Thursday, September 11, 2014

Φεστιβάλ γεύσεων Βορείων Σποράδων

festival1Στη Σκιάθο πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Γεύσεων Βορείων Σποράδων το διήμερο 6 και 7 Σεπτεμβρίου. Η έναρξη έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο «Κασσάνδρα» παρουσία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.
Ο Νίκος Κατσαρός, πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ, και η Σταματίνα Χονδρονικολή, με την ιδιότητα της διατροφολόγου, μίλησαν με θέμα «τη διατροφή της Σκιάθου στην πάροδο του χρόνου», ενώ παράλληλα οι παρευρισκόμενοι απολάμβαναν την επίδειξη παλαιών φωτογραφιών του νησιού.
Την δεύτερη ημέρα οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στον πολιτιστικό χώρο «Μπούρτζι». Από νωρίς το μεσημέρι η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και Σκιαθίτες Σεφ παρασκεύασαν και παρουσίασαν ζωντανά Σκιαθίτικα πιάτα , όπως Καλαπόδια Σκιάθου, Καραβίδες με πτίσα (χόρτα), Κατσικάκι με ραντιστές και Ροφό στιφάδο. Η προσκεκλημένη σεφ από την Αλόννησο μαγείρεψε παστίτσιο με τόνο, ενώ από την Σκόπελο χοιρινό με δαμάσκηνα. Όλα τα πιάτα παρασκευάστηκαν από τοπικά προϊόντα. Την επίδειξη έκλεισαν δυο κυρίες του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου, οι οποίες μαγείρεψαν Γλυκιά Κολοκυθόπιτα με κίτρινο κολοκύθι (λύρα) και Γλυκό του κουταλιού από αμύγδαλο «Άσπρο».
Στόχος της διοργάνωσης ήταν να πιστοποιηθούν τα εν λόγω πιάτα από τη Λέσχη, ώστε εγκεκριμένα πια να μπαίνουν σε όλους τους χώρους εστίασης της Σκιάθου.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο διακεκριμένος Έλληνας σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, ο οποίος επιμελείται το μενού του εστιατορίου Kivo Creative Greek Cuisine στη Σκιάθο.
Το απόγευμα της Κυριακής λειτούργησε έκθεση Ζωγραφικής από Σκιαθίτες Καλλιτέχνες με θέμα τα τρόφιμα, ενώ παράλληλα εκτέθηκαν παλαιές φωτογραφίες από τη Σκιάθο, οι οποίες δείχνουν τη διατροφική ιστορία του νησιού. Σε παρακείμενο χώρο, στον οποίο εκτίθεντο προϊόντα τοπικής παραγωγής, προσφέρονταν γλυκά και φαγητά που ετοίμασαν επιλεγμένοι χώροι εστίασης της Σκιάθου αλλά και όλοι οι καλεσμένοι Σύλλογοι.
Η φετινή εκδήλωση αποτελεί συνέχεια της Ημερίδας Γαστρονομικού Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο τον περασμένο Σεπτέμβρη. «Ευελπιστούμε το φεστιβάλ να γίνεται κάθε χρόνο. Άμεσος στόχος την επόμενη τουριστική περίοδο είναι όλοι οι χώροι εστίασης της Σκιάθου να προσφέρουν σκιαθίτικο μενού» τόνισε η συντονιστική επιτροπή του φεστιβάλ.

http://magnesianews.gr

No comments:

Post a Comment