Friday, May 29, 2015

Ψηφιακός χάρτης τοπωνυμίων της Σκιάθου

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον Παπαδιαμάντη

Ψηφιακός χάρτης με τοπωνύμια από το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν πρόσφατα η Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Μπούρτζι» του Δήμου Σκιάθου.
Αξίζει να σημειωθεί πως με πρωτοβουλία του ίδιου συλλόγου, για πρώτη φορά πραγματοποιείται εκδήλωση αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με τη συνεργασία του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» κ. Θοδωρής Τζούμας, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά του Παπαδιαμάντη και τη σημασία του έργου του. Στο χαιρετισμό του, εκπροσωπώντας το δήμαρχο, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, κ. Θεοδόσης Τρακόσας, συνεχάρη τους διοργανωτές, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.
Η κ. Γεωργία Φαρίνου - Μαλαματάρη, πρόεδρος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η Σκιάθος και το κείμενο του Παπαδιαμάντη ζουν αλληλένδετα: χωρίς το παπαδιαμαντικό κείμενο η Σκιάθος δεν θα είχε την ιδιάζουσα σημασία που της προσδίδει η λογοτεχνία».
Εκπροσωπώντας το Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» ο κ. Σταύρος Σταύρου, φιλόλογος - λογοτέχνης, Αναπληρωματικό Μέλος της Εφορείας του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, αναφέρθηκε στη σχέση που είχε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης με το Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», τον πρώτο και μόνο φορέα που τίμησε τον Παπαδιαμάντη εν ζωή. Με πρωτοβουλία του κ. Σταύρου δωρίθηκαν αντίγραφα χειρογράφων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο σπίτι - μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από το αρχείο του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας και του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, με την ευκαιρία έκθεσης σχετικών αρχείων στην εκδήλωση.
Στη συνέχεια ο κ. Κίμων Παπαδημητρίου, Δρ Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Η Σκιάθος», παρουσίασε τον ψηφιακό χάρτη με τοπωνύμια από το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», σε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας λογοτεχνικής γεωγραφίας του νησιού η οποία εικονογραφεί το παπαδιαμαντικό κείμενο. Με την ανάγνωση αποσπασμάτων της «Φόνισσας» από τη φιλόλογο κυρία Μαλαμώ Σταμέλου, παρουσιάστηκε ένας ψηφιακός περίπατος στα τοπωνύμια που αναφέρονται στο έργο.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε μουσικό αφιέρωμα στην ποίηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με ερμηνευτές τους Φανή Μπαρμπή, Γιώργο Σπανοδήμο και Ζήση Γιωργαλιό, σε μουσική των Χρήστου Τσιαμούλη, Ανδρέα Κατσιγιάννη, Μανώλη Λιαπάκη και Κωστα Πανταζή και Αντώνη Βασιλάκη, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Συλλόγου Γυναικών.
Την εκδήλωση έκλεισαν μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου, με θεατρικό δρώμενο, από το διήγημα «Η κλεφτοπαρέα», του Παπαδιαμάντη με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Λίζας Τζαβέλα και τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Κατερίνας Καρατζά και Νικολέτας Μπουντούρη. Συμμετείχαν οι μαθητές Διολέττα Αλίκη, Διολέττα Μαριάνθη, Διολέττα Κασσιανή, Ελευθερίου-Τσάκα Ζωή, Ζεμπέκη Ευθυμία, Ιτζές Κωνσταντίνος, Μιτζέλου Παναγιώτα, Μπαλιού Λάουρα.
Πηγή: http://www.taxydromos.gr/

No comments:

Post a Comment