Thursday, March 26, 2015

WTTC: 1,8 δισ. οι διεθνείς αφίξεις το 2025- ο τουρισμός θα εισφέρει εφέτος το 10% του ΑΕΠ και της απασχόλησης παγκοσμίως


Σχεδόν 1,8 δισ. διεθνείς αφίξεις επισκεπτών θα υποδεχθούν το 2025 οι τουριστικοί προορισμοί του πλανήτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών (World Travel & Tourism Council), που σημαίνει μια αύξηση 58% σε σχέση με το 1,1 δισ.διεθνών αφίξεων που διέσχισαν τα σύνορα το 2014.


Οι εκτιμήσεις αυτές δίνουν σαφές προβάδισμα στην τουριστική βιομηχανία ως τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα στην παγκόσμια οικονομία την επόμενη 10ετία, με ετήσια αύξηση 3,8%. Το 2025 ο τουρισμός θς εισφέρει 11,4 τρισ.δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ και 357 εκατ.θέσεις εργασίας, περίπου 73 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας από ό, τι φέτος.


Εκτιμήσεις για το 2015


Για το 2015 το WTTC προβλέπει ότι η συνεισφορά του κλάδου στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,7% και στην απασχόληση κατά 2,6%. Το 2014 η τουριστική βιομηχανά συνέβαλε με 7,58 τρισ.δολάρια στο ΑΕΠ και με 277 εκατ.θέσεις εργασίας.


Αυτό, όπως επισημαίνει, δείχνει την διαρκή ικανότητα του κλάδου να δημιουργεί οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας με ταχύτερο ρυθμό από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στην παγκόσμια οικονομία, η οποία αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 2,9%.


Μέχρι το τέλος του 2015, η τουριστική βιομηχανία θα συνεισφέρει 7,86 τρισ.δολάρια, 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες και έμμεσες επιδράσεις του τομέα στην οικονομία. Ο τουρισμός θα αντιπροσωπεύει 284 εκατ. θέσεις εργασίας, δηλαδή το 9,5% της συνολικής απασχόλησης στον κόσμο, ή 1 στους 11 εργαζόμενους στον πλανήτη θα απασχολείται στον τουρισμό.


Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, οι εγχώριες δαπάνες ταξιδιού θα αυξηθούν φέτος ελαφρώς ταχύτερα από ό,τι οι δαπάνες των ξένων επισκεπτών, 3,7% έναντι 2,8%.


Το WTTC προβλέπει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα διατηρήσουν την κατάταξή τους ως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον τουρισμό παγκοσμίως, η Γερμανία θα προσπεράσει την Ιαπωνία στην τρίτη θέση, ενώ η Ρωσία θα είναι η μόνη χώρα απο τις G20 που αναμένεται να σημειώσει πτώση στα ταξίδια και στον τουρισμό το 2015, λόγω της συνεχιζόμενης επιβολής κυρώσεων και της υποτίμησης του ρουβλίου.


Η Κίνα θα πλησιάσει το 2025 τις ΗΠΑ στις διεθνείς αφίξεις και η διαφορά τους θα είναι μόλις έξι εκατομμύρια επισκέπτες, με την εγχώρια αγορά της να είναι ακόμη πιο ισχυρή,


Η Νότια Ασία αναμένεται να βιώσει την υψηλότερη αύξηση το 2015 κατά 6,9%, ενώ η Ευρώπη και η Λατινική Αμερική είναι οι περιοχές με τη χαμηλότερη πρόβλεψη ανάπτυξης φέτος, που θα περιορισθεί στο 2,4%.


Ο David Scowsill, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: "Σε μια εποχή παγκόσμιων οικονομικών προκλήσεων, τα Ταξίδια και ο Τουρισμός συνεχίζουν να αυξάνονται ταχύτερα από την παγκόσμια οικονομία, και είναι μια μόνιμη πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας και μια κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης για κάθε περιοχή του κόσμου. Η ετήσια έρευνά μας δείχνει ότι ο τομέας έχει καταγράψει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη σε 19 από τα τελευταία 20 χρόνια, παρέχοντας την απαραίτητη οικονομική σταθερότητα σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής μεταβλητότητας.


Οι κυβερνήσεις που αναζητούν έναν τομέα που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη πρέπει να επικεντρωθούν στα Ταξίδια & Τουρισμό. Αυτή η βιομηχανία απαιτεί το σωστό ρυθμιστικό περιβάλλον στο οποίο θα μπορέσει να ανθίσει, μαζί με τις προοδευτικές πολιτικές για τις θεωρήσεις, τη φορολογία, την αειφορία και το ανθρώπιον δυναμικό".


Επισημαίνεται ότι εφετινή σύνοδος του WTTC θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 15 και 16 Απριλίου


Πηγή : tornosnews.gr

No comments:

Post a Comment