Thursday, August 30, 2012

Εντοπίστηκε υδράργυρος στις βρύσες της Σκιάθου


Νερό με υδράργυρο καταναλώνουν στη Σκιάθο, με το δημοτικό σύμβουλο κ. Κοφινά να δηλώνει ότι από την ώρα που η δημοτική αρχή και η Διεύθυνση Υγείας δεν δίνουν εντολή να σφραγιστούν οι βρύσες, είναι υποχρεωμένος να απευθυνθεί στην εισαγγελία.

Στον εισαγγελέα απευθύνεται ο δημοτικός σύμβουλος Σκιάθου Φώτης Κοφινάς για το θέμα του υδράργυρου στο νερό του νησιού

Ο δήμαρχος του νησιού κ. Πλωμαρίτης τόνισε ότι από το 1999 έχει εκδοθεί διάταξη που απαγορεύει την κατανάλωση νερού από τις βρύσες λόγω της ύπαρξης υδράργυρου, ενώ ο κ. Κοφινάς δήλωσε ότι επικοινώνησε με τη Διεύθυνση Υγείας για να του απαντήσει ο προϊστάμενος κ. Ζαρίφης ότι «δεν τον αφήνουν να παρέμβει για να μην προκληθεί ζημιά στον τουρισμό».
Ο κ. Φώτης Κοφινάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης στο νησί, πήρε χθες στα χέρια του τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού για το μήνα Αύγουστο και διαπίστωσε ότι με όριο το 0,90 ο υδράργυρος κυμάνθηκε από 1,51 έως 1,69mgl.
Νερό που περιέχει υδράργυρο και δεν χρησιμοποιείται ως πόσιμο είναι βλαβερό. Οι αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί εξαρτώνται από την ποσότητά του. Κι αυτό διότι τον υδράργυρο που ήταν βαθιά στο έδαφος, τον φέρνουμε στην επιφάνεια με την υπεράντληση όπου αργά και σταθερά μολύνει το έδαφος, τα επιφανειακά νερά και την τροφική αλυσίδα.
«Δεν είναι δυνατόν να κρύβουμε το πρόβλημα όταν το νερό το καταναλώνουν οι τουρίστες χωρίς να γνωρίζουν και όταν όλα τα εστιατόρια και οι φούρνοι παρασκευάζουν τρόφιμα με το νερό της βρύσης. Αυτή η φούσκα που υπάρχει στη Σκιάθο πρέπει να σπάσει και να καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορεί να θερίζει ο καρκίνος και να μη μιλάμε. Τις απόψεις του δημάρχου τις γνωρίζουμε, αλλά με αιφνιδίασε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας με τη στάση του» δήλωσε.
Ο δήμαρχος του νησιού κ. Πλωμαρίτης τόνισε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους και ότι τα ξενοδοχεία είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν τους τουρίστες. Όσο για τους ντόπιους και τους εστιάτορες, προμηθεύονται για την παρασκευή τροφίμων από τις 17 βρύσες στην περιοχή του Αη-Λια.
«Όλα όσα υποστηρίζει ο κ. Κοφινάς είναι ανάξια απάντησης. Όλη η Σκιάθος αντιμετωπίζει πρόβλημα και αυτό είναι γνωστό. Σε όλο το νησί υπάρχει υδράργυρος» είπε ο δήμαρχος και ο δημοτικός σύμβουλος απάντησε ότι το λόγο έχει ο εισαγγελέας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τις αρχές του χρόνου μέχρι το Μάιο ο υδράργυρος στο νερό κυμαινόταν από 0,3 μέχρι 0,95. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι τιμές διπλασιάστηκαν.
Ο υδράργυρος υπάρχει στο υπέδαφος με τη μορφή του πετρώματος Κινναβαρίτη (HgS). Πρόκειται για μη υδατοδιαλυτό άλας, δηλαδή η επαφή του κινναβαρίτη με το καθαρό νερό δεν προκαλεί αντίδραση και διάλυση του πετρώματος στο νερό.
Κατά την υπεράντληση καθαρού νερού, για κάλυψη των υδρευτικών αναγκών, το νερό της θάλασσας εισχωρεί και αναμειγνύεται με το καθαρό νερό και ποσότητες άλατος χλωριούχου νατρίου (NaCl) εισχωρούν στο καθαρό νερό. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως υφαλμύρωση.
Το μέχρι πρότινος αδιάλυτο άλας θειούχου υδραρδύρου (HgS) αντιδρά με το θαλασσινό αλάτι (χλωριούχο νάτριο NaCl) και παράγει χλωριούχο υδράργυρο και θειούχο νάτριο.
Ο υδράργυρος μπορεί να απομακρυνθεί με διάφορους τρόπους. Με αντίστροφη ώσμωση, με διήθηση όπου μεμβράνες ειδικές συγκρατούν τον υδράργυρο και με απόσταξη. Υπάρχει και μία καινούργια μέθοδος με την οποία συνθετική μεμβράνη παρόμοια με το ζεόλιθο συγκρατεί τον υδράργυρο.

e-thessalia.g

No comments:

Post a Comment