Saturday, April 18, 2015

Ανέλκυση βυθισμένου σκάφους στο λιμάνι της Σκιάθου

Περισυλλέγησαν πιάτα, ποτήρια και παλιά δίχτυα

Συντονισμένες δράσεις καθαρισμού πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο λιμάνι της Σκιάθου, προκειμένου να απομακρυνθούν μικρό βυθισμένο σκάφος, παλιά δίκτυα και σχοινιά, πιάτα αλλά και ποτήρια που κατέληξαν, άγνωστο για ποιο λόγο, στο βυθό.
Το σκάφος μήκους 5,60 μέτρων που ανελκύστηκε, είχε βυθιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και ήδη φυλάσσεται σε ειδικό χώρο στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου.
Η διαδικασία ανέλκυσης του σκάφους, που βρίσκονταν σε βάθος 3.5 μέτρων περίπου, πραγματοποιήθηκε κατόπιν συνεργασίας του Δήμου Σκιάθου με το Λιμεναρχείο, με τη βοήθεια του επαγγελματία δύτη και δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Διολέττα και της εταιρείας οικοδομικών υλικών των αδερφών Διολέττα, οι οποίοι συνέδραμαν την προσπάθεια με γερανοφόρο όχημα.
Η ανέλκυση του ναυαγίου κρίθηκε αναγκαία για την προστασία της θάλασσας από τη ρύπανση, αλλά και ενόψει τουριστικής περιόδου, δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο σημείο προσδένουν αρκετά επαγγελματικά σκάφη και κατά συνέπεια το λιμάνι πρέπει να βρίσκεται στη καλύτερη δυνατή κατάσταση ενόψει της τουριστικής περιόδου.
Στο μεταξύ, το Λιμεναρχείο Σκιάθου σε συνεργασία με το Δήμο Σκιάθου, ανέλαβαν από κοινού δράση, προκειμένου να καθαριστεί ο βυθός στο παλιό λιμάνι.
Η εκστρατεία καθαρισμού πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του λιμενάρχη Σκιάθου Νίκου Κατσάμπα και συμμετείχαν οι σύλλογοι των επαγγελματιών αλιέων, των ερασιτεχνών αλιέων, των φουσκωτών σκαφών, ο ναυτικός όμιλος, καθώς και η ομάδα διάσωσης Σκιάθου.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υλοποιείται τα πέντε τελευταία χρόνια και όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πρωτεργάτες, έχει βελτιωθεί κατά πολύ η εικόνα του βυθού. Ο απολογισμός δράσης των προηγούμενων ετών, περιελάμβανε μεταξύ άλλων καρέκλες αλλά και άχρηστες μπαταρίες αυτοκινήτων, ενώ φέτος, οι εθελοντές που συμμετείχαν, περισυνέλλεξαν πιάτα, ποτήρια, κατεστραμμένα δίκτυα αλλά και σκοινιά, σε βάθος 4 περίπου μέτρων.
Τα αντικείμενα που περισυλλέγησαν, εκτιμάται ότι κατέληξαν στο βυθό στη διάρκεια της θερινής περιόδου, σε μια περίοδο κατά την οποία πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός του νησιού λόγω των πολυάριθμων επισκεπτών.
Ο Δήμος Σκιάθου όπως και το Λιμεναρχείο αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία τα θέματα που άπτονται της προστασίας της θάλασσας και των ακτών από τη ρύπανση και για αυτό θα πραγματοποιηθούν ανάλογες δράσεις και σε άλλα σημεία του λιμανιού αλλά και σε ακτές του νησιού, εφόσον παραστεί ανάγκη.
Πηγή: http://www.taxydromos.gr/

No comments:

Post a Comment