Thursday, August 29, 2013

Κινητοποίηση των ΑΕΙ θα προτείνει το Π.Θ. στη σύνοδο Πρυτάνεων



 
Την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια ώστε να ληφθεί απόφαση από την Σύνοδο για άμεση κινητοποίηση των ΑΕΙ της χώρας προ της επικείμενης αδυναμίας λειτουργίας των, και καλεί τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να μην προβούν στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας-κινητικότητας στα ΑΕΙ, θα προτείνει στη Σύνοδο Πρυτάνεων αύριο Παρασκευή, στην Κέρκυρα ο πρύτανης του Π.Θ. Γιάννης Μεσσήνης.

Την παραπάνω απόφαση έλαβε και η Σύγκλητος του Π.Θ. που συνεδρίασε χθες για το θέμα, ενώ επιπλέον αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου, να γίνει ξανά έκτακτη σύγκλησή της με αποκλειστικό θέμα την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της διαθεσιμότητας-κινητικότητας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας απαρτίζεται από 18 Ακαδημαϊκά Τμήματα σε 5 Σχολές όπου φοιτούν συνολικά 15.205 φοιτητές (13.022 προπτυχιακοί, 1.000 μεταπτυχιακοί, 1.183 υποψήφιοι διδάκτορες), ενώ παρουσιάζει την μοναδική ιδιομορφία να λειτουργεί σε πέντε διαφορετικές πόλεις (Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λαμία) γεγονός που αυξάνει δραματικά τις ανάγκες σε προσωπικό ενώ η πρόσφατη αναδιάρθρωση επιδείνωσε περαιτέρω τις ανάγκες αυτές, καθώς προστέθηκε μία νέα σχολή (με δύο Τμήματα) με έδρα τη Λαμία.

Σύμφωνα με τη Σύγκλητο, το συνολικό προσωπικό του Πανεπιστημίου απαρτίζεται από 429 μέλη ΔΕΠ, 98 μέλη επικουρικού τεχνικού-διδακτικού/ερευνητικού προσωπικού (ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ) και από 300 διοικητικούς υπαλλήλους. Από τους υπαλλήλους αυτούς 51 εξυπηρετούν τα 10 Τμήματα της Κεντρικής Διοίκησης, 37 εξυπηρετούν την Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας και την Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και 21 στην Γραμματεία του Πρύτανη, του Συμβουλίου του Ιδρύματος, της Συγκλήτου, του Ε.Λ.Κ.Ε., του Κ.Ε.Κ., στο Κέντρο Διαμεσολάβησης και στην Νομική Υπηρεσία (σύνολο 109 υπάλληλοι). Επομένως οι διοικητικοί αυτοί υπάλληλοι εξυπηρετούν 15.205 φοιτητές, 429 μέλη ΔΕΠ και όλο το υπόλοιπο προσωπικό του Ιδρύματος (404 υπάλληλοι).

Από το υπόλοιπο διοικητικό προσωπικό, 157 υπάλληλοι στελεχώνουν τις Γραμματείες των 18 Ακαδημαϊκών Τμημάτων και των 5 Σχολών (σύνολο 69 υπάλληλοι). Οι υπόλοιποι 88 υπάλληλοι προσφέρουν διοικητική υποστήριξη στους Τομείς και τα Εργαστήρια των Ακαδημαϊκών Τμημάτων και αντιστοιχούν 88/429=0,2 ή 5 μέλη ανά διοικητικό υπάλληλο (6 μέλη διδακτικού προσωπικού ανά διοικητικό υπάλληλο).

«Με βάση τα παραπάνω το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι σημαντικά υποστελεχωμένο, ιδιαίτερα σε σχέση με την επάνδρωση των Ακαδημαϊκών Τμημάτων με διοικητικό προσωπικό. Οι αποχωρήσεις διοικητικών υπαλλήλων που δυνητικά θα συνταξιοδοτηθούν (λόγω ορίου ηλικίας ή λόγω συμπλήρωσης των συντάξιμων ετών κατά το τρέχον και το επόμενο έτος) θα επιφέρουν περαιτέρω επιδείνωση, ενώ οποιαδήποτε επιπλέον συρρίκνωση του αριθμού των υπαλλήλων θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα με απρόβλεπτες συνέπειες στην λειτουργία του Ιδρύματος και κυρίως την λειτουργία των Ακαδημαϊκών Τμημάτων του Πανεπιστημίου μετά και την προσθήκη των νέων Τμημάτων στην Λαμία», επισημαίνει η Σύγκλητος του Π.Θ.

Ήδη το κλίμα αναστάτωσης και αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί στους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου έχει ορατές αρνητικές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος και η παράταση του κλίματος αυτού θα επηρεάσει και πέραν από τα όρια του Ιδρύματος την οικονομική και κοινωνική ζωή μεγάλου τμήματος της Κεντρικής Ελλάδας, καταλήγει η Σύγκλητος.

No comments:

Post a Comment