Πλούσιος είναι ο απολογισμός δράσης του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» όπου καταγράφονται μεταξύ άλλων ενέργειες για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. Συγκεκριμένα, ο δραστήριος Σύλλογος προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για τη βιντεοσκόπηση του ναυαγίου του υποβρυχίου «Κατσώνης» που είχε βυθιστεί κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου σε απόσταση περίπου 2 μιλίων βορειοδυτικά της Σκιάθου.
Σκοπός της παραπάνω ενέργειας είναι, το αρχείο που θα προκύψει να αξιοποιηθεί ως ιστορικό αρχείο αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Σκιάθου. Η βιντεοσκόπηση θα είναι ευγενική χορηγία του μέλους μας, κυρίου Μαρίνου Πίττα της εταιρείας Mariner Underwater Electronics. Ο Σύλλογος έχει ζητήσει και έχει λάβει σχετική άδεια από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το ΓΕΝ, ενώ εκκρεμεί η λήψη άδειας από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Με πρωτοβουλία και δαπάνη του Συλλόγου, εξάλλου, αναστηλώθηκε η πιο ιστορική πηγή της Σκιάθου, η πηγή του Προφήτη Ηλία. Η πηγή κατασκευάστηκε το 1904 και υπήρξε σημείο αναφοράς και συνάντησης των Σκιαθιτών για πολλές δεκαετίες. Αγαπημένο τοπόσημο υπήρξε για το μεγάλο ποιητή Γιώργο Σεφέρη και για το Γάλλο ελληνιστή Octave Merlier. Οι διαστάσεις και ο μαρμάρινος διάκοσμος της πηγής την χαρακτηρίζουν ως μοναδική και ενώ η χρήση του μαρμάρου απευθύνεται στην αιωνιότητα, η πηγή δεν είχε την ίδια τύχη. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄50 η δημοτική αρχή κατεδάφισε την πηγή με στόχο την αναζήτηση μεγαλύτερης ποσότητας νερού για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων. Για περισσότερα από πενήντα χρόνια τα μαρμάρινα σπαράγματα, τμήματα της πηγής, κείτονταν σε ένα σωρό έναντι του δρόμου, περίπου στο σημείο που βρισκόταν η πηγή. Ακολουθώντας τους σκοπούς του Συλλόγου, όπως ορίζονται στο καταστατικό, όπου εκτός των άλλων είναι η ενεργός παρουσία και συμβολή του Συλλόγου στη διάσωση, διατήρηση και ενδυνάμωση των παραδοσιακών πολιτισμικών και αισθητικών αξιών του νησιού, «ζητήσαμε και λάβαμε την άδεια αναστήλωσης της πηγής από τον Δήμο. Στόχος του Συλλόγου είναι να συνεχίσει το αναστηλωτικό έργο των πηγών του νησιού μας, ενός ιδιαίτερου κομματιού της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, το οποίο οφείλουμε να προστατέψουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου, Θόδωρος Τζούμας.
Με πρωτοβουλία του ίδιου Συλλόγου, δρομολογήθηκαν ενέργειες για τη διεξαγωγή αγώνα τριάθλου. Σκοπός η συμμετοχή της νεολαίας στη διοργάνωση μιας τέτοιας υπαίθριας αθλητικής εκδήλωσης που συνδυάζει το θαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον και η ανάδειξη αξιών όπως η ομαδικότητα, η ευγενής άμιλλα και η επαφή με τη φύση. «Έχουμε αναπτύξει συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου με στόχο τη διεξαγωγή του αγώνα ως δοκιμαστικό γεγονός (test event), με την προοπτική να καθιερωθεί επί ετησίας βάσεως», επισημαίνει ο ίδιος.
Με σκοπό τη διατήρηση των παραδοσιακών τοπωνυμίων της Σκιάθου, όπως είναι μέχρι σήμερα γνωστά μέσα από την προφορική παράδοση και σε συνέχεια της αντίστοιχης περσινής δράσης, ο ίδιος Σύλλογος τοποθέτησε, με την άδεια του Δήμου, 15 πινακίδες στον οικιστικό ιστό και 10 σε ρεματιές. Οι πινακίδες διακοσμήθηκαν με μοτίβα από τη σκιαθίτικη υφαντική τέχνη. «Αφού πήραμε στίγμα από όλες τις πινακίδες ενημερώσαμε το χάρτη της ιστοσελίδας μας με όλα τα σημεία στα οποία έχουμε πινακίδες συνοδευόμενα από τις αντίστοιχες φωτογραφίες», αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου «Η Σκιάθος».Τα θετικά σχόλια των κατοίκων, άλλων με νοσταλγία και άλλων με ενδιαφέρον για τη διατήρηση των τοπωνυμίων, ήταν και η αφορμή για την επανάληψη της παραπάνω δράσης και πολλών ακόμη, που εκτείνονται στους τομείς άνθρωπος, περιβάλλον, πολιτισμός.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδ
α
No comments:
Post a Comment