Tuesday, January 28, 2014

Συνέντευξη του κ. Κουκουλάκη για το τουριστικό παρόν και μέλλον της Σκιάθου




Βρισκόμαστε ήδη στο 2014 και σε 4 μήνες  ξεκινάει η τουριστική περίοδος για το νησί μας, όμως η αλήθεια είναι ότι αργεί σε σχέση με άλλα νησιά από όπου ξεκινάει τον Μάρτιο. Άλλη μία χρονιά όπου δε μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να την επεκτείνουμε, παρότι σύμφωνα με προβλέψεις το 2014 η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη αύξηση στον τουρισμό από αυτή του 2013.

Η Σκιάθος άραγε θα πάρει κάποιο μερίδιο από αυτή την αύξηση ή θα κινηθεί για άλλη μία χρονιά στην μετριότητα;
Έργα ανάπτυξης θα γίνουν στο νησί μας ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε καλύτερους και ποιοτικότερους επισκέπτες ή θα κινηθούμε για άλλη μία χρονιά στα ίδια ρηχά νερά;

Mετά από αρκετά συνέδρια που συμμετείχα, του ΣΕΤΕ, του ΞΕΕ, του Marketing  Greece και συνομίλησα με ανθρώπους που ορίζουν το Τουριστικό μέλλον της χώρας μας, κατάλαβα ότι εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να απέχουμε από την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας.
Ενώ νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κρήτη, η Κεφαλονιά και άλλα, έχουν ορίσει Οργανισμούς Τουριστικής Προβολής, με ανθρώπους γνώστες και επαγγελματίες του τουρισμού, η Σκιάθος όχι.
Δυστυχώς εμείς, σαν Σκιάθος, δεν έχουμε κάνει ούτε μισό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Με έναν «Δημοτικό Οργανισμό Τουριστικής Προβολής Σκιάθου» που δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά τα τελευταία χρόνια, είμαστε αναγκασμένοι είτε μέσω διάφορων Ενώσεων ή μεμονωμένων επιχειρηματιών να προσελκύσουμε τουρίστες ή να διαφημίσουμε τον προορισμό μας. Όταν όμως δεν κάνουμε κάτι όλοι μαζί ενωμένοι, τότε είμαστε καταδικασμένοι να το κάνουμε είτε ημιτελείς είτε λανθασμένα.
Εμείς σαν Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου, έχουμε προσπαθήσει πολλές φορές ώστε να συνεδριάσει ο Δημοτικός Οργανισμός Τουριστικής Προβολής χωρίς αποτέλεσμα και πλέον πιστεύω ότι όλα γίνονται για έναν σκοπό και χωρίς γνώμονα το καλό του νησιού.
Όταν ήδη πολλά νησιά διαφημίζονται σε πολλά sites,περιοδικά, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις του εξωτερικού εμείς απέχουμε.
Όταν ήδη πολλά νησιά διαφημίζονται σε πολλά sites,περιοδικά, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις της Ελλάδας εμείς πάλι απέχουμε. Αυτή τη στιγμή η παρουσία μας υπάρχει μόνο στις Εκθέσεις του εξωτερικού, όπου και πάλι μεμονωμένοι επιχειρηματίες αναλαμβάνουν τον ρόλο του διαφημιστή.  Ωστόσο δεν έχουμε ποτέ μία επίσημη ανακοίνωση για το πως κύλησε η Έκθεση και δε μπορούμε να έχουμε τα ποθητά αποτελέσματα.
Ευελπιστώ να διαψευσθώ και όλα να πάνε καλά, κάτι το οποίο θεωρώ απίθανο.

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να σας ανακοινώσουμε τις κινήσεις τις Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου και τα αποτέλεσμα που είχαμε. Αποτελέσματα που θα ήταν περισσότερα αν δρούσαμε οργανωμένα κάτω από έναν Δημοτικό Όμιλο Τουριστικής Προβολής όπου δε θα υπήρχε μόνο στα χαρτιά.

1 comment:

