Thursday, June 28, 2012

Ενδιαφέρον το 1ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Θεσσαλίας




Που διοργανώνεται στη Σκιάθο 8-10 Σεπτεμβρίου

Πραγματικότητα αποτελεί το 1ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Θεσσαλίας, που διοργανώνουν από 8 ως 10 Σεπτεμβρίου, στις Κουκουναριές Σκιάθου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, η Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, σε συνεργασία με το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, το ΤΕΕ Μαγνησίας και τη ΔΕΥΑΜΒ, υπό την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα, από τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και περιβαλλοντολόγο Θανάση Κούγκολο, επισημάνθηκε ότι το ενδιαφέρον είναι έντονο, καθώς θα υπάρξουν περίπου 150 εισηγήσεις, ενώ θα παρουσιαστούν εργασίες για τα pm10 και pm2,5, που έγιναν για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο, για την ανάλυση πιέσεων στη λίμνη Κάρλα, για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό της Θεσσαλίας, αλλά και εκτίμηση των αναγκών των καλλιεργειών σε νερό, καθώς και για τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία. 
Στο 1° Περιβαλλοντικό Συνέδριο Θεσσαλίας θα παρίστανται ως προσκεκλημένοι, διακεκριμένοι επιστήμονες που θα δώσουν διαλέξεις όπως οι Αθανάσιος Γείτονας, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο "Βιώσιμα συστήματα διαχείρισης ιλύων (λυματολάσπης) και οργανικών στερεών αποβλήτων", Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, Ερευνητής Α' -ΕΦΕΚΕ-Δημόκριτος, με τίτλο "Η ατμοσφαιρική ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια και οι επιδράσεις της στην υγεία και το κλίμα", Αβραάμ Καραγιαννίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο "Σύγχρονες προκλήσεις στη διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης", Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο "Μεγάλης κλίμακας Φυσικές Καταστροφές & περιβαλλοντικές επιπτώσεις - H εποχή των NaTech" και Κίμων Χατζημπίρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με τίτλο "Ανθρώπινη οικολογία: Αντιθέσεις και συστημική προσέγγιση".
Όπως ανέφερε ο κ. Κούγκολος, εκτός από το 1° Περιβαλλοντικό Συνέδριο Θεσσαλίας (Σκιάθος, 8-10 Σεπτεμβρίου 2012), το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, διοργάνωσε ή θα διοργανώσει και άλλα τέσσερα Διεθνή και Πανελλήνια συνέδρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, με σειρά να έχουν το 3° Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας, και Περιφερειακής Ανάπτυξης (Βόλος, 27-3 0 Σεπτεμβρίου 2012) και το 3ο Διεθνές Συμπόσιο για την Πράσινη Χημεία, το Περιβάλλον, την Υγεία και την Ανάπτυξη.(Σκιάθος, 3-5 Οκτωβρίου 2012). 
Η αντιπρόεδρος του Συνεδρίου και καθηγήτρια του Π.Θ. Όλγα Χριστοπούλου εκτίμησε ότι από το Συνέδριο θα ωφεληθεί όλη η Θεσσαλία, ενώ η αντιπρόεδρος του Συνεδρίου Σίσσυ Λασπίδου, καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ανέφερε ότι αρκετές εισηγήσεις θα αφορούν την Κάρλα, τις πιέσεις, τον θάνατο των ψαριών, το νερό για αγρότες, τις νέες τεχνολογίες και την οικολογία. 
Ο πρόεδρος του Συνεδρίου κάλεσε να παρακολουθήσουν το συνέδριο στελέχη της Αυτοδιοίκησης, των ΔΕΥΑ και των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων. 
«Σε περίοδο κρίσης, πρέπει να ασχολούμαστε με τις τεχνολογίες που έχουν πατεντάρει Έλληνες επιστήμονες και να φύγουμε από την ξενομανία», επισήμανε ο κ. Κούγκολος, που σημείωσε ότι οι τοπικές τεχνολογίες δίνουν προστιθέμενη αξία στη Θεσσαλία. 
Όσον αφορά στα προβλήματα του περιβάλλοντος της περιοχής, οι καθηγητές του Π.Θ. σημείωσαν ότι υπάρχει πρόβλημα με την αέρια ρύπανση του Βόλου, η Κάρλα δεν σχεδιάστηκε σωστά, ο υδροφόρος ορίζοντας της Θεσσαλίας υποχώρησε και το νερό του Βόλου είναι ελαφρώς υφάλμυρο, ενώ χαρακτήρισαν μεγάλο πρόβλημα την κατάχρηση στην άρδευση και λιπασμάτων, που έχουν αποτέλεσμα τη νιτρορύπανση. Τέλος, ο κ. Κούγκολος, τόνισε ότι δεν έχει γίνει έρευνα για τις επιπτώσεις που υπάρχουν για την κατάχρηση φυτοφαρμάκων, που υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι καρκινογόνα. 
Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Ντίνος Διαμάντος χαρακτήρισε το συνέδριο άκρως επίκαιρο και σημαντικό, ενώ επισήμανε ότι το περιβάλλον δεν πρέπει να αποτελεί «φρένο» στις ανάγκες του ανθρώπου, αλλά να είναι πρωτογενές για κάθε δράση. 



magnesianews.gr

No comments:

Post a Comment