Monday, August 10, 2015

Σε διακοπές fast track τον Αύγουστο οι Ελληνες - το 100% αγγίζει η πληρότητα σε Σκιάθο


Πώς το «όχι» των Ελλήνων στα ταξίδια τον Ιούλιο, έγινε «ναι» σε γρήγορες διακοπές τον Αύγουστο. Εικόνα κατάρρευσης του εσωτερικού τουρισμού, με πτώση έως και 60%. Οι περιοχές που «βουλιάζουν» τον 15αύγουστο και οι ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής.

Οι Έλληνες ταξιδιώτες θα κρίνουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τις τελικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τη φετινή χρονιά.

Οι αυξομειώσεις της τουριστικής κίνησης από τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές είναι τέτοιες ώστε η μία να εξισορροπεί την άλλη. Ακόμα και οι κραδασμοί από τη μείωση κατά σχεδόν 50% των Ρώσων τουριστών αποδεικνύεται ότι μπορούν να «αποσβεστούν» σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο άλλων αγορών, όπως η αμερικανική και τα Βαλκάνια.

Ο ελληνικός τουρισμός εμφανίζεται να διαθέτει πολλές εναλλακτικές γραμμές άμυνας για να αντιμετωπίσει προβλήματα από τις διεθνείς αγορές. Αποδείχθηκε, ωστόσο, παντελώς απροετοίμαστος να αντιμετωπίσει ένα πλήγμα «εκ των έσω». Και, μάλιστα, τόσο ισχυρό όσο το φετινό.

Η εικόνα κατάρρευσης που εμφανίζει ο εσωτερικός τουρισμός, με τα ποσοστά μείωσης της κίνησης να φτάνουν ή και να ξεπερνούν το 60% σε σύγκριση με πέρυσι, ήταν αρκετό για να ερημώσουν πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας και να πληγούν καίρια τα έσοδα χιλιάδων επιχειρήσεων που συγκροτούν τη λεγόμενη εφοδιαστική αλυσίδα του τουρισμού ,ή εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτόν.

Στην εκτίμηση για μείωση του εσωτερικού τουρισμού κατά 60% συγκλίνουν τόσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) Λύσανδρος Τσιλίδης, όσο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης.

Την αισιοδοξία του πως «όσες πληγές κι αν μετράμε, αρχίζει να απομακρύνεται η αρνητική δημοσιότητα για τη χώρα στο εξωτερικό και η μεγάλη εικόνα είναι ότι επιστρέφουμε, πλέον, στην κανονικότητα», μετέφερε στο Euro2day.gr ο Αντώνης Καμπουράκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και α' αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ). Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Μακάρι η όποια ζημιά προκλήθηκε να ισοσκελιστεί από όφελος που θα προκύψει για τον ελληνικό λαό».

Η ζημιά, πάντως, είναι δεδομένη και οι πρώτες εκτιμήσεις παραγόντων του χώρου την υπολογίζουν σε μείωση εσόδων τουλάχιστον 15% στην καλύτερη των περιπτώσεων, η οποία φτάνει το 15%-30% σε περιοχές όπως η Ρόδος ενώ ο «λογαριασμός ανεβαίνει στο 40%-50% σε προορισμούς όπως η Λακωνία ή η Αιδηψός, που βασίζονται σε Έλληνες πελάτες.

Τα... απόνερα της φετινής τουριστικής περιόδου, ωστόσο, θα εμφανιστούν τον χειμώνα. Όταν, όπως υποστηρίζουν, χιλιάδες επιχειρήσεις θα δυσκολεύονται ή θα αδυνατούν να εξοφλήσουν ακόμα και λογαριασμούς τηςΔΕΗ. Κι όταν χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό και στις επιχειρήσεις εστίασης δεν θα συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας.

