Τα θέματα της 16ης Συνεδρίασης της 3ης Οκτωβρίου 2012 του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου ήταν θέματα υπηρεσιακά, τυπικά τα οποία κανονικά θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή το πολύ επιτροπές όπως λόγου χάριν αυτά που ελλείψει Επιτροπής Ποιότητας Ζωής παραπέμπονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρέπει όμως και φυσικά θα τα συζητούμε.
Στη συνεδρίαση όμως αυτή περιμέναμε να δούμε στην ημερήσια διάταξη και να ψηφίσουμε τα έργα που θα εντάξουμε στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένα σχέδια ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών της περιφέρειας Θεσσαλίας» το λεγόμενο ΕΣΠΑ των νησιών.
Υπάρχει προθεσμία για την αποστολή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην Περιφέρεια και αυτή είναι η 15ηΟκτωβρίου.
Παρευρεθήκαμε διά της επικεφαλής Αναστασίας Φιλαρέτου και στην συνάντηση των τεχνικών υπηρεσιών με τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και στην ενημέρωση που ακολούθησε στο Μπούρτζι. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα έργα που συζητήθηκαν, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι...
πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για ιδέες και προτάσεις και να μιλάμε για έργα ώριμα και μάλιστα έργα άμεσης προτεραιότητας για να μην πούμε ανάγκης.
πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για ιδέες και προτάσεις και να μιλάμε για έργα ώριμα και μάλιστα έργα άμεσης προτεραιότητας για να μην πούμε ανάγκης.
Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα 4εκ. ευρώ που μας αναλογούν από το πακέτο για τα νησιά. Αυτό θα δώσει ώθηση στην οικονομική ζωή του νησιού μας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Καλό όμως είναι τα έργα που θα εντάξουμε να συμβάλλουν και στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων.
Προβλήματα όπως είναι το νερό, η κατάσταση του βασικού μας οδικού δικτύου και φυσικά το κλειστό μας γυμναστήριο.
Από τα έργα που αναφέρθηκαν στις συναντήσεις το μόνο ώριμο ήταν η αντικατάσταση των σωληνώσεων του εσωτερικού δικτύου. Η μελέτη αυτή είναι παλιά αλλά χρειάστηκαν σχεδόν δυο χρόνια για την επικαιροποίησή της.
Άλλο έργο που θα βοηθήσει στην βελτίωση της ποιότητας του νερού είναι η σύνδεση των νέων γεωτρήσεων. Έργο από το οποίο έλειπε η περιβαλλοντική αδειοδότηση που ελπίζουμε να εξασφαλίστηκε.
Αυτά είναι τα δύο έργα της ΔΕΥΑΣ που θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης και γι’ αυτό κάνουμε έκκληση να αφήσει η ΔΕΥΑΣ για αργότερα έξοδα για μελέτες έργων όπως οι επεκτάσεις του δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης και οι αναβαθμίσεις των βιολογικών.
Πρώτα πρέπει να λύσουμε το θέμα του νερού και να εξασφαλίσουμε καλής ποιότητας νερό για τον πολεοδομικό ιστό.
Μετά φυσικά θα πρέπει να γίνει επέκταση του δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης, να κατασκευάσουμε λιμνοδεξαμενή και μακροπρόθεσμα ο Δήμος να εξασφαλίσει ορθή διαχείριση του φυσικού αυτού αγαθού.
Άλλο μεγάλο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι η δεύτερη πύλη μας, το λιμάνι.
Στην συνάντηση που έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου με τους αναδόχους του προγραμματικού σχεδίου για το λιμάνι, το master plan, ο κ.Μελαχροινάκης αποκάλυψε ότι ακύρωσε τον διαγωνισμό των 225.000,00 ευρώ για την επισκευή του λιμανιού και συνειδητοποιήσαμε ότι όλο αυτό τον καιρό που μιλούσαμε για προγραμματικό σχέδιο και επέκταση του λιμενοβραχίονα «αερολογούσαμε».
Αφού δεν υπάρχει προγραμματικό σχέδιο είναι απλώς όνειρο θερινής νυκτός η επέκταση του λιμενοβραχίονα, έργο για το οποίο η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών έχει σοβαρούς ενδοιασμούς.
Με δεδομένη την καθυστέρηση της λειτουργίας του Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου για τους γνωστούς «τυπικούς λόγους», φοβούμαστε ότι το λιμάνι θα δυσλειτουργεί και το επόμενο καλοκαίρι.
Σοβαρό θέμα είναι και τα οικονομικά του δήμου μας.
