«Επίκειται νομοθετική ρύθμιση που αποσκοπεί σε μία ριζική ανακούφιση των οφειλετών»Σε ένα περίπου εξάμηνο τοποθετεί η κυβέρνηση την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, όπως προκύπτει από έγγραφο που υπογράφει ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας Γιώργος Σταθάκης και διαβιβάστηκε στη Βουλή, στις 2 Απριλίου.
Όπως ενημερώνει ο υπουργός, «επίκειται νομοθετική ρύθμιση που αποσκοπεί σε μία ριζική ανακούφιση των οφειλετών και σε μια συνολική διευθέτηση των ιδιωτικών χρεών με ισχυρά κοινωνικά κριτήρια και με προοπτική να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε τα "κόκκινα" δάνεια να γίνουν "πράσινα" και να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Το σχέδιο αυτό, όπως αναφέρει ο κ. Σταθάκης, θα περιλαμβάνει δύο σκέλη. Αφενός, τη δημιουργία ταμείου στο οποίο θα μεταφερθούν τα δάνεια των υπερχρεωμένων φτωχών νοικοκυριών. Αφετέρου, την αναμόρφωση του ισχύοντος νόμου για τα επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Ωστόσο, οι τεχνικές πλευρές και οι προδιαγραφές της ρύθμισης αυτής μελετώνται και παράλληλα διεξάγεται διαβούλευση με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε ένα περίπου εξάμηνο» ενημερώνει ο κ. Σταθάκης.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ 'Αννα Καραμανλή και αφορούσε την υπαγωγή επιχειρήσεων που κατέχουν «κουρεμένα» ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Πρόκειται για επιχειρήσεις- προμηθευτές του ελληνικού δημοσίου που πραγματοποίησαν πωλήσεις επί πιστώσει στο δημόσιο και για τις πωλήσεις αυτές πληρώθηκαν με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Τα ομόλογα αυτά κουρεύτηκαν και οι επιχειρήσεις βρέθηκαν εκτεθειμένες στις τράπεζες εφόσον είχαν δώσει τα ομόλογα για εγγύηση τραπεζικών δανείων.
Ο υπουργός Οικονομίας, στην έγγραφη απάντησή του, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα δύο Μνημόνια, θα διευκρινίζει και θα διαλευκάνει, μεταξύ άλλων, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), η οποία οδήγησε στην απομείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, την οικονομική καταστροφή των μικροομολογιούχων, ενώ ταυτόχρονα οδήγησε στην ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Επισημαίνει, ακόμη, ότι θα διερευνηθούν και όσα σχετίζονται με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές Τραπεζών, τα κριτήρια επιλογής των συστημικών Τραπεζών, τους λόγους για τους οποίους έγινε αποδεκτό η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με τιμή κατώτερη της αρχικής τιμής κτήσης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου των μετοχών των Τραπεζών, αλλά και κάθε άλλο συναφές ζήτημα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με άλλο έγγραφο του υπουργού Οικονομίας, που διαβιβάστηκε στη Βουλή την 1.4.2015, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Κωστοπαναγιώτου για τις κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας, ο κ. Σταθάκης επαναλαμβάνει ότι για το θέμα των κατασχέσεων επίκειται σχετική νομοθετική ρύθμιση. Όπως ο υπουργός ενημερώνει τον βουλευτή, «η ρύθμιση αυτή θα αναστέλλει τους πλειστηριασμούς κύριας ή μοναδικής κατοικίας για τους οφειλέτες. Τα βασικά κριτήρια της επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης θα περιλαμβάνουν το μηνιαίο εισόδημα, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων».
Εξάλλου, ο κ. Σταθάκης αναφέρει και ότι η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τα κόκκινα δάνεια θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την παραπάνω ρύθμιση.
Πηγή : newsbeast.gr
No comments:
Post a Comment