ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ της ΔΗΜΑΡ, Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά και Τρικάλων Γιώργου Κυρίτση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ αναλυτικά την ερώτηση:
Προς την κα. Υπουργό Τουρισμού
Θέμα: «Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το Ξενία Σκιάθου»
Τα ξενοδοχεία Ξενία αποτελούν έκφραση της ελληνικής μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Λόγω της αρχιτεκτονικής τους αξίας, του σημαντικού ρόλου που έπαιξαν στην ανάπτυξη του τουρισμού και κατά συνέπεια της συμβολής τους στην ανάπτυξη της οικονομίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, αποτελούν στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα η διαχείρισή τους άλλοτε παραχωρήθηκε από τον Ε.Ο.Τ. με μίσθωση σε ιδιώτες επιχειρηματίες με όρους ή προϋποθέσεις συντήρησης και επισκευής και άλλοτε παρέμειναν υπολειτουργώντας στον Ε.Ο.Τ. μέχρις ότου η λειτουργία τους έγινε ζημιογόνος, οπότε και εγκαταλείφθηκαν. Στην τελευταία περίπτωση τα Ξενία πέρασαν στη δικαιοδοσία της Ανώνυμης Εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα με στόχο την πώληση ή την κατεδάφισή τους προκειμένου να αξιοποιηθούν οι εκτάσεις.
Πρόσφατο παράδειγμα εγκατάλειψης είναι αυτό του «Ξενία Σκιάθου», που βρίσκεται στην περιοχή του όρμου των Κουκουναριών του Δήμου Σκιάθου.
Με την Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟΤ/Δ.Ν.Σ.Α.Κ./74544/1391/18-10-2011 (ΦΕΚ 301/Α.Α.Π./7-11-2011) το εν λόγω Ξενία έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο «διότι αποτελεί ιδιαίτερο δείγμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής του β΄ μισού του 20ού αιώνα, που χαρακτηρίζει την πρώτη συντονισμένη κρατική προσπάθεια για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών στη χώρα μας». Επίσης, έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες οι εξωτερικές όψεις, οι κοινόχρηστοι χώροι, τα κεντρικά κλιμακοστάσια, οι υπαίθριοι χώροι και η διάταξη του φέροντος οργανισμού του συγκροτήματος.
Η εικόνα εγκατάλειψης του κτιρίου έχει απασχολήσει, ήδη από το 2008, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», καθώς με πρωτοβουλία του -σύμφωνα και με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο- εστάλη επιστολή προς την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), στην οποία ανήκει το Ξενία Σκιάθου, όπου δίνεται έμφαση στην εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα αλλά και στην επικινδυνότητα του, αφού λόγω της θέσης του διέρχονται από αυτό πολλοί επισκέπτες-τουρίστες που κατευθύνονται προς την παραλία Αμπελάκια.
Τα μέλη του Συλλόγου απευθύνουν εκκλήσεις προς την ΕΤΑΔ για τη σφράγιση και την προστασία του κτιρίου. Η ΕΤΑΔ, δύο φορές. καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο και έβαλε λουκέτο στο κτίριο, ωστόσο άγνωστοι έσπασαν τις κλειδαριές και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του κουφώματα, μάρμαρα, παράθυρα, κλειδαριές, πλακάκια και τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.
Μετά τη συνεχιζόμενη κακοποίηση και εγκατάλειψη πολλών ξενοδοχείων Ξενία, αλλά και λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξαν στην ανάπτυξη του τουρισμού και συνεπώς και της οικονομίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, η διατήρηση, η προστασία και η ανάδειξή τους κρίνεται αναγκαία.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η διάσωση και η αξιοποίηση του «Ξενία Σκιάθου» και του περιβάλλοντα χώρου του;
2. Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα ξενοδοχεία Ξενία -τα οποία ανήκουν στη δικαιοδοσία της Ανώνυμης Εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα- ανά την Ελλάδα; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος του Ελληνικού Δημοσίου από την αξιοποίηση των ξενοδοχείων Ξενία, τα οποία συνήθως βρίσκονται σε προνομιούχες περιοχές;
3. Έχουν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι εφαρμογής των υφιστάμενων συμβάσεων ως προς τους όρους συντήρησης και βελτίωσης των εγκαταστάσεων στα ξενοδοχεία Ξενία ανά τη Ελλάδα, με σκοπό αφού συντηρηθούν, να οργανωθούν κατάλληλα ώστε να αποτελέσουν ένα δίκτυο τουριστικής υποδομής υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Κυρίτσης
Μουτσινάς Πάρις
No comments:
Post a Comment