Thursday, October 9, 2014

Στο πάνθεoν των ηρώων οι δύο αδικοχαμένοι πεζοναύτες

Με στρατιωτικές τιμές η νεκρώσιμος ακολουθία, θρήνος από τους συγγενείς


Στο πάνθεον των ηρώων ανήκουν από σήμερα το απόγευμα, οι δύο αδικοχαμένοι πεζοναύτες, που αφήνουν πίσω τους παιδιά, γυναίκες γονείς συγγενείς και φίλους και οι Βολιώτες αποχαιρέτισαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. Στην ακολουθία παραβρέθηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, η βουλευτής Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά πολλοί συνστρατιώτες των δύο αθώων θυμάτων και πλήθος Βολιωτών που αυθόρμητα πήγαν να τους αποχαιρετίσουν.
Θρήνος εκ μέρους των συγγενών των δύο νεκρών επαγγελματιών οπλιτών στη νεκρώσιμη ακολουθία, με τη μητέρα του Γιώργου Ορφανίδη να ζητάει πίσω το παιδί της και τραγικές φιγούρες τη σύζυγό του και τους συγγενείς του Αναστάσιου Μεζάλα, που είδαν τα μονάκριβά τους παιδιά και συζύγους να φεύγουν για το μεγάλο ταξίδι χωρίς επιστροφή.
Σημειώνεται ότι ο λοχίας ΕΠΟΠ Αναστάσιος Μεζάλας, 34 χρονών, ο λοχίας ΕΠΟΠ Γιώργος Ορφανίδης, 33 χρονών και ο οπλίτης Φώτης Ανδρικόπουλος, 19 χρονών (η νεκρώσιμος ακολουθία του οποίου έγινε στα Πετρωτά Αχαΐας), έχασαν τη ζωή τους χθες το μεσημέρι, στη διάρκεια άσκησης με βαρέα όπλα, στις Γλαφυρές, όταν έσκασε ο σωλήνας όλμου 81 χιλιοστών, ενώ από θραύσμα στην κοιλιακή χώρα τραυματίστηκε ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Βακάλης, 30 χρονών, που χειρουργήθηκε και νοσηλεύτηκε εκτός κινδύνου στο Νοσοκομείο Βόλου.
Τιμές στις σορούς των δύο πεζοναυτών απέδωσαν μπάντα του στρατού και άγημα Πεζοναυτών, τα δύο φέρετρα ήταν σκεπασμένα με την Ελληνική σημαία, ενώ της πομπής προηγούνταν δύο στρατιωτικοί που μετέφεραν τα μετάλλια εξαιρετικής πράξης, που τους απένειμε μετά θάνατον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγ. Νικολάου Βόλου ήταν ασφυκτικά γεμάτος και ο κόσμος περίμενε στο προαύλιο για να χαιρετίσει για τελευταία φορά τους δύο νέους που έπεσαν στο καθήκον.
Μήνυμα του Μητροπολίτη Ιγνατίου 
Ευρισκόμενος, από χθες στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει στις τετραήμερες εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, πληροφορηθείς την στρατιωτική τραγωδία των Γλαφυρών, προέβη σε δήλωση, την οποία ανέγνωσε ο εκπρόσωπός του, κατά την εξόδιο ακολουθία των δύο ΕΠΟΠ, που τελέστηκε σήμερα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου:
«Ο Επίσκοπος, ο Ιερός Κλήρος και ο λαός της Τοπικής μας Εκκλησίας, με βαθύτατο πόνο και μέγιστη οδύνη, συμμετέχουμε στο βαρύτατο πένθος της πατρίδος μας, των Ενόπλων Δυνάμεων του Έθνους και των τραγικών οικογενειών, για τον αδόκητο θάνατο τριών παιδιών μας, τριών ηρωικών πεζοναυτών, που έπεσαν, εν ώρα καθήκοντος, υπηρετώντας το υπέρτατο αγαθό της διαρκούς εκπαίδευσης και ετοιμότητος για την προάσπιση της ελευθερίας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας.
