Thursday, December 5, 2013

Προτάσεις ανάπτυξης της Σκοπέλου

 

Προτάσεις ανάπτυξης της Σκοπέλου

Εργαλείο ανάπτυξης για τη Σκόπελο και ταυτόχρονα σημαντικό εφόδιο για τη θωράκιση και την προστασία του δασικού της πλούτου, αποτελεί το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης του νησιού, που παρουσιάστηκε προχθές, σε ανοιχτή εκδήλωση, στην αίθουσα του Ξενία Σκοπέλου. Η ομάδα εργασίας παρουσίασε τη μελέτη που εκπονήθηκε, σημειωτέον, από επιστήμονες του Τμήματος Γεωπονικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η ψηφιακή αποτύπωση της κάτοψης του νησιού, με τη βοήθεια δορυφορικών συστημάτων, είναι ουσιαστικής σημασίας παράγοντας για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση του νησιού και την προστασία, ταυτόχρονα, του δάσους, που αποτελεί ένα από τα δυνατά αναπτυξιακά σημεία της Σκοπέλου.
Η μελέτη για την προστασία του δάσους της Σκοπέλου, που παρουσιάστηκε προχθές από την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, αποτυπώνει με παραστατικό τρόπο τις χρήσεις γης, τις κλίσεις του εδάφους, το οδικό δίκτυο, το χάρτη των τουριστικών υποδομών, το χάρτη του κινδύνου πυρκαγιών, το χάρτη των προστατευόμενων περιοχών Νατούρα, αλλά και του πολιτιστικού αποθέματος, συμπεριλαμβανομένων των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων του νησιού. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής: «η συγκεκριμένη μελέτη είναι σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για το νησί, διότι πέρα από τη λεπτομερή ψηφιακή αποτύπωση της Σκοπέλου με τη χρήση συστημάτων GIS, υπάρχουν προτάσεις για την αξιοποίηση των επιμέρους τομέων ανάπτυξης του νησιού. Επίσης εντοπίζονται τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του νησιού, τα πιθανά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την υπερτουριστική ανάπτυξη, οι ευκαιρίες που προσφέρονται για ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, την εκμετάλλευση του δασικού πλούτου κ.λπ.».
            Εξίσου σημαντικές είναι οι προτάσεις στρατηγικής ανάπτυξης, οι οποίες επικεντρώνονται στον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό-αγροτουρισμό και περικλείουν μεταξύ άλλων τον οικοτουρισμό, το θαλάσσιο τουρισμό, το θρησκευτικό τουρισμό, τον πολιτιστικό τουρισμό, τον τουρισμό γευσιγνωσίας και το συνεδριακό τουρισμό, ανοίγοντας ουσιαστικά δρόμους και κατευθύνσεις προς νέες δραστηριότητες. «Η συγκεκριμένη μελέτη συνδέει ουσιαστικά το δάσος με την ανάπτυξη του νησιού και είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη του τελικού στόχου, να αποτελέσει, δηλαδή, η Σκόπελος ιδανικό προορισμό όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά δώδεκα μήνες το χρόνο» υπογραμμίζει ο κ. Μιχελής.
            Αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογιστεί το κεφάλαιο της τόνωσης της παραγωγής και της προώθησης των τοπικών προϊόντων, παράλληλα δε και της προστασίας της βιοποικιλότητας, καθίσταται σαφές ότι συγκροτείται για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την προστασία και την ανάπτυξη του νησιού. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Ζαλίδης, επισημαίνει ότι: «είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός αειφόρου ανάπτυξης πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα του νησιού, που προτείνει μια σειρά μέτρων και δράσεων στο πεδίο της αγροτικής ανάπτυξης, σε συνάφεια με την τουριστική ανάπτυξη, λαμβάνοντας πάντα  υπόψη,  το μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα των δράσεων αυτών».
Στόχος της Δημοτικής Αρχής Σκοπέλου είναι να προχωρήσει  στην υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων και πρωτοβουλιών, προκειμένου να καταστεί εφικτή στην πράξη η πολύπλευρη ανάπτυξη του νησιού, με σημείο αναφοράς το δασικό του πλούτο.
 

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

No comments:

Post a Comment