Thursday, May 15, 2014

Συνέντευξη του Γιάννη Πατσά στην Εφημερίδα Θεσσαλία


Κύριε Πατσά, η υποψηφιότητα σας προκάλεσε αναταράξεις στο προεκλογικό σκηνικό της Σκιάθου. Το επίπεδο της προεκλογικής περιόδου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υψηλό και πολιτισμένο;

Τω όντι προκάλεσε αναταράξεις και μάλιστα ισχυρές για πολύ ευνόητους λόγους. Στην ερώτησή σας όμως κε συνάδελφε (δημοσιογραφικώς εννοώ) θα απαντήσω με μία ερώτηση, ρητορική ερώτηση, στην οποία η απάντηση εξυπακούεται και ισοδυναμεί με ισχυρή άρνηση. Μπορεί το επίπεδο να χαρακτηριστεί υψηλό και πολιτισμένο όταν έχουν χυθεί τόνοι λάσπης και χυδαιολογίας; Και δεύτερο ερώτημα, εξίσου ρητορικό. Γιατί κάποιοι εκ των ανθυποψηφίων μου χρησιμοποιούν αυτή την τακτική; Ασφαλώς ή από αδυναμία να προβάλουν τα δικά τους θετικά στοιχεία ή από έλλειψη δικών τους ουσιαστικών επιχειρημάτων ή διότι, όπως είναι πολιτικά προφανές, βάλλεται ο ισχυρότερος.

Έχετε κατηγορηθεί ότι εντάξατε στο δυναμικό σας κάποια άτομα, λίγα έστω, που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και έχουν ασκήσει εκτελεστική εξουσία. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή για την στελέχωση του ψηφοδελτίου σας;

Η στελέχωση του ψηφοδελτίου μας έγινε με γνώμονα δύο βασικά κριτήρια. Την ανάγκη για είσοδο στη διαχείριση των κοινών νέων ατόμων με όραμα και μεράκι για προσφορά αλλά και την αναγκαία, υπό τέτοιες συνθήκες, εμπειρία και γνώση. Δεν είναι καιρός για πειραματισμούς. Λαμβάνουμε τη σκυτάλη, συνεχίζουμε το έργο και είμαστε σε θέση να ασκήσουμε εξουσία από την πρώτη μέρα της ανάληψής της. Ωστόσο, όπως θα δείτε, στο ψηφοδέλτιο μας έχουμε κατά κύριο λόγο νέα άτομα και όταν λέμε νέα, δεν εννοούμε μόνο ηλικιακά, αλλά και άτομα που για πρώτη φορά ασχολούνται με τη πολιτική και μάλιστα, με ισχυρή θέληση προσφοράς, δοκιμασμένα στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο. Μη σας διαφεύγει εξάλλου ότι τα κάποια, έστω λίγα, άτομα στα οποία αναφερθήκατε, αφενός υπήρξαν αντικείμενο διεκδίκησης από όλους ανεξαιρέτως τους συνδυασμούς και αφετέρου έχουν επιβραβευθεί κατ’ εξακολούθηση με την ψήφο των πολιτών. Άρα λοιπόν : γνώση και εμπειρία από τη μια και έντονο στίγμα ανανέωσης και φρεσκάδας από την άλλη.

Ο Πολιτισμός και το Περιβάλλον αποτελούν το σήμα κατατεθέν της ΣκιάθουΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΑΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

Κατά κανόνα το μοντέλο άσκησης εξουσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι συγκεντρωτικό. Πως σκοπεύετε να διοικήσετε;

Έχετε απόλυτο δίκιο. Και δεν ισχύει μόνο για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και για την κεντρική πολιτική σκηνή όπου είναι κατ’ εξοχήν πρωθυπουργοκεντρικό. Το συγκεντρωτικό, δημαρχοκεντρικό μοντέλο άσκησης εξουσίας, είναι πια παρωχημένο και αναποτελεσματικό. Δεν υπάρχουν <em>μεμονωμένοι</em> σωτήρες και ο μεσσιανισμός, συνδέεται άμεσα με το λαικισμό χωρίς να έχει επιτύχει ποτέ ιστορικά. Επομένως, επιβάλλεται η διάχυση αρμοδιοτήτων και ευθυνών όχι μόνο σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους της πλειονοψηφίας αλλά και σε αυτούς της μειονοψηφίας και κυρίως στους ενεργούς συμμετοχικούς πολίτες. Για το λόγο αυτό οι προτεραιότητες και οι στόχοι που έχουμε θέσει έχουν διαμορφωθεί μέσα από το διάλογο με τη κοινωνία και για την επίτευξη τους είναι αναγκαία συνθήκη η συνεργασία όλων και η συμμετοχική διαδικασία, μια και αποτελεί κυρίαρχο μοχλό για τη συνολική αναβάθμιση του νησιού.

Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι ο Δήμος Σκιάθου είναι στα όρια της χρεοκοπίας. Ποιά η οικονομική κατάσταση του Δήμου και ποιά η προοπτική της;

Είναι πιθανόν να γνωρίζετε ότι και ως δημοσιογράφος της Δημοτικής ραδιοτηλεόρασης και ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, έχω ασχοληθεί επισταμένως με τα οικονομικά και δη με τους προυπολογισμούς. Πράγματι, ο Δήμος Σκιάθου, στην αρχή της τετραετίας αντιμετώπιζε μείζονα οικονομικά προβλήματα. Τα δύο τελευταία όμως χρόνια, έχει σημειωθεί μια αξιόλογη προσπάθεια εξυγίανσης. Παρουσιάζεται αύξηση των ίδιων εσόδων και μείωση του χρέους. Δηλαδή το 2011 τα χρέη ανέρχονταν στο ποσό των 3.500.000 περίπου, ενώ το 2013 υπολογίζονται περίπου στο 1.300.00 . Το πρόβλημα είναι το εξής : εκτός του ότι, με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου έχουν μειωθεί έτι περαιτέρω οι επιχορηγήσεις, εξακολουθεί να παρουσιάζεται υψηλό ποσοστό ανεισπραξιμότητας των οφειλών προς το Δήμο. Η λύση; Αφενός χρονοδιάγραμμα απόδοσης των οφειλών, και κυρίως η εφαρμογή των ευνοικών ρυθμίσεων του νόμου 4257, ο οποίος δίνει την δυνατότητα να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται οι οφειλές προς το Δήμο με απαλλαγή από προσαυξήσεις και από πρόστιμα, καθώς και διαγραφές χρεών όπως ο νόμος ορίζει. Τέλος, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στοχευμένα τους ίδιους πόρους, η κάθε δαπάνη να είναι πλήρως αιτιολογημένη και το μείζον : να δημιουργήσουμε περιβάλλον μέγιστης επιχειρηματικής ασφάλειας για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της Σκιαθίτικης οικονομίας. Ποιοί είναι οι προβληματισμοί σας σχετικά με το τουριστικό προϊόν;

Είναι απολύτως αληθές ότι η οικονομία της Σκιάθου στηρίζεται έμμεσα ή άμεσα αποκλειστικά από τον τουρισμό. Άρα είναι επιβεβλημένο να σχεδιαστεί μία συγκροτημένη τουριστική πολιτική – βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και κυρίως μακροπρόθεσμη, σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας – και να προσεγγίσουμε τεχνοκρατικά το τουριστικό προιόν, με στόχευση την ποιοτική τουριστική αναβάθμιση και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Φορέας υλοποίησης, ανεξάρτητα από την εναλλαγή οποιασδήποτε δημοτικής αρχής στην εξουσία θα είναι ένα ευέλικτο όργανο (π.χ. Δημοτική επιτροπή τουριστικής προβολής και ανάπτυξης ) στελεχωμένο όμως κυρίως από ειδήμονες του τουριστικού προιόντος και ασφαλώς υπό την εποπτεία του Δήμου. Αποτελεί δε έξοχη ιδέα η σύσταση εταιρείας με τη συμμετοχή των τριών νησιών και της περιφέρειας (συγχρηματοδοτούμενη από τους προυπολογισμούς της περιφέρειας, των Δήμων και από επιχειρηματίες ) προκειμένου να εξευρεθούν πόροι για την τουριστική προβολή. Ας μην ξεχνάμε τέλος την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ρεαλιστικών όμως και συμβατών με το νησί μας.
Ο Τουρισμός αποτελεί ατμομηχανή της Σκιαθίτικης ΟικονομίαςΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΑΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

Ένα από τα μείζονα προβλήματα του νησιού είναι και η ποιότητα του νερού. Πώς προσεγγίζετε το συγκεκριμένο ζήτημα;

Μείζον πρόβλημα δεν είναι μόνο η ποιότητα του νερού αλλά και το κόστος του. Αλήθεια είναι πως έχουν γίνει κάποιες ενέργειες με τη γεώτρηση στον Αγ. Αντώνιο η οποία πρόκειται οσονούπω να συνδεθεί με την κεντρική δεξαμενή. Δεν λύνεται όμως το πρόβλημα. Είναι ανάγκη, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα του νερού και να μειώσουμε το κόστος του να προβούμε σε νέες υδρογεωλογικές μελέτες καθώς και να συγκεντρώσουμε σε υδατοδεξαμενές τους ανεκμετάλευτους υδάτινους πόρους.

