Friday, March 20, 2015

Κοινή εκδήλωση μέσω… skype

Τα αδελφοποιημένα νησιά Σκιάθος και Newport διατηρούν τους δεσμούς πολλών ετών

«Αδελφοποιημένα Νησιά - Η ιστορία του Newport κα της Σκιάθου, μέσα από 30 φωτογραφίες» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαρτίου στις 19:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μπούρτζι», του Δήμου Σκιάθου. Η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» συνδιοργανώνεται με την Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου και το «Newport-Skiathos Club» του Newport, Rhode Island, USA, και θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στις δύο πόλεις μέσω σύνδεσης Skype.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καλωσόρισμα από τον Chrissy Logothets, πρόεδρο του «Newport-Skiathos Club» και το Θοδωρή Τζούμα, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος». Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί του Γερουσιαστή της Πολιτείας του Rhode Island Leonidas Raptakis και των Δημάρχων Newport, Jeanne-Marie Napolitano και Σκιάθου, Δημήτρη Πρεβεζάνου. Στη συνέχεια θα μιλήσουν οι Richard Thursby, πρόεδρος του Ινστιτούτου «Seamen’s Church» και Γιάννης Παρίσης πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου, με θέμα «Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου - Το ταξίδι συνεχίζεται...για την ακρίβεια μόλις άρχισε».
Κατόπιν θα γίνει ιστορική αναδρομή στους ακατάλυτους δεσμούς που συνδέουν τις δύο περιοχές, από την Chrissy Logothets, πρόεδρο του «Newport-Skiathos Club» και τη Συραϊνώ Κορωνιού - Διονυσίου, Ιστορικό-Αρχαιολόγο, Επίτιμο Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».
Οι δεσμοί ανάγονται στη δεκαετία του 1850, όταν άρχισαν να μεταναστεύουν και οι πρώτοι Σκιαθίτες στην Αμερική, χωρίς ποτέ να λησμονούν την πατρίδα τους.
Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των Σκιαθιτών του Newport και της πατρίδας τους είχαν ως αποτέλεσμα την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, μετά από πρόταση του Δήμου Σκιάθου το 1996 προς τον Δήμο του Newport, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» ανέπτυξε συνεργασία με το Newport-Skiathos Club, από τον Σεπτέμβριο του 2013, με σκοπό τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο πόλεων, έχοντας ως συνδετικό κρίκο τη Μαρία Κανταράκια, Σκιαθίτισσα γεννημένη στο Newport, η οποία έχει εγκατασταθεί από χρόνια στη Σκιάθο.
Πηγή: http://www.taxydromos.gr/

No comments:

Post a Comment