Στο κλείσιμο του 3ου τριμήνου τα έσοδα συνολικά είναι 5.313.000,00 έναντι 5.733.000,00 ευρώ που είχαμε πέρυσι και οι προβλέψεις δυσοίωνες. Η εφ’ άπαξ κατανομή που πέρυσι ήταν 90134,00 ήρθε φέτος 29500,00 ευρώ. Τα έσοδα από τα τέλη μέσω λογαριασμών ΔΕΗ είναι στο μισό ,από 1,8 εκ. ευρώ περίπου 900 χιλιάδες φέτος και το ίδιο συμβαίνει με τους ΚΑΠ.
Ζητούμε για άλλη μια φορά να απαιτήσουμε από την ΔΕΥΑΣ τα 202 χιλιάδες ευρώ που πληρώσαμε το 2012 ως εγγυητές του δανείου της αλλά και τα 305 χιλιάδες ευρώ που δώσαμε για την επιχείρηση τα προηγούμενα χρόνια.
Όσον αφορά στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του Δημοτικού μας Ραδιοφώνου, ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που βοήθησαν στο στήσιμο του, το αγάπησαν πραγματικά και εξακολουθούν να νοιάζονται.
Ένας από αυτούς ο κ. Γιώργος Αμπατζόγλου βρήκε ανάλογη περίπτωση με της Σκιάθου. Συγκεκριμένα με την υπ’αρ.281/21-5-2012 απόφαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ποντίων της Θεσσαλονίκης για τους ίδιους με εμάς λόγους. Αυτοί όμως κατέθεσαν Αίτηση Θεραπείας και με την υπ’αρ.449/2-8-2012 ξαναπήραν την άδειά τους.
Πρέπει να λογοδοτήσουν αυτοί που από αμέλεια ή δόλο δεν έκαναν αυτό που είχαν υποχρέωση να κάνουν. Ζητούμε άμεσα ο Δήμος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
Στα πλαίσια της βοήθειας στην οργάνωση του Γραφείου Εθελοντισμού που ιδρύθηκε στο Δήμο Σκιάθου μετά από πρότασή μας, συντάξαμε και καταθέσαμε στον Δήμο το Έντυπο της Αίτησης Εθελοντή για να αρχίσουν οι εγγραφές στο Μητρώο Εθελοντών. Υπεύθυνη έχει ορισθεί η κ. Χριστίνα Σαρρή.
Ο εθελοντισμός για μας είναι υπέρτατη πράξη αγάπης προς τον συνάνθρωπο, το δομημένο και φυσικό περιβάλλον. Το μόνο που μας στενοχωρεί είναι ότι επιβάλλεται στις μέρες μας από την άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε και η οποία φοβόμαστε ότι θα χειροτερέψει. Γι’ αυτό πρέπει να οργανωθούμε.
Στα πλαίσια της προβολής του πολιτισμού και της παράδοσης του νησιού μας φέτος η ΑΚΠΣ οργάνωσε στη Μικρή Αίθουσα από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, σε 4 δηλαδή μήνες, 8 εκδηλώσεις τις οποίες επισκέφτηκαν πολλοί Σκιαθίτες και επισκέπτες γράφοντας πολύ κολακευτικά λόγια για το νησί μας.
Θέλοντας να ενισχύσουμε την προσπάθεια προβολής είμαστε τώρα σε συνεννόηση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Σίφνου και τον Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου ώστε τον Σεπτέμβριο του 2013 στο 7ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, το οποίο παρά την ονομασία του δεν περιορίζεται θεματικά αλλά αποτελεί σπουδαίο Πολιτιστικό γεγονός,η Σκιάθος να είναι το φιλοξενούμενο νησί. Φέτος ήταν η Ικαρία και συμμετείχαν 18 νησιά μεταξύ των οποίων η Πάρος, η Νάξος, η Μύκονος.
Αυτά αναφέρθηκαν προ ημερησίας. Όσον αφορά στα θέματα του πινακίου υπερψηφίσαμε την Ίδρυση Εσπερινού Γενικού Λυκείου και ζητήσαμε όποιος από τους δημοτικούς συμβούλους θέλει να παρακολουθήσει το 1ο Διεθνές Σχολείο Τουρισμού στην Καβάλα να το κάνει ιδίοις εξόδοις. Το ταμείο του Δήμου αυτή τη στιγμή είναι άδειο .
Κλείνοντας μια ερώτηση προς όλους. Πώς είναι δυνατόν ο δικηγόρος που χειρίζεται την υπόθεση στην Αμερική για το Ίδρυμα Γαλάτη να έχει πάρει αμοιβή 65.688,17 ευρώ και οι έλληνες δικηγόροι που στέλνουμε (δεν κατανοήσαμε ποτέ για ποιο λόγο) να έχουν πάρει αμοιβή 79283.79 ο ένας και 15091,24 Ευρώ ο άλλος συν τα έξοδα του ταξιδιού;
No comments:
Post a Comment