Wednesday, January 29, 2014

Βιντεοσκόπηση του Υποβρυχίου «Κατσώνης» στη Σκιάθο


    Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» εδώ και περίπου ένα χρόνο, έχει δρομολογήσει ενέργειες για την βιντεοσκόπηση του ναυαγίου του υποβρυχίου «Κατσώνης». Αφορμή η συμπλήρωση των 70 χρόνων από τη βύθισή του, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου βορειοδυτικά της Σκιάθου. 
Σκοπός της παραπάνω ενέργειας είναι, το αρχείο που θα προκύψει να αξιοποιηθεί ως ιστορικό αρχείο αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Σκιάθου. Η βιντεοσκόπηση θα είναι ευγενική χορηγία του μέλους του Συλλόγου, κ. Μαρίνου Πίττα, της εταιρείας Mariner Underwater Electronics, η οποία είναι η μόνη στη χώρα μας που ειδικεύεται σε υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρονικά για υποβρύχιες δραστηριότητες.
 
Ο Σύλλογος έχει ζητήσει και λάβει άδεια από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το ΓΕΝ, ενώ εκκρεμεί η λήψη άδειας από  την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Η Εφορεία  διαβεβαίωσε πως στα μέσα Μαρτίου θα έχει γνωμοδοτήσει. Εφόσον εγκριθεί η ενέργεια, η βιντεοσκόπηση θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο. 
 
Το υποβρύχιο «Κατσώνης» είχε βυθιστεί κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου, και βρίσκεται σε βάθος 224 μέτρων και σε...
απόσταση 5,2 μίλια ΒΔ του ακρωτηρίου Κάστρου της Σκιάθου.
 
 
Το ιστορικό του Υποβρυχίου 
 
Το Β.Π. Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ1) υπήρξε ένα από τα έξι υποβρύχια του Ελληνικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πήρε το όνομά του από τον Έλληνα αξιωματικό του τσαρικού στρατού Λάμπρο Κατσώνη και ήταν το δεύτερο σκάφος του πολεμικού ναυτικού με αυτή την ονομασία.
 
Παραγγέλθηκε στην Γαλλία από την ελληνική κυβέρνηση το 1925, μαζί με το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (Υ2), και κατασκευάστηκε κατά τα έτη 1925-1927 στο ναυπηγείο Forge et Chantiers de la Gironde, του Μπορντό. Παραλήφθηκε στην Χάβρη της Γαλλίας στις 8 Ιουνίου 1928 από τον πρώτο του κυβερνήτη αντιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Αρβανίτη και κατέπλευσε στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 21 Ιουνίου 1928 όπου εντάχθηκε στο Ελληνικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό με τον διακριτικό κωδικό "Y1".
 
Κατά τον Ελληνοïταλικό Πόλεμο, με κυβερνήτη τον Αθανάσιο Σπανίδη, πραγματοποίησε τέσσερις πολεμικές περιπολίες. Στις 31 Δεκεμβρίου 1940 βύθισε με το πυροβόλο του το ιταλικό ατμόπλοιο QUINΤO πλησίον των Γιουγκοσλαβικών ακτών. Μετά την κατάληψη της Ελλάδας, τον Απρίλιο του 1941, κατέφυγε με τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο στην Αίγυπτο και στην συνέχεια κατέπλευσε στο Πόρτ Σουδάν όπου παρέμεινε για μακρά επισκευή. Στις 2 Ιουλίου 1942, μετά την επανάπλευση του στην Αίγυπτο, βυθίστηκε από λανθασμένο χειρισμό στο λιμάνι του Πόρτ Σάιντ κατά την αποπεράτωση του δεξαμενισμού του. Ανελκύστηκε, επισκευάστηκε και άρχισε περιπολίες στο Αιγαίο με κυβερνήτη τον Βασίλη Λάσκο. Στις 2 Απριλίου 1943 βύθισε το ιταλικό βοηθητικό περιπολικό TERGESTE στο λιμάνι του Γυθείου. Στις 5 Απριλίου 1943 βύθισε έξω από τον Μέριχα της Κύθνου το ισπανικό ατμόπλοιο SAN ISIDRO LABRADOR. Στις 29 Μαΐου 1943 βύθισε κοντά στην Σηπιάδα το ισπανικό ατμόπλοιο RIGEL, συλλαμβάνοντας αιχμάλωτο τον καπετάνιο και τέσσερα μέλη του πληρώματος. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 και ενώ το ΚΑΤΣΩΝΗΣ ανέμενε την διέλευση εχθρικού πλοίου κοντά στις ακτές του νοτίου Πηλίου, εντοπίστηκε από το γερμανικό ανθυποβρυχιακό UJ-2101 (πρώην ελληνικό Β.Π. ναρκαλιευτικό-ναρκοθετικό ΣΤΡΥΜΩΝ). Μετά την ρίψη βομβών βάθους το ΚΑΤΣΩΝΗΣ εξαναγκάσθηκε σε ανάδυση και εξόρμηση δια πυροβόλου αλλά εμβολίστηκε από το διώκτη του, με αποτέλεσμα να βυθιστεί βόρεια της Σκιάθου. Σώθηκαν κι αιχμαλωτίσθηκαν δεκαπέντε ενώ ο ύπαρχος Τσουκαλάς κι οι υπαξιωματικοί Τσίγκρος και Αντωνίου διέφυγαν κολυμπώντας στη Σκιάθο και γύρισαν στην Μέση Ανατολή.
 
voreiessporades.gr

No comments:

Post a Comment