Παράγοντες της εγχώριας τουριστικής αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr μεταφέρουν μια εικόνα που διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, αλλά με ορισμένα «κρίσιμα» όσο και χρήσιμα στοιχεία για όσους το σκέφτονται ακόμα να φύγουν, έστω και στο «παρά πέντε» της ολοκλήρωσης του καλοκαιριού, για ολιγοήμερες διακοπές.
Η «ακτινογραφία» του Αυγούστου και οι ευκαιρίες

1. ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ: Αν ο Αύγουστος ήταν άγιος θα έπρεπε, μάλλον δικαιωματικά, να αναγορευτεί σε «προστάτη» των ξενοδόχων και όλων όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό στην Ελλάδα. Αρνητική δημοσιότητα στο εξωτερικό επί μήνες, περιορισμοί συναλλαγών στις τράπεζες, αβεβαιότητα, αποδεικνύεται πως δεν αποτελούν επαρκείς λόγους για να αλλάξει το βασικό αξίωμα του ελληνικού τουρισμού: ότι το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου «βουλιάζουν» οι περισσότερες τουριστικές περιοχές της χώρας. Αυτό συμβαίνει και φέτος, με τις πληρότητες να ξεπερνούν το 95% και να αγγίζουν το 100% σε περιοχές όπως οι Σποράδες, η Πάρος, η Τήνος, οι Σπέτσες, το Πόρτο Χέλι, η Πύλος.

2. ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ: Το αποτέλεσμα της τραπεζικής αργίας ήταν μια καταιγίδα ακυρώσεων από τους Έλληνες παραθεριστές. Υπήρξαν περιοχές, σύμφωνα με όσα ανέφεραν τοπικοί επιχειρηματίες στο Euro2day.gr, όπου το ποσοστό ακυρώσεων των Ελλήνων έφτασε το 70% και άλλες που άγγιξε ακόμα και το 100%. Διασώθηκαν μόνο οι κρατήσεις (Ελλήνων και ξένων τουριστών) οι οποίες είτε είχαν προεξοφληθεί, είτε είχαν καταβληθεί προκαταβολές.

3. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ: Οι Έλληνες ταξιδιώτες «κατηγορούνταν» μέχρι πριν από μερικά χρόνια ότι αποφασίζουν στο «παρά ένα» των διακοπών τους, με αποτέλεσμα συνήθως να τις χρυσοπληρώνουν. Τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, οι Έλληνες αποφάσισαν να υιοθετήσουν τις πρακτικές των Κεντροευρωπαίων ταξιδιωτών, προγραμματίζοντας έγκαιρα τις διακοπές και τον προϋπολογισμό τους. Ώσπου ήρθε το πρόσφατο δημοψήφισμα και οι περιορισμοί στις τράπεζες (capital control), για να (ξανα)κάνουν μόδα το «last minute». Όπως αναφέρουν από όλες τις περιοχές που συντηρούνται από Έλληνες περιηγητές, η ζήτηση άρχισε να αναθερμαίνεται μόλις από τις 20 Ιουλίου. Όταν συνήθως ξεκινούσαν από τα μέσα Ιουνίου, ή το αργότερο αρχές Ιουλίου.

4. ΔΙΑΚΟΠΕΣ FAST TRACK: Αν τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες παρέτειναν τις διακοπές τους μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα capital control και η αβεβαιότητα, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, τους οδηγεί φέτος σε διακοπές fast track. Στις περισσότερες περιοχές οι ξενοδόχοι αναφέρουν πως φέτος οι Έλληνες «εξαφανίζονται» από τις 17 Αυγούστου, ενώ μόνο σε κάποιες παραμένουν μέχρι τις 23 του ίδιου μήνα.

5. Η ΕΡΗΜΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Το γεγονός ότι πολλές περιοχές «αδειάζουν» κυριολεκτικά αμέσως μετά τον 15Αύγουστο, ή το αργότερο έως τις 23 του ίδιου μήνα, δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για όσους σκέφτονται ακόμα ολιγοήμερες διακοπές έστω λίγο πριν τη λήξη του καλοκαιριού. Κι αυτό καθώς οι πληρότητες των ξενοδοχείων μειώνονται σημαντικά, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τις τιμές των δωματίων. Πόσο αδειάζουν περιοχές όπου αυτή την περίοδο «δεν πέφτει καρφίτσα» είναι εμφανές από το παράδειγμα των Σπετσών. Το νησί του Σαρωνικού είναι ένα από τα best seller του φετινού καλοκαιριού, με την πληρότητα αυτή τη στιγμή να αγγίζει το 97%. Από τις 24 Αυγούστου, ωστόσο, η πληρότητα των καταλυμάτων του νησιού μειώνεται στα επίπεδα του 40%...

