Wednesday, August 19, 2015

Απέκτησε νέο «αφεντικό» το αεροδρόμιο της Σκιάθου

Χαιρετίζουν την παραχώρηση στην κοινοπραξία Fraport οι φορείς του νησιού

Οι φορείς της Σκιάθου χαιρετίζουν την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου. Το «πράσινο φως» για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Σκιάθου στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με την Slentel από το κυβερνητικό συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής τους βρίσκει σύμφωνους, ενώ διάχυτη είναι η αισιοδοξία τους ότι το αεροδρόμιο και η λειτουργία του θα αναβαθμιστεί ανοίγοντας νέους δρόμους σε καινούργιες τουριστικές αγορές.
Η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με την Slentel, πραγματοποιείται μετά το σχετικό περυσινό διαγωνισμό και την πρόσφατη εισήγηση του TAIΠEΔ.
Το τίμημα για την παραχώρηση και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ανέρχεται σε 1,23 δισ. ευρώ. Για το αεροδρόμιο της Σκιάθου αρχικά είχαν εκφράσει ενδιαφέρον πέντε εταιρείες. Το αεροδρόμιο στο νησί του Παπαδιαμάντη συγκαταλέγονταν στη δεύτερη ομάδα των αεροδρομίων που προορίζονταν προς παραχώρηση. Οι διεθνείς όμιλοι που είχαν εκδηλώσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν οι: Aeroport De La Cote d’Azur, Zurich Airport - J&P Avax, ΔΑΑ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, FRAPORT AG - Ομιλος Κοπελούζου, Vinci - Ελλάκτωρ, Corporation America - ΜΕΤΚΑ και Advent.
Εκπρόσωποι των παραπάνω ομίλων μάλιστα επισκέφτηκαν, το αεροδρόμιο της Σκιάθου και είδαν από κοντά τις εγκαταστάσεις σε καθορισμένους χρόνους, αφού δόθηκε προηγουμένως έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για όλα τα αεροδρόμια που εντάχθηκαν στις δύο ομάδες που επρόκειτο να αποκρατικοποιηθούν.
Οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων εταιρειών επισκέφτηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους τη Σκιάθο, παράλληλα με τα υπόλοιπα αεροδρόμια, τα φωτογράφησαν και σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξαν, υπέβαλαν τη σχετική προσφορά. Η καλύτερη προσφορά ήταν της Fraport με την Slentel, που αναδείχθηκε τελικά πλειοδότρια και αναλαμβάνει την εκμετάλλευση και των 14 αεροδρομίων ανά την Ελλάδα.
Ερωτηθείς σχετικά ο αερολιμενάρχης του αεροδρομίου της Σκιάθου Ηλίας Πετράκης, δεν προέβη σε κανένα σχολιασμό, τονίζοντας ότι «η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχει ενημερώσει τους αερολιμένες σχετικά με την παραχώρηση, δεν έχω στοιχεία για το συγκεκριμένο γεγονός και κατά συνέπεια δεν μπορώ να προβώ σε κανένα είδος σχολιασμού».
Επιχειρηματικοί κύκλοι του νησιού εκτιμούν ωστόσο ότι η παραχώρηση του αεροδρομίου σε ιδιώτη θα αποβεί προς όφελος του αεροδρομίου, σε επίπεδο εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης των πτήσεων, οι οποίες ενδεχομένως θα πραγματοποιούνται στη διάρκεια του χρόνου, με θετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής σεζόν.

Θετικοί οι φορείς για την κατοχύρωση στη Fraport
Υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δηλώνουν εκπρόσωποι φορέων της Σκιάθου και των νησιών γενικότερα, εκτιμώντας ότι η παραχώρηση θα αποφέρει οφέλη, υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικό το αεροδρόμιο και να ταξιδεύουν περισσότεροι τουρίστες στο νησί.
Ο τουριστικός πράκτορας Αλέκος Ευσταθίου δηλώνει υπέρ της ιδιωτικοποίησης, προκειμένου να υπάρχει αναβάθμιση, διότι «η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να επιφέρει βελτίωση σε υποδομές, τις οποίες αδυνατεί η πολιτεία να βελτιώσει» υπογραμμίζει ο ίδιος. Ολα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο θα καταρτιστεί το πλάνο αξιοποίησης του αεροδρομίου, ενώ όπως τονίζει ο ίδιος τουριστικός πράκτορας «εάν παρουσιάσει καλή εικόνα το αεροδρόμιο, θα αποκομίσει οφέλη ο επιχειρηματίας, και κατά συνέπεια θα φροντίσει για την αναβάθμισή του και την βελτίωση των υποδομών» για να προσθέσει ότι «όλα εξαρτώνται από τις πτήσεις. Προσπαθούμε πάρα πολύ να διευρυνθεί η σεζόν και θέλω να πιστεύω ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση».
Ανάλογες θέσεις διατυπώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Θωμάς Κουκουλάκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι θα διευθετηθούν βασικά λειτουργικά προβλήματα, τα οποία οφείλονται στην έλλειψη χρημάτων. «Θεωρώ ότι η εταιρεία που ανέλαβε τη διαχείριση του αεροδρομίου θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να φέρει καινούργιες πτήσεις και ενδεχομένως να ανοίξει καινούργιες αγορές» τονίζει ο ίδιος. Τα βασικά οφέλη που θα προκύψουν σύμφωνα με τον κ. Κουκουλάκη είναι η διεύρυνση του προγράμματος πτήσεων, ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου και η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για το νησί και τις Σποράδες, γενικότερα.
Υπέρ της παραχώρησης σε ιδιώτη δηλώνει στο σημείο αυτό και ο ξενοδόχος της Σκοπέλου Γιάννης Γιολδάσης, ο οποίος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ο ρόλος του δημοσίου πρέπει να είναι καθαρά εποπτικός. Το δημόσιο πρέπει να θεσπίσει τους κανόνες και να υποχρεώνει τους ιδιώτες να τους ακολουθούν πιστά». Ο ίδιος τονίζει παράλληλα ότι μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει η παραχώρηση. «Εφόσον δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε εμείς την περιουσία μας, αναλαμβάνουν να την αξιοποιήσουν κάποιοι άλλοι για μας. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι εξειδικευμένη στα αεροδρόμια, είναι μεγάλη κοινοπραξία, άρα θετικό το βλέπω το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης».




Πηγή: http://www.taxydromos.gr/

No comments:

Post a Comment