Saturday, August 3, 2013

Ελάχιστοι προχώρησαν σε μειώσεις τιμών



Ελάχιστοι προχώρησαν σε μειώσεις τιμώνΑντικειμενικές δυσκολίες για τη μείωση τιμών στα ¾ των ειδών που περιέχουν οι τιμοκατάλογοί τους, προκειμένου να προμηθευτούν το ειδικό αριθμημένο σήμα, αντιμετωπίζουν καταστηματάρχες εστίασης στη Μαγνησία.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Ιδίως περιπτώσεις καφετεριών στο παραλιακό μέτωπο, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν απορροφήσει τις απανωτές αυξήσεις του ΦΠΑ και προχώρησαν επιπλέον σε μειώσεις τιμών στους καφέδες με τους οποίους προσφέρουν δωρεάν νερό και γλυκίσματα, αδυνατούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις τιμών. «Δεν πάει πιο κάτω. Θα μπαίνουμε μέσα. Δε θα μπορούμε να βγάζουμε ούτε τα καθημερινά έξοδα», έλεγαν χθες επιχειρηματίες, που αδυνατούν -παρά την πρόθεσή τους- να προχωρήσουν σε νέες μειώσεις.
Χθες, με την αυλαία της εφαρμογής του μέτρου ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, μόλις οκτώ ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, κατάφεραν να προμηθευτούν το ειδικό σήμα που θα επικολλήσουν στα καταστήματά τους, υποδηλώνοντας ότι έχει γίνει μείωση τιμών.
Σήματα διανέμονταν σε δύο διαφορετικά σημεία στην παραλία. Στην πιτσαρία Toronto από το Σύλλογο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Κάθε Είδους Εστιάσεως και Διασκεδάσεως Μαγνησίας και στην καφετέρια Αχίλλειο από το Σύλλογο Ιδιοκτητών Καφετεριών, Αναψυκτηρίων, Μπαρ και Εστίασης Νομού Μαγνησίας.
Από το Toronto, επτά ιδιοκτήτες καφετεριών, ψησταριών και εστιατορίων τόσο από το Βόλο όσο και από την Αγριά, προμηθεύτηκαν τα ειδικά σήματα, αφού πρώτα προσκόμισαν παλιούς και νέους καταλόγους, τη σφραγίδα της επιχείρησης και υπέγραψαν συμφωνητικό ότι αποδέχονται τους όρους χορήγησης του Ειδικού Σήματος.
Υπήρχε όμως σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Απ. Αθανασό, πολύ μεγαλύτερο τηλεφωνικό ενδιαφέρον και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί υπερδιπλάσιος αριθμός σημάτων σε επιχειρήσεις που θα μειώσουν τις τιμές τους.
Στο «Αχίλλειο», μόνο ένας από τους 30 ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, κατάφερε να πάρει το ειδικό σήμα. Οι καταστηματάρχες ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών όπου μπορούσαν, δεν κατάφεραν όμως να εξασφαλίσουν μείωση τιμών στα ¾ του τιμολοκαταλόγου τους και έτσι απορρίφθηκαν. Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του δεύτερου συλλόγου, Γιάννης Γρηγορίου, η μείωση τιμών από τους συγκεκριμένους καταστηματάρχες είχε γίνει προ μείωσης του ΦΠΑ, με στόχο να συγκρατήσουν τους θαμώνες τους στα μαγαζιά τους. «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια προς τα κάτω», είπε χαρακτηριστικά.
Προσοχή στους επιτήδειους
Οι δύο τοπικοί σύλλογοι εφιστούν την προσοχή στους καταστηματάρχες, προκειμένου να μην πέσουν θύματα επιτηδείων.
Οπως αποκάλυψε χθες ο «Τ», τα τηλεφωνικά κρούσματα που υπήρχαν στην Πορταριά από άτομο που αποπειράθηκε να εξαπατήσει καταστηματάρχες, ζητώντας παράβολα αξίας 50 ευρώ για τους διαθέσει το σήμα, έχουν θορυβήσει τον κλάδο.
Πρόκειται για άτομο που έχει στήσει ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, έχει έδρα του τη Θεσσαλονίκη και επιχείρησε να εξαπατήσει καταστηματάρχες σε όλη την Ελλάδα.
Χθες, το θέμα χειρίστηκε η Ομοσπονδία, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο άτομο να αναγκαστεί να αποσύρει την ανακοίνωσή του από την ιστοσελίδα του, επικαλούμενος «αντιθέσεις στους όρους σύναψης του ιδιωτικού συμφωνητικού της πολιτείας με τους αρμόδιους φορείς».
Επισημαίνεται ότι τα σήματα δίνονται δωρεάν, είναι αριθμημένα και διατίθενται καθημερινά από τις δέκα το πρωί, στα καταστήματα της παραλίας, Toronto και «Αχίλλειο».

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδ
α

No comments:

Post a Comment