Μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης έχει ο ιατρικός τουρισμός στη χώρα μας, οι οποίες όμως ακόμη μένουν ανεκμετάλλευτες, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα για τη χώρα.
Σε πρόσφατη διεθνή έρευνα για τον ιατρικό τουρισμό καταγράφηκαν οι απόψεις εκπροσώπων 280 κλινικών και νοσοκομείων που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε 60 χώρες για την ανάπτυξή του την επόμενη πενταετία. Ποσοστό 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη ταξιδίων για πλαστική χειρουργική, 54% για θεραπεία του καρκίνου, 40% για αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και 38% για οδοντιατρική περίθαλψη.
Ανταγωνίστριες χώρες προς την Ελλάδα, όπως η Τουρκία, έχουν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Το υπουργείο Υγείας της γειτονικής χώρας εκτίμησε ότι τα συνολικά έσοδα από τον ιατρικό τουρισμό έως το 2023 μπορεί να φθάσουν σε 20 δισ. δολάρια από 5 δισ. δολ. που εκτιμά ότι θα είναι φέτος.
Στη χώρα μας ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα τα τελευταία χρόνια. Ο ΣΕΤΕ έχει εντάξει τον κλάδο του ιατρικού τουρισμού μέσα στα προϊόντα που πρέπει να αναπτυχθούν για την αύξηση των εσόδων της χώρας, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο με ορίζοντα το 2021, ενώ μελέτη του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Τούντα, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΞΕΕ, κατέληξε στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα σε βάθος δεκαετίας μπορεί να αντλήσει από τον ιατρικό τουρισμό 2 δισ. ευρώ με την προσέλευση 400.000 ασθενών.
Επιπλέον σύμφωνα με τον καθηγητή Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή της Α΄ Ορθοπεδικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», Παναγιώτη Παπαγγελόπουλο, η Ελλάδα διαθέτει ικανό ιατρικό δυναμικό, άρτια υλικοτεχνική υποδομή και ανταγωνιστικές τιμές για την προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό, που θα συνδυάσουν τη θεραπεία με τις διακοπές τους στη χώρα μας. Όπως σημειώνει ο καθηγητής, για συγκεκριμένες επεμβάσεις στο εξωτερικό δαπανώνται από τους ασθενείς και τους ασφαλιστικούς φορείς χρηματικά ποσά πολλαπλάσια σε σχέση με αυτά που θα απαιτούνταν αν αυτές γίνονταν στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, ασθενής με κακοήθη όγκο του μηρού μετέβη τέσσερις φορές την περίοδο 2002 – 2010 στις ΗΠΑ και στη Βρετανία και δαπάνησε μόνο για τις επεμβάσεις 250.000 ευρώ, όταν για τις αντίστοιχες επεμβάσεις στην Ελλάδα θα απαιτούνταν σήμερα περίπου 35.000 ευρώ.
Άλλη ασθενής, με την ίδια πάθηση, δαπάνησε 423.000 ευρώ για τη μετάβαση και την ολοκληρωμένη θεραπεία της στις ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα το συνολικό κόστος θα ήταν σήμερα 25.000 – 30.000 ευρώ.
Επομένως, η Ελλάδα, με το εξαίρετο κλίμα, την ιστορία της, τα τουριστικά θέρετρα και τα εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα της, θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για ασθενείς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και των αραβικών χωρών, οι οποίοι σήμερα καταφεύγουν για θεραπεία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη με πολύ μεγαλύτερο κόστος.
Πηγή: www.kathimerini.gr
No comments:
Post a Comment