Tuesday, December 24, 2013

Πρωταθλήτρια στους γάμους η Σκιάθος !!!!

alt

Eάν και παραμένουν χαμηλές «οι πτήσεις» του θεσμού του συμφώνου συμβίωσης, στη Μαγνησία, μέσα στο 2013 υπογράφηκαν 8 σύμφωνα συμβίωσης. 
Τέσσερα ζευγάρια στο Βόλο, 1 στη Νέα Ιωνία, 1 στην Αγριά και 2 στη Σκιάθο είναι αυτά που αξιοποίησαν το σχετικό νόμο και «ενώθηκαν» με τα δεσμά ενός συμφώνου συμβίωσης.
Από τα στατιστικά στοιχεία που εστάλησαν από τα ληξιαρχεία όλων των Δήμων της Μαγνησίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, φαίνεται καθαρά ότι η κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά το θεσμό της οικογένειας, με αποτέλεσμα οι γεννήσεις να είναι σημαντικά μειωμένες ειδικά στην περιφέρεια της Μαγνησίας, όπου επίσης φαίνεται ότι οι νέοι το «ξανασκέφτονται» και δεν θυσιάζουν εύκολα την ελευθερία τους, αφού και οι γάμοι είναι ελάχιστοι σε σχέση με άλλες χρονιές.
Και βέβαια επιβεβαιώνεται το ρητό, «όπου υπάρχει φτώχεια υπάρχει και γκρίνια», αφού τα διαζύγια καλά κρατούν... τόσο στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, όσο και σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα της υπαίθρου.
Αντί για κουφέτα...σύμφωνο συμβίωσης
Μέσα στο 2013, οκτώ ζευγάρια, όπως προαναφέρθηκε αποφάσισαν να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης και έτσι «μοιράζονται» πλέον εκτός από την ίδια στέγη, τα ίδια όνειρα και τις ίδιες ανησυχίες.
Είναι, ουσιαστικά, τα πρώτα σύμφωνα συμβίωσης στη Μαγνησία, ενώ και γενικότερα ο θεσμός ακόμη δεν έχει να δείξει σημαντική ανταπόκριση. Βασικά εμπόδια αποτελούν η λειψή ενημέρωση, οι προκαταλήψεις, αλλά και οι «τρύπες» που παρουσιάζει η θέσπιση του θεσμού στην Ελλάδα.
Σε στοιχεία που έδωσε πανελλαδικά στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Αύγουστο του 2013, με βάση την απογραφή του 2011, αναφέρεται ότι τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης είναι συνολικά 1.763, δηλαδή περίπου 880 πράξεις. Στην ίδια έρευνα καταγράφονται 332 άτομα που έχουν χωρίσει από σύμφωνα συμβίωσης και 78 που χήρευσαν. Το σύμφωνο συμβίωσης είναι μια εναλλακτική στο γάμο, έννομη μορφή συμβίωσης. Για να πραγματοποιηθεί, αρκεί μία απλή συμβολαιογραφική πράξη, η οποία καταχωρίζεται στο ληξιαρχείο. Για να συναφθεί το σύμφωνο, πρέπει οι συμβαλλόμενοι να μην είναι έγγαμοι, να μην έχουν συγγένεια μεταξύ τους, ούτε σχέση υιοθεσίας.
Εάν παραβιάζεται κάποιος απ' αυτούς τους όρους, τότε το σύμφωνο μπορεί να ακυρωθεί. Ο θεσμός του συμφώνου συμβίωσης κατοχυρώνει κατά κύριο λόγο περιουσιακά και κληρονομικά δικαιώματα που θα αποκτηθούν από τους συνάπτοντες, καθώς είναι ιδιωτικού (αστικού) δικαίου. Καλύπτει το θέμα της γονικής μέριμνας του παιδιού, που θα γεννηθεί κατά τη διάρκεια του συμφώνου. Καθορίζει επίσης τεκμήριο πατρότητας, καθώς και τον τρόπο ορισμού του επωνύμου του παιδιού.
Αποτελεί συνολικά έναν πιο «χαλαρό», πιο ελεύθερο τρόπο να ενώσουν τις ζωές τους δύο άνθρωποι και να αποκτήσουν παιδιά μαζί, χωρίς να περάσουν από τη διαδικασία του γάμου. Τα σημαντικά κενά που έχουν όμως αναδειχθεί, αφορούν την ανύπαρκτη πρόνοια για κάλυψη των ατόμων που συμβιώνουν σε θέματα ασφάλισης, φορολογίας κ.λπ.
