Friday, March 13, 2015

Σε κάμψη η ρώσικη αγορά ~ Δεν δρομολογείται απευθείας τσάρτερ

Οι τουρίστες θα ταξιδεύουν μέσω Αθήνας με πτήση της Aegean στο αεροδρόμιο της Σκιάθου

Εντονότατο προβληματισμό προκαλεί σε επιχειρηματίες των νησιών η εμφανής κάμψη στην τουριστική κίνηση από τη Ρώσικη αγορά, η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την ανοδική τάση της περσινής σεζόν και οφείλεται εν πολλοίς στην υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Ρωσίας.
Ενδεικτικό των προαναφερθέντων είναι το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει απευθείας πτήση τσάρτερ από Μόσχα στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, ενώ οι τουρίστες που ενδιαφέρονται, θα ταξιδεύουν στα νησιά των Βορείων Σποράδων, με πτήση της Aegean από Αθήνα.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Σέργιος Στερεόπουλοςτουριστικός πράκτορας της Σκιάθου, χαρακτηρίζει ως «στενωπό» την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Ρώσικη αγορά, τονίζοντας παράλληλα ότι «θα υπάρξει αναμφίβολα κάμψη από τη Ρωσία».
Η ίδια εικόνα είναι ευδιάκριτη σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας και η Μαγνησία, πολύ δε περισσότερο, τα νησιά των Βορείων Σποράδων, δεν αποτελούν εξαίρεση. Το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί στη Ρώσικη αγορά, δεν ευνοεί τις απευθείας πτήσεις τσάρτερ, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Στερεόπουλος «κανείς δεν ρισκάρει να δρομολογήσει τσάρτερ» τη δεδομένη, τουλάχιστον, χρονική στιγμή.
Οι προκρατήσεις από Ρωσία είναι πολύ λιγότερες σε σύγκριση με πέρσι, ενώ σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του αερολιμένα Σκιάθου, το 2013 οι αεροπορικές αφίξεις από τη Ρωσία ήταν 825 επιβάτες και το 2014, αντίστοιχα, ταξίδεψαν 1.840 Ρώσοι τουρίστες στα νησιά.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Θωμάς Κουκουλάκης, εκτιμά ότι το κενό που θα δημιουργηθεί από τη ρώσικη αγορά, θα καλυφθεί από την Αγγλία και τις Σκανδιναβικές χώρες, που παρουσιάζουν πολύ καλή εικόνα στη Σκιάθο, σε επίπεδο προκρατήσεων.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, θεωρείται ιδιατερα σημαντική η διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας με τη Ρωσία, για τη διευκόλυνση των τουριστών που θα θελήσουν να ταξιδέψουν μεμονωμένα στα νησιά. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, ο κ. Στερεόπουλος, θα μεταβεί στη Μόσχα, προκειμένου να δώσει το «παρών» στις δύο πολύ σημαντικές διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, που πραγματοποιούνται στη διάρκεια του μήνα.
«Ασχέτως αν υπάρχει απευθείας πτήση τσάρτερ ή όχι, πρέπει να επισκέπτεται ο κάθε επαγγελματίας τις τουριστικές εκθέσεις της Ρωσίας, διότι έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει πως κινείται η συγκεκριμένη αγορά και παράλληλα να πραγματοποιήσει επαφές με αντίστοιχα τουριστικά γραφεία».
Παράλληλα, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «πάντα θα έχουμε προοπτικές, διότι είναι μια αγορά από τις μεγαλύτερες αγορές, η οποία πριμοδοτούσε πάντα την Ελλάδα σε δύσκολες περιπτώσεις». Κατά συνέπεια, εκτιμάται, ότι είναι σημαντικό να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος τουριστικής επικοινωνίας της Σκιάθου με τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων ΑλοννήσουΚώστας Ευσταθίου, κάνει αντίστοιχα λόγο για «μεμονωμένες κρατήσεις από τη Ρωσία» στην Αλόννησο και κατά συνέπεια δεν δείχνει να επηρεάζεται το νησί από τη συγκεκριμένη τουριστική αγορά.

No comments:

Post a Comment