Σημαντικά προσκόμματα στη χρηματοδότηση των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων θέτει η πολιτική αβεβαιότητα, καθώς μεταξύ άλλων έχει καταστήσει απαγορευτικό το κόστος έκδοσης εταιρικών ομολόγων.
Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ, έχουν επιδράσει αρνητικά στις τιμές των ομολόγων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η Intralot, η Τιτάν, η Motor Oil και η Frigoglass, κάτι που καταδεικνύεται από την διακύμανση των τιμών των εταιρικών χρεογράφων τις τελευταίες 50 ημέρες.
Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εταιρειών που πλήττεται από την αύξηση του κόστους δανεισμού είναι επιχειρήσεις με ικανοποιητική κερδοφορία, μεγάλες πωλήσεις, χαμηλή μόχλευση και διεθνείς δραστηριότητες, καθιστά ακόμη πιο εμφανείς τις επιπτώσεις της αύξησης του «ρίσκου χώρας».
Ενδεικτικά η απόδοση (yield) των εταιρικών ομολόγων επιλεγμένων εταιρειών από τα τέλη Νοεμβρίου έως σήμερα, σε σχέση με την πορεία του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται ως εξής :
Εταιρεία
Απόδοση 28 Νοεμβρίου
Απόδοση 9 Ιανουαρίου
OTE
3,75%
5,014%
TITAN
4,88%
6,48%
MOTOR OIL
5,53%
6,33%
ΕΛΠΕ
7,89
10,12%
INTRALOT
7,15%
9,25%
ΔΕΗ
9,33%
12,9%
FRIGOGLASS
11,38%
20,12%
10ετές Ομόλογο Δημοσίου
7,2%
10,1%
Σύμφωνα με τον Νίκο Χρυσοχοΐδη, διευθύνοντα σύμβουλος της Ν. Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ και μέλος του ΔΣ της ΕΧΑΕ, το ιδιαιτέρως αυξημένο ρίσκο πολιτικό ρίσκο δεν επιτρέπει σε επιχειρήσεις, αλλά και σε επενδυτές να προχωρήσουν σε κανένα βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό δεδομένου ότι η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα είναι πολύ μεγάλη.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τον επακριβή καθαρισμό του συντελεστή προεξόφλησης και ασφαλείς προβλέψεις για τις μελλοντικές ταμειακές ροές των εταιρειών, μεταξύ άλλων διότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο θα είναι το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου βραχυπρόθεσμα.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Τιτάνας μια εταιρεία με διεθνείς δραστηριότητες και μεγάλη παρουσία στις ΗΠΑ, με ικανοποιητικά επίπεδα ρευστότητας και υψηλά περιθώρια κέρδους , αλλά και χαμηλή σχέση δανεισμού σε σχέση με τα υπόλοιπα κεφάλαια της, επηρεάζεται από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
Το ίδιο ισχύει για τον ΟΤΕ που είναι εθνικός πρωταθλητής σε όρους κερδοφορίας και αποδοτικότητας και θυγατρική του γερμανικού κολοσσού Deutsche Telekom, αλλά και την ΔΕΗ που είναι από τις λιγότερο μοχλευμένες επιχειρήσεις και έχει υψηλή λειτουργική κερδοφορία.
Λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε κανείς να δικαιολογήσει μερικώς τις διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων των ΕΛΠΕ και Motor Oil. Η Motor Oil εμφανίζει διαχρονικά θετικές επιδόσεις αναφορικά με την αποδοτικότητα των περιουσιακών στοιχείων της και των ιδίων κεφαλαίων της, ωστόσο εμφανίζει από τα υψηλότερα επίπεδα μόχλευσης. Τα δε ΕΛΠΕ παρά την πολύ υψηλή αναλογία ταμειακών λειτουργικών ροών σε σχέση με τις υποχρεώσεις, το τελευταίο διάστημα έχουν μειωμένη κερδοφορία.
Πηγή : http://magnesianews.gr
No comments:
Post a Comment