Thursday, March 8, 2012

«Θερίζει» νεαρές ηλικίες ο ιός του aids

Με αλματώδη ρυθμό αυξάνονται τα ποσοστά ουροθετικών ασθενών κρουσμάτων από τον ιό του HIV στη χώρα μας, με θύματα νεαρά άτομα, ενώ τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άνδρες, ηλικίας 30 ως 34 χρονών. Το 201 στη χώρα μας, υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων σε ποσοστό 57%, δηλαδή προστέθηκαν στη θλιβερή λίστα 954 νέα περιστατικά!


Τα παραπάνω στοιχεία ανακοίνωσαν η υπεύθυνη του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης Φανή Γκόμα, ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Αριστείδης Ζαχαρόπουλος και ο αντιδήμαρχος κοινωνικών θεμάτων του Δήμου Βόλου Απόστολος Παντσάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, με αφορμή εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, που διοργανώνονται στο Βόλο σήμερα και αύριο.
Ωστόσο, το μόνο παρήγορο στην όλη υπόθεση είναι ότι η θεραπεία του ιού του HIV, που στο τελικό του στάδιο μετατρέπεται σε aids, έχει προχωρήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα να μειωθούν, κατά πολύ, τα ποσοστά θνησιμότητας από τη νόσο.
Ο ιός του aids, ανέφερε η υπεύθυνη του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης, δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε φυλές, ηλικίες, εθνικότητες, οικονομική κατάσταση και βιοτικό επίπεδο και για να τον αντιμετωπίσουμε, πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι να προσέχουμε το σώμα μας, να μην κάνουμε τυχαίες επιλογές και να αντιστεκόμαστε στις πιέσεις.
Σύμφωνα με την κα Γκόμα, από το 2002 και τα επόμενα χρόνια, το ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφει κάθε χρόνο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2011, σε σχέση με το 2010, κατά 57%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 954 νέα περιστατικά.
Για τη μείωση των κρουσμάτων ξεκίνησε ενημερωτική καμπάνια, τόσο σε σχολεία, όσο και του ευρύτερου πληθυσμού και για το λόγο αυτό, ΚΕΕΛΠΝΟ, 5η ΥΠΕ και Δήμος Βόλου, διοργανώνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης, με την κεντρική εκδήλωση αύριο Παρασκευή το απόγευμα, στις 8 το βράδυ, στην Πλατεία Πανεπιστημίου, όπου θ’ ανάψουν 100 κεριά, που συμβολίζουν το κόκκινο κορδελάκι της ευαισθητοποίησης.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των νεαρών ηλικιών, μοιράστηκε ενημερωτικό φυλλάδιο (από φοιτητές και σπουδάστριες της Νοσηλευτικής Σχολής Βόλου), σε μαθητές Γ’ Λυκείου σε 10 σχολεία της Μαγνησίας, ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και για 20 Λύκεια της Λάρισας.
Για αδιαφορία και υποτίμηση της νόσου από τους ανθρώπους, έκανε λόγο ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, Αριστείδης Ζαχαρόπουλος, εκπροσωπώντας τον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, επισήμανε την ραγδαία εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δηλώνοντας ότι, η αύξηση μέσα στο 2011 μόνο στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ανέρχεται στο 125%. Είναι ανάγκη, τόνισε, να υλοποιηθούν δράσεις όπως προγράμματα πρόληψης ανάλογα με την κάθε πληθυσμιακή ομάδα, βελτιστοποίηση της επιδημιολογικής επιτήρησης, περισσότερες επιδημιολογικές έρευνες ειδικά σε μετανάστες και νέους, εκπαίδευση παιδιών και εφήβων κ.α. «Εμείς ως κοινωνία δυστυχώς έχουμε εθιστεί στον κίνδυνο και αδρανοποιούμαστε. Απαιτείται επαγρύπνηση», ήταν η δήλωση του κ. Ζαχαρόπουλου.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Βόλου Απόστολος Παντσάς, ανέφερε ότι πρέπει να αφυπνιστούν οι πολίτες και να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον ιό που γίνονται δωρεάν στα Δημόσια Νοσοκομεία. Όπως ανέφερε, ο συναγερμός για τον ιό έχει πάψει, κανείς δεν ενδιαφέρεται και οι πολίτες βλέπουν τον ιό ως μια αρρώστια που θεραπεύεται.
Χαρακτήρισε δε μείζον όπλο την ενημέρωση και τόνισε ότι «δεν πρέπει ν’ αντιμετωπίζουμε μοιρολατρικά την ασθένεια, καθώς όποιος την εντοπίσει έγκαιρα έχει πολλές πιθανότητες να συνεχίσει με την κατάλληλη θεραπεία να ζήσει φυσιολογικά και για πολλά χρόνια».
Θεραπευτική αγωγή μπορεί να λάβει ένας οροθετικός, στις ειδικές μονάδες λοιμώξεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.



source: magnesianews.gr

No comments:

Post a Comment