Η πρόταση έχει ήδη ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και για τη χρηματοδότησή της έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ιδιώτες
Ενα εστιατόριο αλλιώτικο από τα άλλα αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του, τον ερχόμενο Μάιο στο Βόλο. Το στήσιμό του δεν θα είναι η μοναδική πρωτοτυπία του. Σε αυτό θα εργάζονται αποκλειστικά άτομα με ειδικές ανάγκες!
Πρόκειται για ένα projectπου συνέλαβε ο Βολιώτης Διονύσης Δαλούκας, άτομο και ο ίδιος με 80% αναπηρία. Στόχος του να δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους με σωματικές αδυναμίες, αλλά μεγάλη ψυχική δύναμη για τη ζωή, να γίνουν παραγωγικοί και ισότιμοι στην αγορά εργασίας.
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Ηδη η ιδέα του εστιατορίου στο οποίο θα εργάζονται αποκλειστικά άτομα με ειδικές ανάγκες, έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ιδιωτών να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια. Αλλωστε πρόκειται για μια προσπάθεια που δεν περιορίζεται στα στενά περιθώρια της επιχειρηματικότητας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια κοινωνική προσφορά.
Η σύλληψη της ιδέας ήταν απλή για το Διονύση Δαλούκα. Ατομα με αναπηρίες δεν έχουν ούτε ίσες ευκαιρίες ούτε ισότιμη ένταξη στην αγορά εργασίας. Σκέφθηκε λοιπόν να δώσει ο ίδιος την ευκαιρία στα ΑμεΑ.
Υπαίθριο εστιατόριο
Δημιούργησε ένα project το οποίο ολοκλήρωσε πριν από δύο μήνες. Προβλέπει το στήσιμο ενός υπαίθριου εστιατορίου. Οπως εξηγεί το εστιατόριο θα χωροθετηθεί σε υπαίθριο χώρο και θα διαμορφωθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε οι θαμώνες θα νομίζουν ότι γευματίζουν στη φύση. Ακόμη και η κουζίνα θα βρίσκεται στην ύπαιθρο. Θα εγκατασταθεί μέσα σε καντίνα, όπου θα ετοιμάζονται τα πιάτα. Πιάτα που θα είναι εμπνευσμένα από τη μεσογειακή κουζίνα, γνωστή ανά τον κόσμο για τη διατροφική της αξία.
Ηδη αναζητείται ο χώρος στο Βόλο που θα φιλοξενήσει το υπαίθριο εστιατόριο.
Εργαζόμενοι-ΑμεΑ
Η λειτουργία του εστιατορίου θα στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε εργαζόμενους - άτομα με ειδικές ανάγκες. Με εξαίρεση τον σεφ, όλοι οι υπόλοιποι που θα στελεχώσουν το εστιατόριο θα είναι άτομα είτε με κινητικά είτε με άλλα προβλήματα υγείας.
Ηδη έχει επιλεγεί ένας από τους σερβιτόρους, που θα είναι άτομο με ολική τύφλωση. Αλλωστε όπως επισημαίνει ο κ. Δαλούκας, οι σωματικές αδυναμίες δεν αποτελούν εμπόδιο για ανθρώπους με μεγάλες ψυχικές δυνάμεις να ανταποκριθούν στα εργασιακά τους καθήκοντα και μάλιστα με επιτυχία.
Εκείνο που λείπε σήμερα είναι να τους δοθεί μια ευκαιρία για ισότιμη ένταξη στην αγορά εργασίας προκειμένου να αποδείξουν τις μεγάλες ικανότητές τους.
Ενδιαφέρον χρηματοδότησης
Το project που έχει γραφτεί στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά, ανέβηκε στο crowdfunding. Πρόκειται για έναν διαδικτυακό τόπο ανάρτησης επιχειρηματικών σχεδίων και προτάσεων, τις οποίες μπορούν να χρηματοδοτήσουν όλοι όσοι πιστέψουν στην ιδέα, προσφέροντας από 1 ευρώ μέχρι και αναλαμβάνοντας την πλήρη οικονομική στήριξη της πρότασης.
Μέχρι και πριν από ένα μήνα, υπήρχε σιγή. Την επιχειρηματική πρόταση ανακάλυψε το propaganda κι έκτοτε, το project παρουσιάζεται σε ένα μετά το άλλο τα μέσα εθνικής εμβέλειας.
Ο κ. Δαλούκας -μέσω της μεγάλης προβολής που έλαβε το σχέδιό του- βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με ιδιώτες για τη χρηματοδότηση της πρότασής του.
Ο ίδιος ευελπιστεί το εστιατόριο να ανοίξει τις πύλες του το Μάιο του 2015, οπότε και θα υποδεχθεί τους πρώτους θαμώνες του. Το σχέδιό του έχει συζητήσει με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ενώ στο πλευρό του βρίσκεται η Γεωργία Ραφάν, η Πρόεδρος του «Μύρτιλο», της πρώτης καφετέριας στην Ελλάδα όπου εργάζονται άτομα με ειδικές ανάγκες.
«Πιστεύω ότι οι Βολιώτες θα αγκαλιάσουν την προσπάθεια. Εχουν άλλωστε δείξει πολλές φορές την κοινωνική τους ευαισθησία. Στόχος είναι ο Βόλος να γίνει η αφετηρία για τη δημιουργία κι άλλων τέτοιων χώρων, που θα δίνουν τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία να γίνουν παραγωγικοί και ισότιμοι στην αγορά εργασίας, απ’ όπου σήμερα είναι αποκλεισμένοι», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Διονύσης Δαλούκας.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδ
α
α
No comments:
Post a Comment