Tuesday, July 28, 2015

Ταξίδι στη Σκιάθο του ‘60

Νοσταλγική αναδρομή στο παρελθόν μέσω της έκθεσης που φιλοξενείται στη Μονή Ευαγγελιστρίας

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Wolf Suschitzky, Ταξίδι στην Ελλάδα του ‘60», που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.
Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο κτίριο Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου Γκίκα, του Μουσείου Μπενάκη, και μεταφέρθηκε στη Σκιάθο, μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», προς το Μουσείο Μπενάκη, για το διάστημα 17 Ιουλίου με 20 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου.
Ο φωτογράφος Wolf Suschitzky βρέθηκε στη Σκιάθο το 1960, με αφορμή τα γυρίσματα της μικρού μήκους ταινίας, «Ο Μιχάλης της Σκιάθου» (σκηνοθεσίας του John Ingram, και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη), και αποτύπωσε με το φακό του τον ελληνικό χώρο, τις ασχολίες και τις παραδόσεις που τον περιβάλλουν, λίγο πριν την αναπόφευκτη αλλοίωσή του. Οι φωτογραφίες από τη Σκιάθο κυριαρχούν στην έκθεση. Απεικονίζουν πρόσωπα του νησιού, γνωστά και άγνωστα, αγροτικές σκηνές, και γιορτές που συνοδεύουν γάμους και βαφτίσια.
Την έκθεση παρουσίασε, εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη, η κ. Ιωάννα Μωραΐτη, υπεύθυνη του Αρχείου της Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, του Μουσείου Μπενάκη, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό της διοργάνωσης της έκθεσης. «Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο στο Λονδίνο, όταν ο συνεπιμελητής της έκθεσης και συγγραφέας Ian Collins με έφερε σε επαφή με τον φωτογράφο και κινηματογραφιστή Wolf Suschitzky. Ο υπέργηρος φωτογράφος, 103 ετών σήμερα, μας υποδέχτηκε με χαρά στο σπίτι του και μας μίλησε με νοσταλγία για το ταξίδι του στην Ελλάδα το 1960. Αρχισε να μας δείχνει τη μία πίσω από την άλλη φωτογραφίες, όλες ασπρόμαυρες, από τη Σκιάθο, την Υδρα και την Αθήνα, οι οποίες προέκυψαν από ένα σύντομο ταξίδι μόλις τριών εβδομάδων. Τον ρωτήσαμε πως βρέθηκε στη Σκιάθο και μας μίλησε με ενθουσιασμό για τα γυρίσματα μιας ταινίας μικρού μήκους, της οποίας ήταν διευθυντής φωτογραφίας. Αμέσως μας δημιουργήθηκε η ιδέα ότι αυτές οι φωτογραφίες, οι περισσότερες αδημοσίευτες, έπρεπε να παρουσιαστούν στο ελληνικό κοινό».
Τις μνήμες του από τα γυρίσματα της, μικρού μήκους, ταινίας «Ο Μιχάλης της Σκιάθου», μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους ο κύριος Δημήτρης Κοντός, ο οποίος συμμετείχε ως κομπάρσος στην ταινία και περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την εντύπωση που προκάλεσε στην τοπική κοινωνία.
Στην έκθεση προβλήθηκε μήνυμα - χαιρετισμός του φωτογράφου από το Λονδίνο, το οποίο πραγματοποίησε ο Andrew Wiggins ειδικά για την έκθεση και η ταινία μικρού μήκους «Ο Μιχάλης της Σκιάθου». Στο μήνυμά του ο φωτογράφος, που γίνεται 103 ετών τον Αύγουστο, ανέφερε εκτός των άλλων, «δούλεψα σε μια ταινία μικρού μήκους σε αυτό το μικρό ελληνικό νησί. Αυτό έγινε όσο ήταν ακόμα ανεξερεύνητο. Δεν υπήρχαν ξενοδοχεία τότε, ούτε αεροδρόμια, ούτε δρόμοι, μόνο ένα μοναδικό εστιατόριο. Αλλά υπήρχαν πολλοί αξιαγάπητοι άνθρωποι, που ήταν ευγενικοί και εξυπηρετικοί».
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» διατυπώνει ευχαριστίες στη Διοίκηση του Μουσείου Μπενάκη, που ανταποκρίθηκε στο αίτημά του, και ιδιαίτερα την Ιωάννα Μωραΐτη, υπεύθυνη του Αρχείου της Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, του Μουσείου Μπενάκη, για την άψογη συνεργασία, όπως και τους συνεργάτες του Μουσείου Μπενάκη, Κων. Παπαχρίστου, Ελευθερία Γκούφα, Βασίλη Πασχάλη. Τον π. Ιωσήφ, για την άδεια της φιλοξενίας της έκθεσης στην Ιερά Μονή, τους χορηγούς της εκδήλωσης και τους Χρήστο Παπακωνσταντίνου και Δημήτρη για την τεχνική υποστήριξη και την βιντεοσκόπηση.
H έκθεση θα διαρκέσει έως 20 Σεπτεμβρίου, με ωράριο λειτουργίας 9:30-20:30.
Πηγή: http://www.taxydromos.gr/

No comments:

Post a Comment