Οι οικονομικές συνθήκες είναι εκ των πραγμάτων δυσχερείς. Είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν μεγάλα έργα υποδομής;

Προφανώς υπάρχει η δυνατότητα μεγάλων έργων υποδομής, έστω και υπό δυσχερείς οικονομικές συνθήκες. Κανένας ασφαλώς δεν διαθέτει μαγικές λύσεις ούτε το μαγικό ραβδί. Γι ‘αυτό δεν θα αναλωθώ σε μια ακατάσχετη υποσχεσιολογία . Θα πω τούτο μόνο : ένας επιτυχημένος δήμαρχος έχει δηλώσει ότι δύο πράγματα φέρνουν καλές μέρες σε έναν Δήμο σήμερα :Η έρευνα και η ένταξη σε ευρωπαικά προγράμματα και ο ενεργός εθελοντισμός.

Προέρχεστε από οικογένεια που ενεργοποιούνταν στην πρωτογενή παραγωγή. Ποιά τα περιθώρια δημιουργίας ουσιαστικού πρωτογενή τομέα;

Τα περιθώρια είναι μεγάλα και αναφορικά με τη θάλασσα και αναφορικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το πιστεύω ακράδαντα. Συν ότι διαθέτω γνήσια ευαισθησία, μια και προέρχομαι από οικογένεια αλιέων και δυτών γι αυτό και διαθέτω ουσιαστική πολιτική βούληση για την προώθηση της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και της άμεσης σύνδεσής της με το τουριστικό προιόν.

Κατά τη θητεία σας και στην Δημοτική ραδιοτηλεόραση και στα έδρανα της αντιπολίτευσης είχατε επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού. Θα επιδείξετε ανάλογη ευαισθησία και ως Δήμαρχος ;

Ο πολιτισμός και το περιβάλλον αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Σκιάθου, αφού οι Σκιαθίτες έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στην παράδοση και στην οικολογία καθώς και γνήσιες πολιτιστικές και περιβαλλοντικές καταβολές. Εξού και η ενεργοποίηση τόσων αξιόλογων πολιτιστικών και περιβαλλοντικών συλλόγων, στους οποίους θα σταθούμε πραγματικοί αρωγοί και συμπαραστάτες. Ο πολιτισμός ασφαλώς συνδέεται άμεσα με την στήριξη του αθλητισμού και της παιδείας ενώ η περιβαλλοντική πολιτική θα πρέπει να έχει ως στόχο την αρμονία μεταξύ φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε τη μέγιστη σημασία της καθαριότητας και της ολοκληρωμένης ανακύκλωσης για την ποιότητα της καθημερινότητάς μας εφόσον αποτελούν απαραίτητες προυποθέσεις για το πολιτιστικό μας επίπεδο και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι που έχουμε θέσει έχουν διαμορφωθεί μέσα από το διάλογο με την κοινωνία…ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΑΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

Κλείνοντας Κε Πατσά και αφού σας ευχαριστήσω, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι σε όσα ήδη είπατε;

Προφανώς, θα μπορούσα να προσθέσω πάρα πολλά. Καταρχάς τη δημιουργία ταμείου διαχείρισης πόρων με την εκμετάλλευση της δημοτικής περιουσίας και τη διευθέτηση και αξιοποίηση των δημοτικών κληροδοτημάτων. Επίσης τη σύσταση δημοτικού ταμείου πρόνοιας για τους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας.
Τέλος επειδή μου έχει προσαφθεί ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι με το μέρος μου κατακλείω με το εξής : Όλοι σχεδόν στη Σκιάθο επιχειρούν, είναι δηλαδή επιχειρηματίες. Ως εκ τούτου αυτό δεν μπορεί να αποτελεί μομφή αλλά πρόκληση. Όπως ήδη έχω προαναφέρει στόχος μου είναι η δημιουργία περιβάλλοντος μέγιστης επιχειρηματικής ασφάλειας και ουσιαστικής συμπαράστασης εκ μέρους του Δήμου στα πλαίσια πάντα της νομιμότητας.
πηγή skiathosesy.gr

No comments:

Post a Comment