6. ΔΕΝ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: Ένας από τους μύθους που καλλιεργήθηκε το τελευταίο διάστημα ήταν ότι οι προορισμοί που βρίσκονται κοντά στην Αττική «βουλιάζουν», επειδή τις προτιμούν πολλοί Αθηναίοι λόγω κρίσης. Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι περιοχές πλημμυρίζουν από κόσμο τα Σαββατοκύριακα ή τις Κυριακές. Όλο το προηγούμενο διάστημα «μέτρησαν πολλές απώλειες». Το κλείσιμο των τραπεζών, μάλιστα τις βρήκε στην έναρξη της περιόδου, με αποτέλεσμα, σε αρκετές περιοχές, να χαθεί σχεδόν η μισή σεζόν.

7. ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ: Η κρίση οδηγεί σε... new deal μεταξύ ξενοδόχων και Ελλήνων ταξιδιωτών. Οι μεν ξενοδόχοι προσφέρουν ειδικές τιμές στους Έλληνες πελάτες, προσέχοντάς τους για να τους έχουν και τα επόμενα χρόνια. Οι δε Έλληνες παραθεριστές αξιοποιούν τη συγκυρία πιέζοντας για «κάτι καλύτερο». Το οποίο μεταφράζεται σε μη υποχρέωση για καταβολή προκαταβολής κατά την κράτηση, για μειωμένες τιμές σε σχέση με αυτές που προσφέρουν τα ξενοδοχεία μέσω γνωστών συστημάτων κρατήσεων όπως το booking.com, το Expedia ή το TripAdvisor. Συχνά, μαθαίνουμε, επιστρατεύονται και άλλα όπλα. Έτσι, οι πελάτες υποχωρούν αρχικά στις πιέσεις των ξενοδόχων για κρατήσεις, για παράδειγμα τριών διανυκτερεύσεων από Παρασκευή έως Κυριακή. Στη συνέχεια, όμως, κι αφού πραγματοποιήσουν δύο διανυκτερεύσεις, κουνάνε μαντήλι προφασιζόμενοι έκτακτα γεγονότα όπως ασθένειες, θανάτους συγγενών κ.λπ. Έτσι, υποστηρίζουν ξενοδόχοι με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή, μειώνουν το κόστος των διανυκτερεύσεων αλλά και τα ακυρωτικά, αφού σε αυτές τις δύσκολες εποχές ποιος θα τα ζητήσει;

8. Η ΧΡΥΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: Το παράδειγμα των Σποράδων είναι χαρακτηριστικό για το πώς μια περιοχή μπορεί να μην εξαρτάται αποκλειστικά ούτε από τους Έλληνες ούτε από τους ξένους τουρίστες, αλλά να επωφελείται από τον συνδυασμό τους. Έτσι, τα τρία νησιά του συμπλέγματος έχουν εξασφαλίσει υψηλή τουριστική κίνηση φέτος, καθώς τον Ιούλιο (όταν πάγωσαν οι κρατήσεις Ελλήνων) την κατάσταση έσωσαν οι ξένοι, ενώ όταν οι τελευταίοι «φρέναραν», άρχισαν α καταφθάνουν οι Έλληνες. Κι όταν στα τέλη Αυγούστου ή μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου θα αποχωρούν οι Έλληνες, τη θέση τους θα πάρουν και πάλι οι ξένοι. Για να λειτουργήσει, όμως, η χρυσή συνταγή χρειάζεται ένα «προαπαιτούμενο»...

9. ΤΟ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ: Περιοχή τουριστική που δεν διαθέτει αεροδρόμιο σε κοντινή απόσταση είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί εύκολα να προσελκύσει (αερομεταφερόμενους) ξένους επισκέπτες. Οπότε, αναπόφευκτα, θα βασιστούν στους οδικούς τουρίστες και ιδιαίτερα τους Έλληνες. Δύο τέτοιες περιπτώσεις είναι η Λακωνία αλλά και η Πάρος.
Ο χάρτης των περιοχών που προσελκύουν Έλληνες

ΑΙΓΙΝΑ: Το 96% φθάνει η πληρότητα των μονάδων για το διάστημα μέχρι τις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας, Σπύρο Καλαμάκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, από το δημοψήφισμα εκτιμάται ότι χάθηκε το 40% της συνολικής κίνησης της χρονιάς. Μπαράζ ακυρώσεων από το εξωτερικό μετά τις 20 Ιουλίου, καθώς τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια Ιουλίου και Αυγούστου αποθάρρυναν πολλούς ξένους. Κακή από πλευράς κρατήσεων η τελευταία βδομάδα του Αυγούστου. Μύθος ότι γίνεται «πανικός» στο νησί φέτος αφού, σύμφωνα με τον Σπ. Καλαμάκη, οι Έλληνες επιλέγουν μία ή δύο διανυκτερεύσεις τα Σαββατοκύριακα.

