Monday, October 5, 2015

Δυσαρέσκεια και αντιδράσεις για την αύξηση του ΦΠΑ στη Σκιάθο

Πλήγμα χαρακτηρίζεται για τη Σκιάθο η αύξηση του ΦΠΑ
Επαγγελματίες του νησιού κάνουν λόγο για επιλεκτική εφαρμογή ενός καταστροφικού μέτρου

Με έντονες αντιδράσεις, αρνητικά σχόλια και δυσφορία έγινε δεκτή από επαγγελματίες και κατοίκους της Σκιάθου η χθεσινή εφαρμογή της αύξησης του ΦΠΑ. Ταμειακές και συστήματα μηχανογράφησης «εναρμονίστηκαν» με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η άνοδος του ΦΠΑ σε 23% και η ταυτόχρονη κατάργηση της ειδικής έκπτωσης που ίσχυε μέχρι πρότινος, λόγω του κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων. Οι Σκιαθίτες θεωρούν απαράδεκτη την επιλεκτική εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο, όπως εκτιμούν, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε επαγγελματίες και καταναλωτές, επιβαρύνοντας το ήδη ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ 
Η αλλαγή του ΦΠΑ αποτελεί επιπλέον κόστος για τους επαγγελματίες του νησιού, οι οποίοι προβληματίζονται έντονα για τις μελλοντικές επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική οικονομία.
«Δεν έχουν διαφοροποιηθεί οι τιμές, διότι απορρόφησα την αύξηση στα καταστήματά μου, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. Ο κόσμος που έρχεται στο κατάστημα ρωτάει αν έχουν αυξηθεί οι τιμές λόγω της αλλαγής του ΦΠΑ και όλοι δυσανασχετούν, διότι τα οικονομικά τους είναι περιορισμένα» αναφέρει ο Μανώλης Κανταράκιας ιδιοκτήτης μάρκετ, σκιαγραφώντας το κλίμα δυσαρέσκειας που έχει δημιουργηθεί. Παράλληλα, ως πρόεδρος του Συνεταιρισμού παντοπωλών Βορείων Σποράδων, υπογραμμίζει ότι «η αύξηση του ΦΠΑ θα επιφέρει μακροπρόθεσμα τεράστιο πρόβλημα στους επαγγελματίες».
Ανάλογες θέσεις διατυπώνουν κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι επιθυμούν, ωστόσο, να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. «Είναι ό,τι χειρότερο για μας οι μειώσεις των συντάξεων και ταυτόχρονα η αύξηση στις τιμές των προϊόντων και το κόστος ζωής. Πως θα τα βγάλουμε πέρα» διερωτάται συνταξιούχος.
Την οργή του για το συγκεκριμένο μέτρο διατυπώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μανώλης Πασχάλης, επιχειρηματίας και δημοτικός σύμβουλος, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του για την «επιλεκτική κατανομή συγκεκριμένων νησιών στην αύξηση του ΦΠΑ». Ο ίδιος επαγγελματίας επισημαίνει ότι «σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να καλύπτεται το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές και τα νησιά, προκειμένου να μην μεταφέρεται στον καταναλωτή. Οταν καταργείται η ειδική έκπτωση, προσθέτει ο ίδιος, πρέπει να εφαρμόζεται για όλους και όχι επιλεκτικά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση είναι αντισυνταγματική».
Τα προβλήματα που δημιουργούνται στο νησί είναι προφανή, διότι η μεγάλη αύξηση των τιμών θα έχει αρνητική επίπτωση στην κίνηση των καταστημάτων και των τοπικών επιχειρήσεων, που ήδη βίωσαν ένα δύσκολο καλοκαίρι. Οι επαγγελματίες από την πλευρά τους είναι κατηγορηματικοί και τονίζουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα είναι καταστροφική για τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες, σε μακροπρόθεσμη βάση.
«Πλήγμα» χαρακτηρίζει για το νησί την αύξηση του ΦΠΑ η Γραμματία Συμιακού, η οποία διατηρεί ανθοπωλείο στο νησί. «Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι μεγάλο, διότι ήδη πλήρωνα φπα 23% για τη μεταφορά των ειδών που εμπορεύομαι. Από την άλλη πλευρά, θα προσπαθήσω να μην μετακυλήσω στον πελάτη την αύξηση του ΦΠΑ, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο κόσμος. Αρα θα μειωθούν τα έσοδά μου, όπως και των υπολοίπων επαγγελματιών του νησιού» υπογραμμίζει η ίδια και προσθέτει ότι «δεν έπρεπε, σε καμία περίπτωση, να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο».

No comments:

Post a Comment