Για παράδειγμα, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αποδέχονται να καλύψουν ως προστατευόμενα μέλη άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης με μέλη τους. Οπως είχε αναφερθεί στη Βουλή, το ΙΚΑ είχε αρνηθεί να χορηγήσει βιβλιάριο ασθενείας σε μια έγκυο γυναίκα, η οποία είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον -ασφαλισμένο στο ΙΚΑ- σύντροφό της. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και με την εφορία, η οποία δεν αναγνωρίζει ως οικογενειακό εισόδημα το εισόδημα των δύο συντρόφων.
Με «παπά ή με κουμπάρο...»
Υπάρχουν όμως και οι παραδοσιακοί τρόποι «ένωσης» ενός ζευγαριού. Θρησκευτικός ή πολιτικός γάμος. Για το 2013 πρωταθλητής στους γάμους στη Μαγνησία αναδείχτηκε όπως ήταν φυσικό ο Δήμος Βόλου, όπου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 519 γάμοι, θρησκευτικοί και πολιτικοί (288 στο Βόλο, 30 στην Αγριά, 10 στην Αισωνία, 10 στην Αρτέμιδα, 14 στη Ιωλκό, 20 στη Μακρυνίτσα, 21 στη Ν. Αγχίαλο, 77 στη Ν. Ιωνία και 49 στην Πορταριά.
Ουσιαστικός νικητής, ωστόσο, είναι η Σκιάθος, την οποία επιλέγουν από το εξωτερικό, αλλά και άλλα μέρη της χώρας, για να δώσουν τους όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης πολλά ζευγάρια, αφού το 2013 δηλώθηκαν στο Ληξιαρχείο 128 γάμοι.
Στο Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου δηλώθηκαν 41 γάμοι, στην Αλόννησο 15, στο Δήμο Αλμυρού 68 γάμοι, στο Νότιο Πήλιο 37 γάμοι, στο Δήμο Ρήγα Φεραίου 24 γάμοι και στη Σκόπελο 38 γάμοι.
Μειωμένες οι γεννήσεις...
Η κρίση έχει επηρεάσει και τους ρυθμούς σε κάθε οικογένεια. Παρ' ότι οι γάμοι στη Μαγνησία ήταν αρκετοί, τα νέα ζευγάρια δεν αποφασίζουν εύκολα πλέον να αποκτήσουν παιδί, ή τουλάχιστον δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.
Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία των γεννήσεων που απέστειλαν στο Υπουργείο Εσωτερικών τα ληξιαρχεία των Δήμων, όπου είναι αισθητή η μείωση τους, ειδικότερα στην περιφέρεια του νομού στα δημοτικά διαμερίσματα.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε όλη την περιφέρεια στο Δήμο Αλμυρού μέσα στο 2013 δεν δηλώθηκε καμία γέννηση και σε κανένα δημοτικό διαμέρισμα (Αλμυρός, Ανάβρα, Πτελεός, Σούρπη), όπως επίσης καμία γέννηση δεν δηλώθηκε στο Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου.
Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου δηλώθηκε μία γέννηση (δημοτικό διαμέρισμα Κάρλας), μία επίσης γέννηση στο Δήμο Σκιάθου. Τέλος, στο Δήμο Βόλου συνολικά δηλώθηκαν 723 γεννήσεις, από τις οποίες, οι 721 γεννήσεις δηλώθηκαν στο Βόλο, 1 στην Ν. Αγχίαλο και 1 στη Νέα Ιωνία. Στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα δεν έχει γίνει καμία καταγραφή.
Αποδήμησαν... εις Κύριον
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ληξιαρχείων, μέσα στο 2013 έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα 874 θάνατοι στο Δήμο Βόλου, 174 θάνατοι στο Δήμο Αλμυρού, 51 θάνατοι στο Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου, 110 στο Νότιο Πήλιο, 84 θάνατοι στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, 33 θάνατοι στο Δήμο Σκιάθου, 36 στο Δήμο Σκοπέλου και 11 στο Δήμο Αλοννήσου.
Ταχυδρόμος(Βάσω Κυριαζή)

No comments:

Post a Comment