Monday, August 27, 2012

Σκιάθος - Η ζωή με χρώμα



Η ζωή με χρώμα
Κουκουναριές, Μπανάνα, Αγία Ελένη, Μανδράκι, Ελιά, Ασέληνος, Ξάνεμος και Λαλάρια. «Διαμάντια» της σκιαθίτικης ακτογραμμής, ονόματα συνώνυμα με το μακρύ, καυτό καλοκαίρι των Σποράδων.

Τουριστικός οικισμός γύρω από την ομώνυμη αμμουδιά, σε απόσταση επτά μόλις χιλιομέτρων από την πόλη της Σκιάθου, η Τζανεριά ταυτίζεται με την επιτομή της οργανωμένης παραλίας. Υποδειγματικές υποδομές για κολύμπι, θαλάσσια σπορ και κάθε λογής καλοκαιρινές φαντασιώσεις υποδέχονται σημαντικό ποσοστό της τουριστικής «πίτας» που αναλογεί στις Σποράδες.
Με πηλιορείτικες και νεοκλασικές επιδράσεις, η σκιαθίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική διεκδικεί τον ρόλο του ιδανικού φόντου των διαφορετικών εκδοχών της δράσης. Στις ολόφωτες αυλές ανάμεσα στα πέτρινα, διώροφα, προσεκτικά ασβεστωμένα σπίτια, «ακούγεται» η Καμάρα. Το αφηγηματικό λαϊκό «τραγούδι» που ανάγεται στον Μεσαίωνα. Στη δεύτερη ανάσταση και ανήμερα του Αϊ-Γιώργη, οι ντόπιες σιδέρωναν τις επίσημες φορεσιές για να χορέψουν τον ομώνυμο χορό, ψηλά στην ταράτσα του Κάστρου.
Τοπίο και άνθρωποι της Σκιάθου προμήθευσαν την πρώτη ύλη στον διακεκριμένο μελετητή της ανθρώπινης ψυχολογίας που έγινε «ο Μέγας Αλέξανδρος» της λογοτεχνίας μας. Μάστορας του κοινωνικού μυθιστορήματος, ο Παπαδιαμάντης συγκαταλέγεται στα πλέον αναγνωρίσιμα τέκνα του νησιού. Κτισμένη στον γραφικό, απάνεμο κόλπο, η πόλη της Σκιάθου «διχοτομείται» από το Μπούρτζι, το πευκόφυτο νησάκι με τη μαγευτική θέα.
Η προτίμηση που δείχνουν οι χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο στο νησί εδράζεται στην υπόσχεση για αυθεντική αναψυχή. Με νότιο προσανατολισμό και φυσική χωροταξία, το λιμάνι παραμένει κέντρο των Σποράδων, στέγη και τροφός της σκιαθίτικης εμπειρίας αλλά και αφετηρία για τη μεγάλη εξερεύνηση του Αρχιπελάγους.
KEIMENO: ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ
look@pegasus.gr
ΦΩTOΓΡAΦIΑ: ΜΑΡΩ ΚΟΥΡΗ
www.marokouri.com

No comments:

Post a Comment