Wednesday, January 13, 2016

Από το καλοκαίρι δρομολόγια υδροπλάνων σε Βόλο και Β. Σποράδες

Στην τελική ευθεία για να ανοίξει φτερά πάνω από τον Παγασητικό η Hellenic Seaplanes
Τα «φτερά» της πάνω από τον Παγασητικό ανοίγει το ερχόμενο καλοκαίρι η Hellenic Seaplanes. Τα υδροπλάνα της εταιρείας αναμένεται να εκτελέσουν τα πρώτα τους δρομολόγια για την ερχόμενη θερινή περίοδο, από το Βόλο προς τις Βόρειες Σποράδες και τη Σκύρο και αντίστροφα, ενώ σε δεύτερη φάση θα μπουν δρομολόγια από Βόλο προς Β. Ελλάδα, πιθανότητα Χαλκιδική, αλλά και προς Εύβοια και μεταγενέστερα προς τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Μετά από τρία χρόνια περιπετειών της εταιρείας για την αδειοδότηση δικτύου υδατοδρομίων σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων στο Βόλο και τις Βόρειες Σποράδες, η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν την έναρξη των δρομολογίων της.
Οπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νίκος Χαραλάμπους, αναμένεται η τελική έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, στη συνέχεια ο έλεγχος των υδατοδρομίων από το υπουργείο Μεταφορών και η έκδοση των αδειών. «Δυστυχώς η διαδικασία για να φθάσουμε μέχρι εδώ ήταν χρονοβόρα. Πέρασαν ήδη τρία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων χάθηκαν οφέλη και για την εταιρεία και για το κράτος», σημείωσε ο κ. Χαραλάμπους.
Οπως ανέφερε, τα πρώτα υδροπλάνα της εταιρείας θα πετάξουν από το Βόλο προς τα υδατοδρόμια των Βορείων Σποράδων. Στη Σκιάθο, επειδή ακόμη το λιμενικό ταμείο δεν έχει κινηθεί για το υδατοδρόμιο, τα υδροπλάνα δεν θα προσθαλασσώνονται αλλά θα προσγειώνονται στο διάδρομο του αεροδρομίου. Τα πρώτα δρομολόγια θα αφορούν τη σύνδεση του Βόλου με τα νησιά των Βορείων Σποράδων και της Σκύρου. Ενεργοποιούνται επίσης τα υδατοδρόμια σε Θεσσαλονίκη και αμέσως μετά τα υδατοδρόμια της Εύβοιας (Χαλκίδα, Κύμη, Αιδηψό και Κάρυστο). Μάλιστα ο Βόλος, αναμένεται σύντομα να συνδεθεί με δρομολόγια υδροπλάνων με τη Χαλκιδική και την Εύβοια.
Την πορεία λειτουργίας θα ακολουθήσουν Χίο, Ψαρά, Οινούσες, Μυτιλήνη και Πάτμο ως ένα αντίστοιχο περιφερειακό δίκτυο συνδέοντάς τα και με τα Τουρκικά παράλια. Σε αναμονή βρίσκεται το υδατοδρόμιο της Τήνου που αν και σε προχωρημένη φάση το λιμεναρχείο του νησιού δεν συμφωνεί με την θέση του υδατοδρομίου και θέλει να ακυρώσει την μέχρι σήμερα διαδικασία.
Συνεχίζονται από την εταιρεία οι αδειοδοτήσεις σε Ζάκυνθο, Αμφιλοχία, Σητεία, Μήλο, Πάρο, Καλαμάτα, καθώς και σε πολλά ιδιωτικά υδατοδρόμια που σύντομα θα καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του δικτύου των υδατοδρομίων. Παράλληλα έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις στους αρμόδιους φορείςγια τη δημιουργία υδατοδρομίων στις λίμνες Τριχωνίδας στο Αγρίνιο, Παμβώτιδας στα Ιωάννινα, Καϊάφα στην Ζαχάρω Ηλείας, Πολυφύτου στην Κοζάνη, Κερκίνης στις Σέρρες, Μεγάλη Πρέσπα στη Φλώρινα, Βεγορίτιδας στο Αμύνταιο. Στις λίμνες όμως έχουν παγώσει οι διαδικασίες λόγω νομοθετικού κενού που αφορά την διαχείριση των υδάτων.

1.000 θέσεις εργασίας
Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, στόχος της εταιρείας μέσα στα επόμενα έτη είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου 100 υδατοδρομίων, μέσω των οποίων θα ανοίξουν περίπου 1.000 θέσεις εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου η έναρξη των δρομολογίων υδροπλάνων να θωρακιστεί με ικανά και εκπαιδευμένα στελέχη, η Hellenic Seaplanes, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ολοκλήρωσε από κοινού με το Πανεπιστήμιο Πειραιά τον κύκλο μαθημάτων για την Διαχείριση Υδατοδρομίων στο πλαίσιο του «Λιμενικού Σχεδιασμού και Οργάνωση».
Απώτερος στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η στελέχωση των υδατοδρομίων με άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες, αλλά και η άμεση απορρόφηση των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Πειραιά από την αγορά εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω πρόγραμμα σπουδών - υπό τον τίτλο «Λιμενικός Σχεδιασμός και Οργάνωση» - υλοποιείται από το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχοντας ως στόχο την κατάρτιση στελεχών για τη Λειτουργία και τη Διαχείριση Υδατοδρομίων. Η καινοτομία του έγκειται όχι μόνο στο περιεχόμενο των διαλέξεων, αλλά και στο γεγονός ότι αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη μια πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα αγοράς, αυτής των υδροπλάνων.
Το πρόγραμμα «Διαχείριση Υδατοδρομίων», το οποίο ξεκίνησε να διδάσκεται στο χειμερινό εξάμηνο, έχει ενσωματωθεί στο μάθημα «Λιμενικός Σχεδιασμός και Οργάνωση» στο πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Εκτιμάται πως τα οφέλη θα είναι πολλαπλά τόσο για τους αποφοίτους και την άμεση απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας, όσο και για την ίδια την ελληνική οικονομία καθώς θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: www.taxydromos.gr

No comments:

Post a Comment