Tuesday, August 27, 2013

Επιστημονικό συνέδριο στο Βόλο

Εξέχοντες επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων οι δύο σημαντικοί ιστορικοί μελετητές Serge Noiret και Dirk Moses, αλλά και πλήθος νέων ερευνητών, αναμένονται στο Βόλο το τριήμερο από 30 Αυγούστου έως 1η Σεπτεμβρίου, για το συνέδριο με θέμα «Χρήσεις και καταχρήσεις της ιστορίας: Η δημόσια ιστορία στην Ελλάδα», που διοργανώνουν το Δίκτυο Μελέτης Εμφυλίων Πολέμων, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οι Πολίτες εν Γνώσει και η International Federation for Public History, υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.











Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Δημαρχείο του Βόλου και κατά τη διάρκεια αυτού θα καλυφθούν οι θεματικές ενότητες: Λογοτεχνία και Ιστορία, Παιδικά βιβλία (γνώσεων και λογοτεχνίας) και ιστορικό παρελθόν, Κινηματογράφος και Ιστορία, Θέατρο και Ιστορία, Μουσεία / Τόποι μνήμης και Ιστορία, Ιστορικές Επέτειοι, Τύπος (γραπτός και ηλεκτρονικός) και Ιστορία, Τραγούδι και Ιστορία, Διαδίκτυο, Νέα Κοινωνικά Μέσα, ΤΠΕ και Ιστορία, Τοπική λογιοσύνη και Ιστορία, Κόμικς και Ιστορία, Σχολικά εγχειρίδια, Eικαστικές τέχνες και Ιστορία, Τηλεόραση / παραγωγή ιστορικών ντοκιμαντέρ και Ιστορία, Kοινοβούλιο / πολιτικός λόγος / νομοθεσία και Ιστορία, Ιστοριογραφία, ιστορικός λόγος και δημόσια σφαίρα, Δημόσια αρχαιολογία, Εκπαιδευτικά προγράμματα ιστορίας - αρχαιολογίας σε χώρους άτυπης / μη τυπικής εκπαίδευσης.

Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές του συνεδρίου, «τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι συζητήσεις για την ιστορία πληθαίνουν. Πολλά και διαφορετικά ιστορικά γεγονότα έρχονται στη δημόσια συζήτηση, γίνονται αντικείμενο ενδιαφέροντος, προβάλλονται από τα ΜΜΕ και προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού και πολλές φορές διχάζουν την κοινή γνώμη. Το διδακτικό εγχειρίδιο της ΣΤ΄ Δημοτικού, καθώς και η μεγάλη συζήτηση για τη δεκαετία του 1940 που επεκτάθηκε στις στήλες των εφημερίδων και δίχασε την ιστορική κοινότητα πριν από μερικά χρόνια, είναι δύο πολύ γνωστά παραδείγματα. Η κοινωνία ολοένα και περισσότερο εμπλέκεται σε συζητήσεις, σχετικές με το παρελθόν που σε άλλες εποχές θα απασχολούσαν ενδεχομένως μόνο τους επιστήμονες ιστορικούς. Στόχος είναι να μελετηθεί η εξέλιξη της Δημόσιας ιστορίας στην Ελλάδα χωρίς, ωστόσο, να χάνεται από τον ερευνητικό ορίζοντα η διεθνής εμπειρία και η συγκριτική προοπτική».

Τους συνέδρους θα καλωσορίσει στο Βόλο ο Δήμαρχος κ.Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στην έναρξη του Συνεδρίου, την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στις 11:30 το πρωί.

taxydromos

No comments:

Post a Comment