Tuesday, October 14, 2014

Προσπάθεια για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η τουριστική σεζόν πλησιάζει προς το τέλος της και τα βλέμματα έχουν αρχίσει πλέον να στρέφονται προς την επόμενη χρονιά, όπου εκτός από τον κεντρικό στόχο της αύξησης του αριθμού των τουριστών από το εξωτερικό, ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα δεν είναι άλλο από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Τις τελευταίες δεκαετίες η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα διαρκεί στις περισσότερες περιοχές τέσσερις μήνες (Ιούνιος – Σεπτέμβριος). Τώρα στόχος είναι η τουριστική περίοδος να ξεκινά τουλάχιστον από τα μέσα Απριλίου και να ολοκληρώνεται στα μέσα Νοεμβρίου όσον αφορά τους βασικούς καλοκαιρινούς προορισμούς.
Το ζήτημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου δεν απασχολεί για πρώτη φορά τον κλάδο, αλλά αποτελεί θέμα συζήτησης εδώ και αρκετά χρόνια. Το πρόβλημα, όπως σημειώνουν στελέχη του τουριστικού κλάδου, είναι ότι προς το παρόν δεν έχει ακόμη βρεθεί η σωστή φόρμουλα και αναζητούνται οι προϋποθέσεις εκείνες προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος.
Οι προορισμοί απ΄ όπου εκτιμάται ότι πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου δεν είναι άλλοι από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας που έχουν τόσο τις υποδομές όσο και τις προοπτικές να εξελιχθούν σε τουριστικό προορισμό ορισμένων ημερών για τους Ευρωπαίους τουρίστες, το αποκαλούμενο city break.
Όσον αφορά στην Αθήνα, υπήρξαν από φέτος δείγματα ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό καθώς η τουριστική σεζόν έδειξε τάσεις επιμήκυνσης. Όμως, στις περιπτώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και ιδίως σε αυτή της πρωτεύουσας, το πραγματικό στοίχημα δεν είναι απλώς να επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν, αλλά να εξελιχθεί σε προορισμό καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Από τη στιγμή που η Αθήνα έχει το πλεονέκτημα της πλούσιας ιστορίας και των αρκετών αξιοθέατων και των πολύ καλών υποδομών όσον αφορά τα ξενοδοχεία και την εστίαση, σίγουρα είναι εφικτή η εξέλιξή της ως 12μηνος προορισμός.
Πηγή: www.imerisia.gr
Ολόκληρο το άρθρο του Δημήτρη Μαλλά:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113365041

No comments:

Post a Comment