ΑΙΔΗΨΟΣ: Τραγική χαρακτηρίζει την εικόνα της τουριστικής κίνησης στην περιοχή ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων, Άκης Κοκαλιάρης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ο περιορισμός των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα για την περιοχή της Αιδηψού, η προκήρυξη του δημοψηφίσματος ήταν ταφόπλακα για την περιοχή. Μετά τις 26 Ιουλίου άρχισαν να ξαναγίνονται κρατήσεις. Οι πληρότητες τον Αύγουστο είναι βελτιωμένες σε σχέση με τον Ιούλιο, αλλά απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες άλλων εποχών. Στον ένα μήνα δείχνει να περιορίζεται φέτος η τουριστική περίοδος. Οι τιμές των δωματίων έχουν μειωθεί στα 20-40 ευρώ και η μέση τιμή διαμορφώνεται πλέον στα 30-35 ευρώ, με καλύτερες υπηρεσίες από προηγούμενα χρόνια. Εκτιμάται ότι χάθηκαν τα μισά ετήσια έσοδα των καταλυμάτων της περιοχής και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για την κάλυψη βασικών εξόδων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δεν έγιναν αρκετές επαναπροσλήψεις ενώ καταγράφηκαν και απολύσεις εργαζομένων. Οι μονάδες της περιοχής αναζητούν έσοδα με κάθε τρόπο και μία από αυτές φέρεται να συμφώνησε να φιλοξενεί Σέρβους ταξιδιώτες έναντι 10 ευρώ ανά δωμάτιο.

ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ-ΕΡΜΙΟΝΗ: Από τους ευνοημένους της συγκυρίας εμφανίζεται να είναι η ευρύτερη περιοχή του Πόρτο Χέλι καθώς τον Ιούλιο η πληρότητα των μονάδων έφτασε στο 75-80%, ενώ τον Αύγουστο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 90%. Στο 10-15% υπολογίζει την απώλεια τζίρου τον Ιούλιο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής, Στέφανος Στεφάνου. Τη συγκεκριμένη περίοδο σταμάτησαν οι κρατήσεις από Έλληνες ενώ καταγράφηκαν και ακυρώσεις από ξένους επισκέπτες. Σε κάθε περίπτωση, στην περιοχή υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια καθ' όλη τη διάρκεια του Αυγούστου.

ΛΑΚΩΝΙΑ: «Εξωφρενικά άσχημος» ήταν ο Ιούλιος, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Λακωνίας, Δημήτρη Πολλάλη. Ο ίδιος κάνει λόγο για «πρακτικά μηδενισμό των Ελλήνων επισκεπτών». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση των Ελλήνων πελατών ξεπερνά ακόμα και το 60% σε περιοχές όπως Αρχάγγελος ή Ελιά. Μέχρι τον Φεβρουάριο οι ενδείξεις παρέπεμπαν σε καλή χρονιά. Μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν, καταγράφηκε μεγάλη μείωση κρατήσεων και «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πάκο με ακυρώσεις σε κάθε ξενοδοχείο» αναφέρει ο Δ. Πολλάλης. Οι τιμές διαμορφώνονται αυτή την περίοδο στα 45-50 ευρώ το δίκλινο σε καλό ξενοδοχείο. Οι κρατήσεις των Ελλήνων παραθεριστών δεν ξεπερνούν σε διάρκεια τις πέντε διανυκτερεύσεις ενώ πολλοί αρνούνται να καταθέσουν προκαταβολή. Στο 92% η πληρότητα στην περιοχή της Μονεμβασιάς, τη δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Η πληρότητα στις μονάδες του νησιού φθάνει το 90% τη δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Κώστα Μπρεντάνο, πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδας (ΣΕΕΔΔΕ), εντοπίζεται στον Ιούλιο, ενώ οι απώλειες περιορίστηκαν εξαιτίας της καλής αεροπορικής σύνδεσης με τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι απώλειες εσόδων του Ιουλίου ενδέχεται να αντιστοιχούν στο 15% του συνολικού ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου στην Κέρκυρα.

