Monday, September 3, 2012

Εκαναν «ξενοδοχείο» το μοναστήρι;


Εχουν δοθεί σε ιδιώτες για τη διαμονή τους χώροι της Μονής

Πολύ σοβαρές είναι οι καταγγελίες που έγιναν στονΤΑΧΥΔΡΟΜΟ από την κ. Μαρία Μπαλτατζή για το μοναστήρι της Πάου Αργαλαστής.
Η παρακάτω επιστολή έχει κοινοποιηθεί παράλληλα στο Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου κ. Νίκο Φορτούνα και το Δημοτικό Συμβούλιο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη.
Στην επιστολή της, η κ. Μπαλτατζή επισημαίνει τα εξής:

«Αξιότιμοι Κύριοι,
Την Παρασκευή 17-8-2012 παρακολούθησα στον προαύλειο χώρο τον Μοναστηρίου της Πάου Αργαλαστής, μια συναυλία με θέμα «Αφιέρωμα στον Ξυλούρη». Κατά τη διάρκεια της συναυλίας και επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα καθίσματα, καθόμουν πίσω-πίσω στα σκαλιά. Με πλησιάζει μια γυναίκα και μου λέει: «Να φύγεις από εδώ. Εδώ είναι το σπίτι μου». (Στο «σπίτι της» δε, είχα παρατηρήσει ότι έμπαιναν και έβγαιναν μητέρα με μωρό, έφηβες κ.λ.π.)
Της λέω: «Αν δεν κάνω λάθος το Μοναστήρι έχει δοθεί από το Δήμο Αργαλαστής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πώς λοιπόν είναι το σπίτι σας;» Μου απαντάει: «Εγώ είμαι το Πανεπιστήμιο». Και μπαίνει στο «σπίτι της».
Σε λίγο ένας άντρας, με την ίδια ακριβώς συμπεριφορά με πλησιάζει και μου λέει: «Φύγετε από εδώ. Εδώ είναι το σπίτι μου» Τον ρωτάω: «Δηλαδή το αγοράσατε;» Δεν μου απαντάει και μπαίνει κι αυτός στο σπίτι του».
Απορώ γιατί γίνονται εκδηλώσεις στο χώρο, καθόσον είναι σίγουρο ότι διαταράσσουν την ηρεμία των «ιδιοκτητών» του πρώην μοναστηρίου και νυν κατοικία διαφόρων παροικούντων την Ιερουσαλήμ...!
Μετά την λήξη της συναυλίας, ζήτησα από τον τραγουδιστή του συγκροτήματος την άδεια να ανακοινώσω κάτι από το μικρόφωνο και κατήγγειλα στους παριστάμενους το γεγονός.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρω ότι επειδή το μοναστήρι της Πάου είναι ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής, το έχω επισκεφθεί επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να το δούνε συγγενείς και φίλοι μου, που φιλοξενούνται, στην οικία που διαθέτω στην Αργαλαστή.
Πολλές φορές έτυχε σ’ αυτές τις ολιγόλεπτες επισκέψεις στο Μοναστήρι, να βλέπουμε αυτοκίνητα με οικογένειες να ξεφορτώνουν αποσκευές, θαλάσσιο εξοπλισμό και να εγκαθίστανται στους χώρους του Μοναστηριού.
Άλλες φορές στον προαύλειο χώρο του μοναστηριού -στα κελιά δεν μπήκαμε ποτέ- βλέπαμε να κρέμονται στα σκοινιά εσώρουχα, μαγιό, πετσέτες κ.λ.π.
Φέτος μπήκα με δύο μαθήτριές μου και οι παρευρισκόμενοι στην αυλή με τα μαγιό τους, μας κοιτάζανε βλοσυρά, σαν να παραβιάζαμε πράγματι τον ιδιωτικό τους χώρο.
Κατόπιν όλων των παραπάνω που σας ανέφερα, έχω να απευθύνω μερικά ερωτήματα σαν Ελληνίδα πολίτης που φορολογούμαι -και μάλιστα όπως όλοι οι συμπατριώτες μας τα τελευταία χρόνια- αδιάκοπα και απάνθρωπα... Εξυπηρετεί άραγε το μοναστήρι τους σκοπούς για τους οποίους δόθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας;
Ποιοι είναι αυτοί που το θεωρούν «σπίτι τους» και δηλώνουν «εγώ είμαι το Πανεπιστήμιο;» Ποια είναι η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Πηλίου έναντι του εγκεκριμένου ζητήματος; Και ποια η θέση των υπευθύνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας;
Ποιοι είναι αυτοί που κάνουν δωρεάν διακοπές κάθε χρόνο με έξοδα δικά μας (ρεύμα, νερό κ.λ.π.), όταν άλλοι συμπατριώτες μας δεν μπορούν πλέον να κάνουν διακοπές ούτε μια ημέρα;
Και επιπλέον είναι επιτρεπτό σε έναν χώρο ιερό, πολιτιστικό, να θαυμάζουν οι επισκέπτες του μαζί με το μοναστήρι, τα εσώρουχα, τις πετσέτες και τα μαγιό των προνομιούχων «ιδιοκτητών του» ή φίλων τους; Θα το εκτιμούσα ιδιαιτέρως, αν μου απαντούσατε εγγράφως στα ερωτήματά μου».


Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

No comments:

Post a Comment