Monday, October 5, 2015

Σημαντικά μνημεία στη Σκιάθο

Από τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» στο συνέδριο
Ακρως επιτυχημένη ήταν η συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» στο Ετήσιο Συνέδριο, που διοργάνωσε το Δίκτυο της Ενωσης των Σημαντικών Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων (Association of Significant Cemeteries in Europe - ASCE), στο Βουκουρέστι, στις 24-26 Σεπτεμβρίου.

Στόχος του Δικτύου, το οποίο αποτελεί μέλος των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι να αναδειχθούν τα κοιμητήρια ως σημαντικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην Ελλάδα, έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο μόνο δύο μέλη, το Α’ Αθηνών και αυτό της Σκιάθου, η ένταξη του οποίου έγινε, με ενέργειες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».
Στο πρώτο μέρος του Συνεδρίου, η κ. Συραϊνώ Κορωνιού - Διονυσίου, Ιστορικός - Αρχαιολόγος και Επίτιμο Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», παρουσίασε το Κοιμητήριο της Σκιάθου, κάνοντας αναφορές στα σημαντικά του μνημεία και έδωσε μια συνολική εικόνα μέσα από μια ιστορική αναδρομή από την ίδρυση του Κοιμητηρίου, (1829), έως σήμερα. Η παρουσίαση ενισχύθηκε με φωτογραφική τεκμηρίωση, και video με πανοραμικά πλάνα, ευγενική προσφορά του κ. Νίκου Πασχάλη.
Στο δεύτερο μέρος, η κ. Κορωνιού - Διονυσίου, η οποία επιλέχτηκε να είναι στους 11 εισηγητές του Συνεδρίου, μεταξύ πλήθους αιτήσεων, συμμετείχε, με ανακοίνωση στη φετινή θεματική του Συνεδρίου «Foreigners in Significant Cemeteries». Η ανακοίνωσή της είχε θέμα την ανθεμωτή στήλη του Κοιμητηρίου της Σκιάθου, το μνημείο του Γεώργιου Ιωάννου, το οποίο, σύμφωνα με τη μελέτη της κ. Κορωνιού - Διονυσίου: «Χαρακτηρίζεται από την ωραία επεξεργασία, τη χάρη των αναλογιών, τη ραδινότητα (κομψότητα, λεπτότητα) και την εκπληκτική ζωντάνια του ανθεμίου, που, στην περίπτωση των στηλών αυτών, συμβολίζει τη νέα ζωή. Στήλες παρόμοιας τελειότητας δεν συναντούμε σε κανένα νεκροταφείο της Ευρώπης». Η ανακοίνωση έκλεισε με την παρουσίαση του μνημείου της οικογένειας Ι. Δαμάσκου, στο σταυρό του οποίου διαβάζουμε τον κύκλο της ζωής.
Στο σχολιασμό της, αναφορικά με την παρουσίαση της κ. Κορωνιού-Διονυσίου, η Πρόεδρος του Δικτύου, Κα Lidija Pliberšek, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά και κολακευτικά λόγια, λέγοντας πως: «Η παρουσίαση είναι υποδειγματική και χαρακτηρίζεται από επιστημονική πληρότητα».
Η εισηγήτρια δέχθηκε τα συγχαρητήρια των παρευρισκομένων, αφού έκανε αίσθηση η έντονη παρουσίαση της Σκιάθου, μέσα από τις δύο παρουσιάσεις, εκπροσωπώντας με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια τη χώρα μας, σε καιρούς απαξίωσης.
Η συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», στο Συνέδριο, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης του υπουργείου Πολιτισμού. Σε σχετική επιστολή προς το Σύλλογο, η Διεύθυνση, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κρίνει ως ιδιαίτερα σημαντική την ένταξη.
Η παραπάνω δράση αποτελεί συνέχεια των ενεργειών του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», που στόχο έχουν την ανάδειξη και προστασία του κοιμητηρίου της Σκιάθου. Αποκορύφωμα αποτελεί ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος ως «Ιστορικός Τόπος» από το υπουργείο Πολιτισμού, με το ΦΕΚ 357/9-10-2013. Η επιστημονικά τεκμηριωμένη και άρτια ανεπτυγμένη ιστορική μελέτη της κ. Κορωνιού - Διονυσίου είχε καταλυτική σημασία για την κήρυξη του ιστορικού αυτού χώρου, για τη Σκιάθο.

http://www.taxydromos.gr

No comments:

Post a Comment