ΝΑΞΟΣ: Γεμάτη είναι αυτή τη στιγμή η Νάξος, σύμφωνα με τον Ιωάννη Μαργαρίτη, έπαρχο του νησιού και πρόεδρο της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων και μέλος της διοίκησης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ). Η εικόνα, ωστόσο, αλλάζει άρδην αμέσως μετά τον 15αύγουστο αφού, σύμφωνα με τον Ι. Μαργαρίτη από τις 17 του μήνα αδειάζουν κυριολεκτικά πολλά ξενοδοχεία του νησιού καθώς έχουν ξεμείνει από κρατήσεις Ελλήνων. Πολύ δύσκολος για τη Νάξο εμφανίζεται ο Σεπτέμβριος, καθώς δεν υπάρχουν κρατήσεις Ελλήνων ενώ έγιναν και ακυρώσεις από ξένους. Της τελευταίας στιγμής όλες οι κρατήσεις που έγιναν φέτος ενώ η άσχημη εικόνα του Σεπτεμβρίου προδιαγράφει, σύμφωνα με τον Ι. Μαργαρίτη, μείωση προσωπικού των επιχειρήσεων.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Καταστροφική χαρακτηρίζει τη μέχρι στιγμής εξέλιξη της τουριστικής περιόδου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης. «Όσες ακυρώσεις μπορούσαν να γίνουν από ξένους μέχρι τις 15 Ιουλίου έγιναν και στη συνέχεια δεν καταγράφηκαν νέες. Προφανώς κάπου αλλού προτίμησαν να πάνε οι άνθρωποι....» αναφέρει ο Γ. Ζαφείρης. Εκτίμησε, παράλληλα, πως οι απώλειες των επιχειρήσεων ενδέχεται να φτάνουν ακόμα και το 50% των συνολικών ετήσιων εσόδων τους. Μετά τις 15 Ιουλίου άρχισαν οι κρατήσεις Ελλήνων οι οποίες, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, θα διαρκέσουν μέχρι τις 25 Αυγούστου. Στο 85% η πληρότητα των μονάδων αυτή την εποχή.

ΣΚΙΑΘΟΣ: Το 100% αγγίζει η πληρότητα των μονάδων στη Σκιάθο το πρώτο μισό του Αυγούστου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Θωμά Κουκουλάκη. Σύμφωνα με τον ίδιο καταγράφεται μικρή πτώση των Ελλήνων ενώ ερωτηματικό παραμένει ο Σεπτέμβριος. Περιορισμένες εμφανίζονται να είναι οι απώλειες εσόδων των επιχειρήσεων του νησιού από τις εξελίξεις στις αρχές Ιουλίου. Όπως εκτιμά ο Θ. Κουκουλάκης, χάθηκαν πρακτικά 15 μέρες από τις 120-130 μέρες που συγκροτούν την τουριστική περίοδο στη Σκιάθο.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ: «Το διάστημα 7-15 Αυγούστου αναγκαζόμαστε να αρνηθούμε κρατήσεις ενώ μέχρι και τις 23 του μήνα οι μονάδες του νησιού είναι υπερπλήρεις», διαπιστώνει η πρόεδρος των Ξενοδόχων Σκοπέλου, Μαίρη Διαμάντη. Ο Σεπτέμβριος χαρακτηρίζεται πολύ καλός από πλευράς κρατήσεων ενώ το νησί επέλεξαν φέτος πολλοί Ιταλοί, καθώς η Σκόπελος έτυχε ευρείας δημοσιότητας στη γειτονική χώρα μέσω του περιοδικού Belle Europa.

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ: Μέχρι πριν από δέκα μέρες η τουριστική κίνηση δεν ήταν καλή σύμφωνα με την πρόεδρο των Ξενοδόχων της Αλοννήσου, κ. Παφίνη. Μεγάλος όγκος των κρατήσεων γίνονται την τελευταία στιγμή. Πολύ καλή η κίνηση από Έλληνες ενώ σημαντική άνοδο, της τάξης του 20%, καταγράφουν οι Ιταλοί επισκέπτες. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού δεν είχαν ακυρώσεις από το εξωτερικό και οι πληρότητες διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα. Στο 20% υπολογίζονται οι απώλειες εσόδων από το «κενό αέρος» των κρατήσεων του Ιουλίου.
Πηγή: http://m.euro2day.gr/

No comments:

Post a Comment