Θα είμαστε πάντοτε ευγνώμονες στη μνήμη τους, γιατί επέλεξαν να στελεχώσουν τις τάξεις του ενδόξου Στρατού μας και να προσφέρουν τον εαυτό τους, και τελικά τη ζωή τους, στην υπηρεσία της Πατρίδος. Περιβάλλουμε, με όλη την πατρική μας αγάπη τις πενθηφορούσες οικογένειές τους, που βιώνουν τον ανείπωτο πόνο της ξαφνικής απώλειας και επικαλούμαστε την άνωθεν βοήθεια και παρηγορία. Καλούμε δε την υπεύθυνη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να πράξει το καθήκον της απέναντί τους. Αθάνατοι»!
«Ήταν αγωνιστές της ζωής»
Προσπαθώντας με κόπο να κρατήσει τα δάκρυά του ο διοικητής των δύο λοχιών ΕΠΟΠ και του 19χρονου οπλίτη, στο 505 Τάγμα Πεζοναυτών, στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε, ανέφερε ότι τα δύο παιδιά είχαν ακεραιότητα χαρακτήρα, συναίσθηση ηθικής και αγωνιστές της ζωής, ενώ με απόφαση του Υπουργού τους αποδόθηκε το μετάλλιο εξαιρετικής πράξης ως ένδειξη τιμής για τις υπηρεσίες τους.
ΑΝΕΛ: Τίποτα δεν θα κρυφτεί
Σε δήλωσή του μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ τόνισε ότι «ως συνεργάτης και συναγωνιστής του πατέρα του Αναστάση Μεζάλα, κλαίω, γιατί κι εγώ πατέρας και γονιός είμαι. Τρεις οικογένειες έδωσαν τα παιδιά τους στην πατρίδα, τρεις οικογένειες τα πήραν μέσα σε φέρετρα».
Εκ μέρους του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμένου, ο κ. Κουίκ έδωσε την υπόσχεση ότι θα παρακολουθούν από κοντά στη διαπίστωση των αιτιών και στις έρευνες που θα γίνουν και τίποτα δεν θα κρυφτεί.
Βουρκωμένος ο Κ. Αγοραστός
Βουρκωμένος από τη συγκίνηση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο σε δηλώσεις του για οδύνη και τραγική στιγμή, καθώς τρεις νέοι άνθρωποι δίνοντας τη «μάχη» του καθήκοντος και της υπεράσπισης της εθνικής μας ανεξαρτησίας, έχασαν άδικα τη ζωή τους στο πεδίο της εκπαίδευσης.
«Δεν υπάρχουν λόγια. Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στις οικογένειες αυτών των παιδιών, ως το ελάχιστο που μπορεί να κάνει και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μη θρηνήσουμε άλλη φορά αθώα θύματα με τέτοιο τρόπο», επισήμανε ο κ. Αγοραστός.
Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του 19χρονου
Σε κλίμα οδύνης και με στρατιωτικές τιμές ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν από τις 16.30 η εξόδιος ακολουθία του 18χρονου οπλίτη Φώτη Ανδρικόπουλου, ο οποίος έχασε τη ζωή του, στο τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο πεδίο Γλαφυρών.
Τραγικές φιγούρες οι γονείς του αδικοχαμένου νεαρού, τη στιγμή που η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου γέμισε από φίλους, συμμαθητές, αλλά και από στρατιώτες που υπηρετούσαν μαζί του τη θητεία τους.
Το παρών στην κηδεία του άτυχου οπλίτη έδωσε ο πρώτος υπαρχηγός του ΓΕΣ, αντιστράτηγος Νικόλαος Δεβετζής, ενώ ανάμεσα στα στεφάνια ήταν και αυτά του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια.
Με λευκά στεφάνια οι παριστάμενοι αποχαιρέτησαν τον 19χρονο, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή.
Να σημειωθεί ότι η σορός του άτυχου νέου μεταφέρθηκε με C-27 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Λάρισας στον Άραξο και στη συνέχεια οδικώς στο Πετρωτό Αχαΐας, τόπο καταγωγής του.
Πηγή: http://magnesianews.gr/

No comments:

Post a Comment