Ο χολιγουντιανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Ρομάνους και η ελληνικής καταγωγής σύζυγός του, ενδυματολόγος Ανθεα Σίλμπερτ, άφησαν πίσω τη λάμψη του πολύβουου Λος Αντζελες για να εγκατασταθούν στη Σκιάθο. Η νέα τους ζωή τους αποτελεί γι' αυτούς ευκαιρία αυτογνωσίας και ανακάλυψης ενός διαφορετικού μοντέλου ζωής.
Τα πράγματα στα οποία λες ναι είναι που αλλάζουν τη ζωή σου. Τα όχι δεν οδηγούν πουθενά». Με τις λέξεις αυτές επιλέγει να ξεκινήσει την τρυφερή βιωματική του ιστορία ο Ρίτσαρντ Ρομάνους, ένας ηθοποιός με σημαντική καριέρα στο Χόλυγουντ: Το 2002 ο ίδιος και η σύζυγός του αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη ζωή τους, μια φρενήρη καθημερινότητα με αμέτρητες κοινωνικές υποχρεώσεις, να πουλήσουν τη μονοκατοικία και τα δύο τους αυτοκίνητα στο Λος Αντζελες, να νοικιάσουν ένα σπίτι μέσω Ιντερνετ και να εγκατασταθούν με έναν σκύλο και 22 κούτες σε ένα μικρό ελληνικό νησί, τη Σκιάθο, την οποία δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ πριν. Αυτό ήταν ένα ηχηρό «ναι». Και όπως φαίνεται, τους αποζημίωσε.
Η περιπέτειά τους αποτυπώθηκε από τον ηθοποιό σε ένα βιβλίο με τίτλο «Τρίτη Πράξη», τίτλο συμβολικό. «Στην εικοστή επέτειό μας με την Ανθεα είχαμε συμφωνήσει ότι, αν η ζωή μπορούσε να χωριστεί σε τρεις πράξεις, με πρώτη εκείνη όπου πρέπει να είσαι καλό παιδί, δεύτερη εκείνη που πρέπει να σπουδάσεις, να παράγεις και να είσαι καλός γονιός, τότε η τελευταία και συντομότερη πράξη έπρεπε να είναι αφιερωμένη σε μας τους δύο και να ξεκινήσει έπειτα από μια ιδιαίτερα καλή στιγμή», εξηγεί.
Οταν οι δυο τους προτάθηκαν για βράβευση από την Αμερικανική Ενωση Σεναριογράφων, σκέφτηκαν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η καλύτερη αυλαία για τη δεύτερη πράξη της ζωής τους. Η τρίτη θα άρχιζε στη Σκιάθο. Ενα νησί μικρό, καταπράσινο και με αεροδρόμιο. «Μόλις το άκουσαν οι συνάδελφοί μου, τρόμαξαν», λέει στο Reportage ο κ. Ρομάνους. «Πίστεψαν ότι τρελάθηκα. Οταν όμως ήρθαν εδώ, κατάλαβαν». Κάθε καλοκαίρι στο σπίτι φιλοξενούνται φίλοι από το Χόλιγουντ με τον Κερτ Ράσελ και τη Γκόλντι Χον να δίνουν σταθερά το «παρών» ως αγαπημένοι του ζευγαριού. Λατρεία για τη Σκιάθο ανέπτυξε και ο γιος τους Ρόμπερτ, ο οποίος την απολαμβάνει, έναν μήνα τον χρόνο κάνοντας παρέα με τον 45χρονο Σπύρο, τον πιο στενό φίλο του πατέρα του στο νησί.
Η επαφή με τη φύση
«Η ζωή εδώ είναι όμορφη», περιγράφει με ενθουσιασμό ο κ. Ρομάνους. «Κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο, βλέπεις ένα σωρό αγριολούλουδα- κυρίως κίτρινα αλλά υπάρχουν κι άλλα χρώματα. Είναι φανταστικά. Στο βάθος βλέπω τη θάλασσα και ο γείτονάς μου έχει ένα καλύβι με ζώα, κότες, κατσίκες. Η Σκιάθος είναι ένα μικρό νησί. Οι άνθρωποι ωραίοι», διηγείται στα αγγλικά αφού, όπως λέει, δεν είναι καλός στις ξένες γλώσσες. «Εδώ όπου χτίσαμε το σπίτι μας ένιωσα την ευτυχία να κάθομαι μέχρι αργά με μια λάμπα πλάι στο τηλέφωνο και να ονειρεύομαι αγναντεύοντας τη θάλασσα.
Η πανσέληνος έριχνε το φως της τόσο που μπορούσες να διαβάσεις. Η απουσία φεγγαριού αποκάλυπτε έναν καταιγισμό αστεριών τέτοιο που μόνο σε βιβλία είχα συναντήσει. Καθόμουν κι άκουγα τα τζιτζίκια και χάζευα τα φώτα από τις ψαρόβαρκες να χάνονται μακριά. Ενιωθα τόση γαλήνη και ταυτόχρονα τόση ανυπομονησία σαν παιδί που περιμένει τον Αϊ-Βασίλη. Αδημονούσα να ζήσω εκεί». Η νέα αρχή του χάρισε ένα αίσθημα αυτάρκειας.
«Ζούσα μια ζωή πιο ανέμελη από ποτέ, χωρίς χρέη και με δική μου πηγή νερού, ελιόδεντρα, συκιές, αχλαδιές, καρυδιές κι ένα κτήμα που θα έβγαζε λαχανικά. Ημουν έτοιμος για τον Γ' Παγκόσμιο πόλεμο αρκεί να μην ήταν πυρηνικός και να μη γινόταν στην Ελλάδα», λέει χαριτολογώντας. Πλήρης αναζητήσεων και με σπουδές φιλοσοφίας, συγκινήθηκε βαθιά από τον ανθρώπινο παράγοντα: «Ο χαρακτήρας των Ελλήνων καθορίζεται σημαντικά από τους αρχαίους τους προγόνους, στοιχεία των οποίων αναγνωρίζω στη φιλοξενία και το πολιτικό τους πάθος, στις καλλιτεχνικές και μηχανικές τους δεξιότητες, στην ικανότητά τους να αυτοσχεδιάζουν. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά τους είναι η καχυποψία. Οπουδήποτε αλλού με ένα ποτό θα κλείσεις μια επαγγελματική συμφωνία. Εδώ κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν».
Με συμμετοχές σε αμέτρητες κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικά έργα και τηλεοπτικές σειρές όπως ο Μακ Γκάιβερ, έχοντας συνεργασίες με τον Σταλόνε, τον Σκορσέζε και άλλους, ο Ρίτσαρντ Ρομάνους υποστηρίζει ότι η φάση της συνταξιοδότησης είναι μια περίοδος κατά την οποία ο άνθρωπος αναλαμβάνει το σημαντικότερο έργο της ζωής του: Να ανακαλύψει ποιος πραγματικά είναι πέρα από το πώς τον καθορίζει η κοινωνία. Και από αυτήν την άποψη αισθάνεται επιβεβαιωμένος από τις επιλογές του. Πλέον το μόνο που τον προβληματίζει είναι ο περιορισμένος χρόνος: «Να ξέρεις», λέει «ότι ενώ έχεις βρει τον παράδεισο, αυτός δεν θα κρατήσει για πάντα...».
ethnos.gr
No comments:
Post a Comment