Thursday, January 17, 2013

Αντιδράσεις για τη μαρίνα της Σκιάθου




 Εντονότατες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της πολιτείας για παραχώρηση της μαρίνας της Σκιάθου στο ΤΑΙΠΕΔ, κατ’ αντιστοιχία και με άλλους τουριστικούς λιμένες, και στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Σκιάθου θα καταθέσει σχετική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στην χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σκιάθου τέθηκε, συγκεκριμένα,  προς συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα και αποφασίστηκε να οριστεί δικηγόρος, προκειμένου να υποβληθεί αίτηση ακύρωσης στο αρμόδιο Όργανο, κατά της απόφασης παραχώρησης του τουριστικού λιμένα του νησιού στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Η συγκεκριμένη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με αντίστοιχη απόφαση που είχε λάβει πρόσφατα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της Σκιάθου.


 Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι την ίδια θέση διατυπώνουν παράλληλα όλοι οι Δήμοι, των οποίων οι τουριστικοί λιμένες έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, και οι οποίοι έχουν καταθέσει από κοινού αίτηση ακύρωσης της απόφασης, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κατά συνέπεια και οι επικεφαλής του Δήμου Σκιάθου ενώνουν την φωνή τους με τους υπόλοιπους Δήμους, ζητώντας την διαχείριση του τουριστικού λιμένα από τον Δήμο, μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, σύμφωνα με τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα.

 Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σκιάθου και Αντιδήμαρχος αρμόδια επί οικονομικών θεμάτων κ. Λίτσα Τσολοβίκου, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να παραμείνει στην δικαιοδοσία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και κατ’ επέκταση του Δήμου Σκιάθου, η είσπραξη των εσόδων από την μαρίνα, διότι αξιοποιούνται στην συνέχεια για την εκτέλεση λιμενικών έργων, προς όφελος του νησιού. Έχουν συρρικνωθεί, προσθέτει η ίδια,  τα έσοδα των Δήμων από τις συνεχείς περικοπές της κρατικής επιχορήγησης και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να έχει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, το οποίο ανήκει άλλωστε στο Δήμο, την ευθύνη για την διαχείριση  του τουριστικού λιμένα του νησιού».

 Στο μεταξύ, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο για την εκμετάλλευση των ιδιόκτητων ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, στοχεύοντας σε έσοδα 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πεδίο εργασιών περιλαμβάνει πάνω από 70.000 ακίνητα του δημόσιου τομέα που επί του παρόντος τα διαχειρίζονται ή ανήκουν σε δημόσιες κτηματικές εταιρείες (ΚΕΔ, ΕΤΑ), σε ΔΕΚΟ ή σε διάφορα Υπουργεία. Τα ακίνητα θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση βάσει γενικών κριτηρίων (Ελεύθερα Ακίνητα, Αστικά Ακίνητα, Μη αστικά Ακίνητα) και εμπορικών παραγόντων (μέγεθος, τοποθεσία, βασικές νομικές δεσμεύσεις, πιθανές χρήσης ακινήτου). Οι στρατηγικές αξιοποίησης θα εξειδικευτούν για κάθε ένα περιουσιακό στοιχείο και χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων που θα προκύψουν από την συγκεκριμένη διαδικασία.

 Υπενθυμίζεται, τέλος,  ότι  με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μεταφέρεται στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους - μέσω συμβάσεων παραχώρησης - κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων. Πρόκειται για λιμένες και τουριστικούς λιμένες σε Ζάκυνθο, Κατάκολο, Τούρλο Μυκόνου, Χίο, Πύλο Μεσσηνίας, Νέα Επίδαυρο, Γλυφάδα, Πόρο, Σκιάθο, Σκύρο, Αγ. Νικόλαο Κρήτης, Ιτέα Φωκίδος, Καλαμαριά (Αρετσού), Κω, Άλιμο, Ύδρα, Ρέθυμνο, Ρόδο (Ακαντιά και Μανδράκι), Σούδα και Αργοστόλι. Μέχρι την ανάληψη των σχετικών υποχρεώσεων από τον ιδιώτη παραχωρησιούχο έχει προβλεφθεί τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης, συνήθους διαχείρισης και εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων λιμένων να συνεχίσουν να ασκούνται από τους φορείς που τα ασκούν μέχρι την έναρξη ισχύος της συμβάσεως παραχώρησης.



ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

No comments:

Post a Comment