Σπάνιο φαινόμενο, που παρουσιάζεται κάθε δυόμιση χρόνια είναι η περίφημη μπλε πανσέληνος, η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου, που θα είναι ορατή απόψε και στην Μαγνησία. Το μπλε φεγγάρι, δηλαδή η πανσέληνος, που σημειώνεται για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα, θα πραγματοποιηθεί απόψε και θα πλαισιωθεί από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, που διοργάνωσαν τοπικοί φορείς.
Με αφορμή το σπάνιο αυτό φαινόμενο, το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης ανοίγει διάπλατα τις πύλες του στο κοινό, έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ αύριο το απόγευμα διοργανώνεται συναυλία στις 9.30 μ.μ. στην αυλή του Μουσείου. Απόψε, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο Ράχη, στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας, μελωδικό αφιέρωμα στον Χατζηδάκι, ενώ χθες, πραγματοποιήθηκε βραδιά λόγου και μουσικής στον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Αγχιάλου.
Η παλαιότερη αναφορά του όρου «μπλε φεγγάρι» καταγράφεται το 1524 σε ένα έντυπο που επιτίθεται στον αγγλικό κλήρο. Στο κείμενο αυτό σημειώνεται: «Εάν πουν ότι το φεγγάρι είναι μπλε, τότε θα πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτό είναι αλήθεια». Στο πρωτότυπο κείμενο χρησιμοποιείται ο μεσαιωνικός όρος «belewe», που μεταφράζεται ως «μπλε», σημαίνει όμως και «προδοσία». Για το λόγο αυτό όταν το 18ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Γρηγοριανής μεταρρύθμισης του ημερολογίου, όπου «χάθηκαν» κάποιες μέρες, «χάθηκε» και ένα φεγγάρι, αυτό ονομάστηκε «το φεγγάρι της προδοσίας».
Η πιθανότερη προέλευση του όρου «μπλε φεγγάρι» προέρχεται από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια πυρκαγιών ή εκρήξεων ηφαιστείων και εξαιτίας του καπνού ή της σκόνης στην ατμόσφαιρα, το φεγγάρι φαίνεται κοντά στον ορίζοντα να έχει ένα μπλε χρώμα. Το γεγονός αυτό συνέβη μετά την έκρηξη του ηφαιστείου του Κρακατόα το 1883 και του ηφαιστείου Ελ Χιχόν στο Μεξικό το 1983 και στις πυρκαγιές του 1950 στη Σουηδία και του 1951 στον Καναδά.
Ο όρος «μπλε φεγγάρι» έχει και μεταφορική σημασία, που υπογραμμίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει σπάνια.
Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι το «Μπλε φεγγάρι» θα συμβεί απόψε, στις χώρες που βρίσκονται δυτικά της ζώνης ώρας UTC/GMT +8. Σε χώρες που βρίσκονται ανατολικά από τη ζώνη των UTC/GMT +9 ωρών (στον Ειρηνικό ωκεανό), οι δύο πανσέληνοι θα εμφανιστούν τον Σεπτέμβριο, την 1η και στις 30 του μήνα. Η αποψινή, τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού θα γιορταστεί σε περισσότερα από 125 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Οι χώροι θα μείνουν ανοιχτοί με ελεύθερη είσοδο, ενώ στους 85 από αυτούς θα διοργανωθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ξεναγήσεις. Η επόμενη διπλή πανσέληνος θα συμβεί στις 2 και 31 Ιουλίου του 2015.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα
No comments:
Post a Comment