Monday, July 20, 2015

«Θηλιά» η αύξηση του ΦΠΑ

Επαγγελματίες των νησιών βλέπουν δυσοίωνο το μέλλον

Εντονο προβληματισμό προκαλεί στους επαγγελματίες των νησιών η αύξηση του ΦΠΑ, με τους εργαζόμενους στον τομέα της εστίασης να τονίζουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα παρά το γεγονός ότι θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο.
Επαγγελματίες του χώρου, που γνωρίζουν το αντικείμενο, εκτιμούν ότι η αύξηση θα επιβαρύνει τους ίδιους και θα έχει αρνητική επίπτωση σε μικρές επιχειρήσεις που θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν το επιπλέον ποσοστό, προκειμένου να μην το μετακυλήσουν στους πελάτες τους.
Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά επαγγελματίες της Σκιάθου, «η αύξηση του ΦΠΑ και της φορολογίας είναι δύο μέτρα που καθιστούν δύσκολη την επιβίωσή μας, διότι θα κληθούμε να καταβάλλουμε προκαταβολικά φόρους για έσοδα, τα οποία δεν γνωρίζουμε αν θα εισπράξουμε την επόμενη χρονιά».
Χαρακτηριστική είναι στο σημείο αυτό η επισήμανση του τουριστικού πράκτορα Αλέκου Ευσταθίου ότι «η αύξηση του ΦΠΑ θα αποτελέσει πλήγμα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ειδικά για τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, διότι δουλεύουν με μικρό ποσοστό κέρδους. Εάν δεν υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις να αυξηθούν οι τιμές τους, θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας». Παράλληλα ο ίδιος επιχειρηματίας αναφέρει ότι οι μεγάλες μονάδες ενδεχομένως θα είναι σε θέση να απορροφήσουν το κόστος του ΦΠΑ σε σχέση με τα μικρότερα ξενοδοχεία, ενώ είναι παρήγορο το γεγονός ότι ορισμένοι τουρ οπερέιτορς του εξωτερικού έχουν τη διάθεση να επαναδιαπραγματευθούν συμβόλαια, προκειμένου να αυξηθούν κατά τι οι τιμές των ξενοδοχείων, ούτως ώστε μέρος της αύξησης του ΦΠΑ να απορροφηθεί μεσοσταθμικά».
Κοινή πεποίθηση, ωστόσο, είναι ότι το πιο μελανό σημείο είναι η αύξηση της φορολογίας, που θα προσθέσει πολλά επιπλέον βάρη στις πλάτες των επαγγελματιών.
«Το συγκεκριμένο μέτρο είναι υφεσιακό, δεν είναι αναπτυξιακό, διότι το ποσό που θα κληθώ να καταβάλω ως προκαταβολή φόρου, θα μπορούσα να το έχω επενδύσει στην επιχείρησή μου» όπως υπογραμμίζει ο κ. Ευσταθίου.
Από την άλλη πλευρά, θεωρείται σημαντικό το γεγονός ότι η αύξηση του ΦΠΑ μετατίθεται τον προσεχή Οκτώβριο για τα νησιά, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα απαιτείτο πλήρης επανασχεδιασμός του τουριστικού προϊόντος.
Ο τουριστικός πράκτορας της Σκοπέλου, Βαγγέλης Δρόσος, επισημαίνει από την πλευρά του ότι το συγκεκριμένο μέτρο «δυσχεραίνει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, διότι πιστεύω, τονίζει, ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν το κόστος, γεγονός που θα προσθέσει επιπλέον βάρος στις πλάτες τους».
Η θέση των επαγγελματιών είναι κοινή στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Μάκης Κουκουλάκης «η κατάσταση θα βελτιωθεί εάν επέλθει ηρεμία στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο». Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Σκιάθου κάνει λόγο για σταδιακή βελτίωση της εικόνας από την πλευρά των Ελλήνων τουριστών, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η αύξηση του ΦΠΑ είναι ζημιογόνα για τον τουρισμό και από θέση ανταγωνισμού και από θέμα εσόδων, επενδύσεων κλπ. αλλά από την άλλη πλευρά, στο σημείο που φτάσαμε είναι το καλύτερο σενάριο σε σχέση με υπόλοιπα, έστω κι αν χάσουμε χρήματα και θέσεις εργασίας».
Πηγή: http://www.taxydromos.gr/

No comments:

Post a Comment