Wednesday, April 8, 2015

Κυβέρνηση: Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία

Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία και επιθυμεί να επιλύσει τα προβλήματα χρέους με την ΕΕ, δηλώνει Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

«Δεν έχουμε ζητήσει οικονομική βοήθεια», αναφέρει ο αξιωματούχος στο πρακτορείο λίγο πριν από τις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Θέλουμε να λύσουμε τα θέματα του χρέους εντός της ζώνης του ευρώ», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση απάντησε στις βολές του Μάρτιν Σουλτς για την επίσκεψη στη Ρωσία
Η κυβέρνηση απάντησε στις προειδοποιητικές βολές του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προς τον Αλέξη Τσίπρα να μη σπάσει τη γραμμή της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως δεν είναι απαραίτητες οι νουθεσίες, αφού η Ελλάδα γνωρίζει ποιο είναι το αυτονόητο και ότι πρέπει να πράττει κινούμενη εντός ευρωπαϊκού πλαισίου είναι όμως κυριαρχικό δικαίωμα μας η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
Εκνευρισμός στην ΕΕ και μήνυμα από Σουλτς
Οι εταίροι-δανειστές της χώρας δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι αυτή την προσπάθεια προσέγγισης της Αθήνας με τη Μόσχα και έχουν ήδη διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να... προσέξει».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έστειλε νέα προειδοποίηση στον Ελληνα πρωθυπουργό να μη σπάσει τη γραμμή της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
«Η Ελλάδα ζητεί και λαμβάνει πολλή αλληλεγγύη από την ΕΕ. Οπότε μπορούμε να ζητάμε αλληλεγγύη από την Ελλάδα και αυτή η αλληλεγγύη να μην τερματιστεί μονομερώς», με την Αθήνα να «αποσύρει τη συμμετοχή της στα κοινά μέτρα», τόνισε ο Σουλτς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Münchner Merkur που θα δημοσιευθεί αύριο Τετάρτη.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε ότι ο ίδιος, καθώς και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι το έχουν ξεκαθαρίσει στον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια αρκετών συζητήσεων, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να βασίσει σε αυτό τις ενέργειές του στη Μόσχα. Η ΕΕ το αναμένει αυτό από εκείνον ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης χώρας-μέλους της ΕΕ».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στεφάνου στο Μνημείο της Αιώνιας Φλόγας

Η επίσημη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο της Αιώνιας Φλόγας

Τι περιμένει η Αθήνα
Από τα έως τώρα δεδομένα, η γραμμή πλεύσης της Αθήνας είναι η εξής:
  •     Ευελπιστεί σε μια γενναία μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
  •     Φαίνεται πως έχει λάβει διαβεβαίωση θετικής αντιμετώπισης για μια δραστική μείωση των χρημάτων που πληρώνουμε, στη βάση της συμφωνίας που υπάρχει με τη ρωσική Gazprom. Η συγκεκριμένη αποδίδεται με τον όρο «take it or pay» (δηλαδή να πληρώσεις για όλη τη συμφωνηθείσα ποσότητα έστω και αν δεν την καταναλώνεις).
  •     Αρση των ρωσικών αντικυρώσεων στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
  •     Σε ό,τι αφορά στο πολυθρύλητο δάνειο, είναι πασιφανές ότι η χώρα μας δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει από τρίτους, άρα το λογικό είναι να μην τεθεί, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να υπάρξουν πάσης φύσεως… συνδρομές.
Τι επιδιώκει η Μόσχα
Η Μόσχα, από την πλευρά της, σε ό,τι έχει να κάνει με οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας δίνει βαρύνουσα σημασία:
  •     Στο μείζον θέμα του αγωγού φυσικού αερίου (Turkish Stream).
  •     Η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει υποδομές και να φτάσει τον εν λόγω αγωγό ως τους Ευρωπαίους καταναλωτές, με την Αθήνα να έχει τη δυνατότητα να  παίξει γερά και να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην τροφοδοσία των άλλων χωρών.
  •     Στη συμμετοχή της Ρωσίας στις ιδιωτικοποιήσεις, με κύριους στόχους την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: iefimerida

No comments:

Post a Comment