Saturday, November 3, 2012

Χωρίς καθηγητές η Σκιάθος




Σοβαρό πρόβλημα έλλειψης καθηγητών στο Γυμνάσιο Σκιάθου. 
Ένα πρόβλημα που -δυστυχώς -επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και διαωνίζεται σε βάρος των μαθητών αλλά και των γονέων που επιβαρύνονται οικονομικά για να καλύψουν με φροντιστήρια τις χαμένες διδακτικές ώρες....


Η έλλειψη καθηγητών Φιλολόγων , Μουσικής, Γυμναστικής δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε βάρος των παιδιών μας.
Κάθε φορά (και φοβόμαστε πως και φέτος θα είναι μία από τα ίδια), πρέπει να φτάσει Δεκέμβριος για να είναι όλα τα τμήματα στην τάξη τους για ένα κανονικό επτάωρο.
Προφανώς είναι πολύ δύσκολο να ασχοληθούν οι αρμόδιοι με τις αποσπάσεις-αντικαταστάσεις κλπ, κατά τους θερινούς μήνες , έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα στις 12 Σεπτεμβρίου και το σχολείο να λειτουργήσει κανονικά.
Έχουμε στείλει σχετικές επιστολές στη Β'/μια Εκπάιδευση (στον Διευθυντή κο Δοδοντσάκη), στην Περιφερειακή Εκπαίδευση
Θεσσαλίας (στη Διευ/ρια κα Πράντζου), στους Βουλευτές Μαγνησίας, στα ΜΜΕ, στο Δήμο Σκιάθου.
Όλοι οι γονείς βιώνουμε τα πρόβληματα που έχει φέρει η οικονομική κρίση στην ζωή μας και στα σπίτια μας, από την άλλη ΔΕ δεχόμαστε καμία ΕΚΠΤΩΣΗ στην εκπαίδευση των παιδιών μας επειδή ζούμε σε νησί και όχι σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο που θα βόλευε τον οποιοδήποτε καθηγητή.
Έχουμε την ελπίδα ότι κάποιος αρμόδιος φορέας επιτέλους θα ευαισθητοποιηθεί και δε θα βλέπει τα νησιά μας μόνο ως τουριστικό προορισμό.
Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Σκιάθου

Αναφορικά με την πορεία διαμαρτυρίας που έγινε
Πορεία διαμαρτυρίας διοργάνωσαν στις στη Σκιάθο τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Σκιάθου και οι μαθητές του ίδιου σχολείου, με βασικό αίτημα την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στις διδακτικές ώρες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 45 συνολικά κενές διδακτικές ώρες, οι 25 εκ των οποίων αφορούν φιλολογικά μαθήματα και οι υπόλοιπες, τα μαθήματα της μουσικής και της γυμναστικής. Κοινό αίτημα είναι, κατά συνέπεια, η κάλυψη των κενών που υπάρχουν, με έναν επιπλέον φιλόλογο, μουσικό και καθηγητή φυσικής αγωγής, προκειμένου να αποκτήσουν σφαιρική γνώση οι 200 και πλέον μαθητές του Γυμνασίου.

Παράλληλα, διατυπώνεται η άποψη ότι η υπερωριακή απασχόληση των ήδη υπαρχόντων φιλόλογων καθηγητών, δεν θα επιλύσει το πρόβλημα.

Στην πορεία διαμαρτυρίας, που είχε ως αφετηρία το Γυμνάσιο Σκιάθου και κατεύθυνση προς το Δημαρχείο, συμμετείχαν δεκάδες μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και οι σύλλογοι του νησιού, ενώ κλήθηκαν και παραβρέθηκαν παράλληλα όλα τα σχολεία, δάσκαλοι και γονείς. Οι διοργανωτές της πορείας επέδωσαν στον Δήμαρχο Σκιάθου, Νίκο Πλωμαρίτη, επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία κοινοποίησαν, ταυτόχρονα, στον Υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, καθιστώντας σαφείς τις θέσεις και τα αιτήματά τους.

Όπως αναφέρει μάλιστα η γραμματέας του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων του Γυμνασίου Σκιάθου, Μάγια Παπαθέου - Αρμαμέντου «σε δύο συγκεκριμένα τμήματα του Γυμνασίου Σκιάθου, το Α3 και το Β2 δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μια ώρα φιλολογικών μαθημάτων, από την αρχή της φετινής εκπαιδευτικής χρονιάς». Η ίδια υπογραμμίζει παράλληλα ότι «φέτος έχει διογκωθεί το πρόβλημα» και προσθέτει ότι «πρέπει να βρουν την κατάλληλη λύση οι αρμόδιοι. Από την πλευρά μας, τονίζει, προσπαθούμε να ξαναχτίσουμε ότι μπορούμε».
Στην επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Σκιάθου, που τέθηκε υπόψη του Υπουργού Παιδείας, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι : « Για όλους μας έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Σε τέτοιες εποχές κρίσης θεσμών και αξιών το δημόσιο σχολείο είναι ο θεσμός που αποτελεί επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί περισσότερο από την πολιτεία και να εμπνεύσει τα παιδιά μας.

Ζούμε σε έναν τόπο όπου το καλοκαίρι αποτελεί δημοφιλή τόσο τουριστικό όσο και φοροεισπρακτικό προορισμό ενώ το χειμώνα, σύμφωνα με υπεύθυνη θέση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βρισκόμαστε «σε δύσκολη γεωγραφική θέση».

Πρόκειται για το αναφαίρετο δικαίωμά μας ως φορολογούμενοι πολίτες η ποιότητα της παιδείας που παρέχεται στα παιδιά μας να είναι ανάλογη με τα οικονομικά βάρη που μας υποχρεώνετε να αναλάβουμε απέναντι στην πολιτεία για την σωτηρία της».

Κοινό αίτημα είναι, κατά συνέπεια, η άμεση παρέμβαση του κ. Αρβανιτόπουλου «για την επίλυση των προβλημάτων που χρόνια αντιμετωπίζουμε και να τοποθετηθούν αν είναι δυνατόν σήμερα εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους και την επίσημη γραπτή απάντηση - θέση του Υπουργείου».

tro-ma-ktiko.blogspot.gr

No comments:

Post a Comment