Friday, October 16, 2015

Σκιάθος - "θα χαθούν θέσεις εργασίας"

Σε έξι τουριστικά νησιά του Αιγαίου ξεκινάει η εφαρμογή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μεταξύ των οποίων και η Σκιάθος στις Σποράδες.

«Η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγήσει είτε στο να χάσουμε δουλειές είτε στο να καλπάσει η φοροδιαφυγή», αναφέρει στον «Α» επιχειρηματίας του νησιού που δραστηριοποιείται στον τουρισμό.
Τι θα συμβεί, όμως, αύριο, 1η Οκτωβρίου 2015; Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, από 1η Οκτωβρίου καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ, σε έξι τουριστικά νησιά του Αιγαίου. Αυτά είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Νάξος, η Ρόδος και η Σκιάθος.
Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι η επιλογή των έξι νησιών έγινε με «μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια» και προαναγγέλλει ότι η προσαρμογή των συντελεστών θα γίνει και στα υπόλοιπα νησιά σε δυο ομάδες, από την 1η Ιουνίου 2016 και 1η Ιανουαρίου του 2017. Τα τελευταία νησιά που θα δουν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα είναι τα «απομακρυσμένα».
Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει την εφαρμογή ευεργετικών φορολογικών αλλαγών για τους κατοίκων των νησιών όπου θα εφαρμοστούν οι πρώτες αυξήσεις.
Στο 13% τα ξενοδοχεία
Ετσι, λοιπόν, από αύριο, οι κάτοικοι των νησιών που θα υπαχθούν στο πρώτο κύμα αυξημένου ΦΠΑ θα δουν τους συντελεστές να αυξάνονται. Συγκεκριμένα, ο υπερμειωμένος από το 6% πηγαίνει στο 9%, ο χαμηλός από το 9% στο 13% -εκεί όπου θα υπαχθούν και τα ξενοδοχεία- και ο βασικός συντελεστής από το 16% στο 23%.
«Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη και εξαιτίας της αύξησης αφενός θα μειωθούν οι επενδύσεις και αφετέρου θα χαθούν θέσεις εργασίας», αναφέρει στον «Α» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Μάκης Κουκουλάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή από το 6% (σ.σ. από 20 Ιουλίου έως 1η Οκτωβρίου ο συντελεστής στο νησί ήταν στο 4%) στο 13% θα δημιουργήσει μακροπρόσθεμα προβλήματα. «Εχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια με τους tour operators για το 2016, σε κάποιες περιπτώσεις έχουν γίνει συμβόλαια και για τα επόμενα 3 – 5 χρόνια, και αλλαγές δε γίνονται», λέει ο κ. Κουκουλάκης, συμπληρώνοντας ότι σε κάποια θα γίνει η απορρόφηση του ΦΠΑ από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, ενώ σε άλλα θα μοιραστεί μεταξύ ξενοδόχων και tour operator και κατ' επέκταση στους υποψήφιους πελάτες τους.
Στο 23% μεταφορές και εκδρομές
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Χρυσομάλλης, τουριστικός πράκτορας που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στον εισερχόμενο τουρισμό κυρίως από Σερβία, Ρουμανία, Σκόπια, Ιταλία και Νορβηγία, μιλώντας στον «Α», επισημαίνει ότι τα συμβόλαια που υπογράφει είναι ετήσια «και προς το παρόν έχουν παγώσει».
Οπως εξηγεί, ο συντελεστής ΦΠΑ εφαρμόζεται και στις μεταφορές των τουριστών και στη διοργάνωση εκδρομών. «Από 20 Ιουλίου έως 1η Οκτωβρίου ανέβηκε από το 9% στο 16%, κόστος το οποίο απορροφήσαμε εμείς, τώρα όμως που πηγαίνει στο 23% υπάρχει προβληματισμός, οι tour operators δειλιάζουν να υπογράψουν», υπογραμμίζει ο κ. Χρυσομάλλης.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, δεν συνιστά επιλογή του, αλλά «πολιτική αναγκαιότητα» που «προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς». Εκτός θα μείνουν σε αυτήν τη φάση τα νησιά που δέχονται κύμα προσφύγων, όπως είναι η Κως, η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος.
http://www.agelioforos.gr/

No comments:

Post a Comment