Δάση, μαδέρια, δοκάρια, παλέτες... τίποτα δεν φαίνεται να γλιτώνει αυτόν τον χειμώνα. Ακόμη και οι ξύλινες καρέκλες καφενείων κινδυνεύουν!
Από τη μία παραμονεύει η «μαφία του ξύλου». Από την άλλη, όμως, κι εδώ είναι το πιο τραγικό, απελπισμένοι συνάνθρωποι μας, πότε παραμονεύουν να κλέψουν ξύλινες καρέκλες καφενείων και πότε στα σκουπίδια μήπως κανείς πετάξει κάποιο άχρηστο ξύλινο αντικείμενο προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρώτη ύλη για το τζάκι. Για να έχουν, να ζεσταθούν.
Μια σκληρή πραγματικότητα που είτε δεν την αντιλαμβάνεται το υπουργείο Οικονομικών είτε λόγω «αιθαλομίχλης» προσφεύγει σε άστοχες προδιαγραφές για το τι μπορούμε να καίμε και το τι όχι στο τζάκι.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν παρευρέθηκαν σε γιορτές για την απελευθέρωση πόλεων στη Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς δεν γνώριζαν τι να απαντήσουν στις αγωνιώδεις εκκλήσεις του κόσμου για το πετρέλαιο θέρμανσης, τα επιδόματα αλλά και το αγροτικό ντίζελ.
Με την θερμοκρασία να ακολουθεί πιά καθοδική τάση και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να ανεβαίνει στα ύψη, οι επιλογές για όσους δεν έχουν χρήματα ούτε καν να αγοράσουν λίγα ξύλα για να ανάψουν το τζάκι είναι η εξής μία: κλέβουμε απ' όπου μπορούμε!
Κλέβουν μαδέρια στο Αγρίνιο
Στο Αγρίνιο έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου πολίτες έχουν εντοπιστεί να κλέβουν μαδέρια από οικοδομές και παραδέχθηκαν πως τα ήθελαν για το τζάκι τους. Και στον Πύργο της Ηλείας, όμως, οι κλοπές ξυλείας πέφτουν σύννεφο! Ακόμη και σε περιφραγμένες αυλές μπαίνουν αν αντιληφθούν πως ο ιδιοκτήτης έχει στοιβαγμένα καυσόξυλα.
Οι καταγγελίες που φτάνουν στα αστυνομικά τμήμα ανά την χώρα είναι εκατοντάδες και ξεδιπλώνουν με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία. Χαρακτηριστική η περίπτωση ιδιοκτήτη ενός κτήματος με ελιές. Ένα πρωί πήγε ο άνθρωπος στο χωράφι και βρήκε μόνον τις ρίζες των κορμών! Ακόμη και τις ξύλινες καρέκλες από τα καφενεία κλέβουν, περιγράφουν αστυνομικοί. Αναλόγως τη «σοδειά», άλλοι το κάνουν για να ζεσταθούν κι άλλοι για να πουλήσουν τη «λεία» τους κοψοχρονιά σ' όσους έχουν ανάγκη.
Διεθνής αντίκτυπος από το δράμα στο Αιγάλεω
Πολλές φορές πίσω από τις μεμονωμένες κλοπές ή κοπές ξύλων, κρύβονται δράματα. Πριν από μερικούς μήνες ένας ακτιβιστής που μάλιστα η ιστορία του είχε δημοσιευθεί στην WallStreetJournal, σε μια νυχτερινή περιπολία του είχε εντοπίσει έναν άνδρα να κόβει ξύλα από το όρος Αιγάλεω. Μόλις ο άνθρωπος αυτός πιάστηκε στα πράσα, έβαλε τα κλάματα. Ήταν ένας άνεργος πατέρας τεσσάρων παιδιών. Ο νεαρός ακτιβιστής τον άφησε να φύγει.
Η εποχική μαφία του ξύλου
Σε ό, τι αφορά στη Βόρειο Ελλάδα, κουμάντο ως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας φαίνεται να κάνουν λαθροϋλοτόμοι αλβανικής καταγωγής. Η λεγόμενη «μαφία ξύλου» στη Βόρειο Ελλάδα, λαμβάνει δράση στα χωριά του Γράμμου. Πριν από λίγο καιρό είχαν συλληφθεί δύο νεαροί Αλβανοί οι οποίοι έκοβαν ξύλο στο Τρίλοφο Καστοριάς. Ισχυρίστηκαν ότι τα ήθελαν για δική τους χρήση, αλλά έκοψαν και λίγα παραπάνω για να δώσουν και σε γείτονες τους.
Το ενδιαφέρον με την δράση της αλβανικής μαφίας του ξύλου στη Βόρειο Ελλάδα, είναι η αγαστή τους συνεργασία με ελληνικά κυκλώματα καθώς και ο σχεδιασμός επί τάπητος. Πηγές της ΕΛΑΣ, αναφέρουν ο χωρισμός των δασών στη Θεσπρωτία για παράδειγμα, γίνεται με τρόπο ώστε και οι δύο πλευρές να είναι ικανοποιημένες: σε όσα δάση βρίσκονται κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο, κουμάντο κάνουν οι Αλβανοί και όσο προχωράμε στην ελληνική πλευρά, εκεί τον πρώτο λόγο έχουν τα ελληνικά κυκλώματα.
Η οικονομική κρίση αποψιλώνει τα ελληνικά δάση «γεννώντας» λαθροϋλοτόμους οι οποίοι είτε οργανωμένα, είτε ανοργάνωτα, ειδικά τον τελευταίο καιρό έχουν πιάσει τα πριόνια! Από τον Όλυμπο, στην Καλαμπάκα, γύρω από τον Πηνείο, στα Φάρσαλα, την Καρδίτσα κτλ.,δεκάδες συλληφθέντες για παράνομη υλοτομία έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.
Στη δυτική Ελλάδα
Στη Δυτική Ελλάδα επικρατεί ανάλογη εικόνα. Ευρηματικές οι μέθοδοι που ακολουθούν ορισμένοι που δραστηριοποιούνται στο δάσος της Στροφυλιάς. Κι εκεί η «δουλειά» βασίζεται στη «σωστή μοιρασιά». Το κύκλωμα προσφέρει κάλυψη, αρκεί να έχεις μαρκάρει τα δέντρο που θες να κόψεις και να μη μπείς στα... χωράφια των άλλων!
Εντυπωσιακή η πρόσφατη αποκάλυψη του γενικού Διευθυντή Δασών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ν. Κανταρντζόπουλου: τα ξύλα των λαθροϋλοτόμων που κατάσχονται, ουσιαστικά επιστρέφουν στους ίδιους αφού μέλη του κυκλώματος τα «χτυπάνε» στον πλειστηριασμό!
Το εντυπωσιακό πάντως είναι πως ενώ το θέμα της παράνομη υλοτομίας, λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις όσο προχωρά η κρίση, με το νόμο 4055/2012 που πέρασε από τη Βουλή, η λαθροϋλοτόμηση θεωρείται πταίσμα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Εάν κάποιος κόψει 30 τόνους ξύλου θα του επιβληθεί πρόστιμο 600 ευρώ.
No comments:
Post a Comment