  1. Kύριε Κουκουλάκη,
    με όλο το σεβασμό προς το προσωπό σας αλλά και κάθε υποψήφιου δημάρχου(δεν το λέω για εσάς) ,μετά από τα πάρα πολύ ωραία και στοχοποιημένα λόγια σας αλλά και γεμάτα με αρκετή δόση περιπεκτικότητας ,μάλλον για προηγούμενες δημαρχίες...θα ήθελα να σας ενημερωσω για τα παρακάτω....
    1)Ποσα χρόνια πηγαίνετε σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις και ποια είναι τα αποτελέσματα ???Δεν μομίζω να τα γνωρίζετε διότι δεν υπάρχουνε δεδομένα R.O.I και διότι δεν τα παρακολούθησε κανείς ΠΑΡΆ ΜΌΝΟ ΤΡΩΓΑΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.
    2)Μεσα από τις προωθητικές ενέργειες που κάνατε ποια ήτανε αυτή με την μεγαλύτερη επιστροφή κέρδους ?Και μην μου πείτε για τα τηλεοπτικά κανάλια που ερχονται στο νησί και παρουσιάζουνε έναν τουρισμό ναι μεν ζωντανό,αλλά τουρισμό low level που το μόνο που κάνουνε είναι να πιούνε μια μπύρα και να φάνε ένα γύρο.Οπως επίσης και τα ψευτικα στοιχεία επισκεψιμότητας που παρουσιάζουνε διάφοροι.
    3)Γνωρίζετε ότι με τις κινήσεις που έχετε κάνει γενικά στο νησί αρκετοί από εσάς διώξατε τον καλό κόσμο και τον οικογενειάρχη και απλά κρατήσατε την βαβούρα?
    4)Το γνωρίζετε ότι η Σκιάθος είναι το νούμερο ένα νησί στις λίστες των διαφημιστικών εταιρειών,αλλά όχι τις καλές λίστες παρά μόνο στις BLACK LIST διότι ακόμη εδω και αρκετά χρόνια δεν εχουνε πληρωθεί από υπηρεσίες αλλά και προιόντα τους?
    5)Γιατί το καράβι που πριν χρόνια είχανε δημιουργήσει κάποια άτομα και ήτανε δικός σας βασικά ,του νησιού, σταμάτησε να κάνει δρομολόγια και διαλέγατε τα ακριβότερα?
    6)Τόσα χρόνια που είχατε καλό κόσμο στο νησί τι δημιουργήσατε για να τον κρατήσετε?Τίποτα.
    7)Αφήσατε σε tour operators να σας κάνουνε κουμάντο διότι αρκετά άτομα είχανε κέρδος από αυτούς?Γνωρίζετε ότι σε άλλα νησιά οι Tour operators δεν έχουνε καμμία απολύτως εξουσία??Υπάρχουνε αρκετά στοιχεία για αυτά που σας λέμε διότι δραστηριοποιούμαστε στα περισσότερα νησιά της Ελλάδος.
    8)Υπάρχουνε πράγματα που κάνανε αρκετά άτομα από το νησί για την προώθησή του μόνο και μόνο για να πάρουνε λεφτά ???Υπάρχουνε!!!
    9)Γίνανε κινήσεις διαφήμισης του νησιού λανθασμένες ??Γίνανε!
    10)Αφήσατε λόγου κέρδους αρκετούς να θησαυρίσουνε στις πλάτες αρκετών επαγγελματιών του νησιού και καλά για την τεράστια προβολή και την προώθηση του νησιού??Αφήσατε.
    Προσέξτε ...δεν κατηγορώ κανέναν...αλλά μήπως ήρθε ο καιρός να αφήσετε τα πάντα στην άκρη και να ρίξετε βάρος στο νησί??Μήπως τα ψέμματα γυρίσανε μπουμερνγκ στα κεφάλια σας??Μήπως πρέπει να βάλετε μια γραμμή και να δείτε τον πάτο του βαρελιού και από εκεί και πέρα να δείτε πως μπορείτε να τον κλείσετε?
    Αναφέρατε για την άυξηση του τουρισμού....
    Για ποια άυξηση λέτε όταν με τα οικονομικά στοιχεία της Ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας ο μέσος τουρίστας πριν δυο χρόνια ξόδευε 32 ευρώ την ημέρα και τωρα ξοδευει 16??.
    Αρα χρειάζετε διπλή επισκεψιμότητα στο νησί σας για να έχετε τα ίδια οικονομικά οφέλη.Μην αναφέρω την ανάπτυξη.
    Επειδή λοιπόν το ψάρι δεν βρωμάει μόνο από το κεφάλι αλλά από παντού και το προβλημα του τουρισμού είναι από πολύ πιο ψηλα μόνο με κοινές πορείες αλλά και αποφασεις θα πάει το νησί μπροστά.Δυστηχώς όμως ακόμη και τώρα οι κινήσεις που κάνετε είναι στην σφαίρα του προσωπικού κέρδους.
    Γιατί αφήσατε το νησί και έγινε έρμαιο στα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία ,τα οποία και μερικά σας ρίξανε μεγάλο <>??Τι έχουνε οι τουρίστες από ξένες χώρες και κλείνουνε δωμάτια με πρωινό από 9 ευρω μεχρι και 17 ευρω την ημέρα ,παραπάνω από τους Ελληνες που γνωρίζετε πόσα πληρώνουνε.
    Σκεφτείτε ποιον κόσμο θέλετε στην Σκιάθο και μετά χαράξτε την πορεία σας...
    Είναι πάρα πολλά που μπορώ να πω για το νησί μας αλλά πρέπει να κρατάμε και κάποιος κρυφούς Ασσους ...

    Με εκτίμηση
    ένας δημότης σας!!!!
    Θα μπορούσα να σας αναφέρω και άλλα θέματα στα οποία άτομα προσπαθήσανε να κερδίσουνε χωρίς να προσφέρουνε αλλά δεν είναι του παρόντος....

    ReplyDelete