευση.

Ο Κώστας Αγοραστός, δήλωσε ότι θεωρεί πλεονέκτημα που δεν εγκρίθηκε το μάστερ πλαν, διότι είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. «Θέλουμε ένα μάστερ πλαν να μη δημιουργεί πρόβλημα στην πόλη, στην κρουαζιέρα, στην ακτοπλοΐα και στην πόλη. Ο κόσμος προσδοκά από μας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μια ελπίδα ανάπτυξης. Δεν αλλάζουμε την πολιτική μας», ανέφερε ο περιφερειάρχης, που επισήμανε ότι την τελευταία διετία υπήρξε σοβαρή μείωση σε όλα τα φορτία και στο σκραπ.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Απ. Παπατόλιας, διαφώνησε πλήρως με τον περιφερειάρχη για το μάστερ πλαν και ανέφερε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί μικτή χρήση, με έμφαση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, για ν’ ανοίξει μέτωπο προς Σμύρνη και Εύξεινο Πόντο, ενώ κατηγόρησε την Περιφέρεια ότι έδειξε αδυναμία και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. 

Τάχθηκε, υπέρ του Ευρωπαϊκού λιμενικού μοντέλου, με το κράτος κρατάει τον έλεγχο και τάχθηκαν κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά συμφώνησε σε παραχώρηση για ιδιωτικές επενδύσεις και υπέρ ανεξάρτητων αρχών λιμένων. 

Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας, Κώστας Πουλάκης, που έκανε την επερώτηση για το θέμα, εξέφρασε την πρόθεση της παράταξής του να σχεδιαστεί η ανάπτυξη και η χωροθέτηση του λιμανιού «σε σχέση με τον χαρακτήρα της τοπικής παραγωγής». Στο πλαίσιο μάλιστα της παρέμβασής του, ο κ. Πουλάκης στηλίτευσε εμμέσως την παλαιότερη τοποθέτηση του δημάρχου Βόλου, κ. Σκοτινιώτη, για το θέμα του λιμανιού του Βόλου, αναφέροντας ότι «δεν είναι δυνατόν υπεύθυνοι πολιτικοί άρχοντες να καλύπτονται πίσω από δηλώσεις του τύπου “θα ήταν λάθος να παγιδευτούμε στο δίλημμα ιδιωτικοποίηση ή μη του λιμανιού”». Προέταξε δε την ανάγκη η τοπική κοινωνία να εμποδίσει την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, υπογραμμίζοντας ότι «οι υποδομές, ο δημόσιος πλούτος, η αναπτυξιακή προοπτική μιας ολόκληρης περιοχής δεν ανήκει σε κανέναν, για να μπορεί να τα βγάζει “στο σφυρί”». 

Ο Νίκος Γκατζής, της παράταξης της ΛΑΣ, τόνισε ότι ο φορέας του λιμένος πρέπει να είναι κρατικός για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, ενώ το χαρακτήρισε σοβαρή πύλη ανάπτυξης πλούτου, καθώς είναι αναπτυξιακό εργαλείο. Τάχθηκε δε κατά της ιδιωτικοποίησης. 

Ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης επανέλαβε την πρόταση ότι πρέπει να διασφαλιστεί ο μικτός χαρακτήρας (εμπορικό και επιβατικό) και να εξελιχθούν οι τουριστικές δραστηριότητες, καθώς φαίνεται να είναι η πιο δυναμική προοπτική και να μεταφερθούν στην τρίτη προβλήματα σκραπ και χύδην φορτία. 

Αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΒ τάχθηκε με επιστολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. 

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, με σκοπό τη διασφάλιση του μικτού του χαρακτήρα του λιμένος και να γίνει προσδιορισμός των χρήσεών του. Παράλληλα, πρότεινε να παραχωρηθεί στο Δήμο Βόλου η χερσαία ζώνη και να υλοποιηθεί μελέτη περιβαλλοντικών όρων, για προστασία από επικίνδυνα φορτία. Η βουλευτής δεσμεύτηκε να κάνει όλες τις ενέργειες για να αποφευχθεί μια καταστροφική εξέλιξη για το λιμάνι του Βόλου και χαρακτήρισε αδιανόητο «να μη μας δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε στο σύνολο το πλεονέκτημα που μας δίνει η γεωγραφική θέση της περιοχής».

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετο σε κάθε ιδιωτικοποίηση, καθώς τα λιμάνια στρατηγικής σημασίας και πρέπει να υπάρχει κρατικός έλεγχος. 
Προειδοποίησε δε ότι «αν πάει να γίνει κάτι θα αντιδράσουμε δυναμικά εντός και εκτός Κοινοβουλίου και θα σταθούμε δίπλα σας, γι’ αυτό το θέμα». Τέλος, επισήμανε ότι αν υπάρχει θέμα ανάπτυξης, πρέπει να εργαστούν Έλληνες και να μην περάσουν θέσεις εργασίες στα ξένα χέρια.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΛΒ Γιάννης Πρίγκος, τόνισε ότι δε στήριξε ποτέ συγκεκριμένες λύσεις, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν τεχνοκρατικά τεκμηριωμένες λύσεις που δεν μπορεί να απορρίψει. Ζήτησε δε από το σώμα να λάβει άμεσα αποφάσεις και τόνισε ότι την ευθύνη για το τι θα γίνει δεν την έχει ο ΟΛΒ





magnesianews.gr

No comments:

Post a Comment