Monday, January 5, 2015

Στόχος η διατήρηση του αριθμού των αφίξεων ξένων τουριστών

Χρονιά για την οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει κάποιος προβλέψεις είναι το 2015 όσον αφορά τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος μεν προέρχεται από ένα έτος με επιδόσεις-ρεκόρ, αλλά από την άλλη πλευρά οι εκλογές και το ρευστό πολιτικό σκηνικό έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα και οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Σε περίπτωση που δεν διεξάγονταν εκλογές, ο βασικός στόχος για το 2015 θα ήταν η συνέχιση της καλής πορείας, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης των επισκεπτών, η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα σε νέες αγορές και η μεγαλύτερη έμφαση στον θεματικό τουρισμό. Όμως, η διεξαγωγή των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου αλλάζει όλο τον σχεδιασμό, με το χειρότερο σενάριο για τον τουριστικό κλάδο να είναι αυτό της διατήρησης της πολιτικής ρευστότητας για σημαντικό χρονικό διάστημα.
Προκρατήσεις
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι μέχρι τέλος Μαρτίου εκτιμάται ότι πραγματοποιείται το 50% των κρατήσεων κάθε χρονιάς, οπότε είναι προφανές ότι αν υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα ο ελληνικός τουρισμός θα δεχθεί ένα βαρύ και δύσκολα αναστρέψιμο πλήγμα. Παράλληλα, οι πολιτικές εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό σε εταιρείες που διοργανώνουν συνέδρια, οι οποίες ανησυχούν κυρίως για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.
Στόχος η διατήρηση του αριθμού των αφίξεων ξένων τουριστών
Σε περίπτωση, πάντως, που οι εταιρείες του κλάδου καταφέρουν να συγκρατήσουν την αναμενόμενη μείωση των προκρατήσεων και πείσουν τους tour operators ότι δεν θα υπάρξει κάποια δραστική αλλαγή, τότε ο πρώτος στόχος δείχνει να μην είναι άλλος από το να επιτευχθεί αντίστοιχος αριθμός επισκεπτών.
Εκτιμήσεις ΣΕΤΕ
Το 2014, οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα έφθασαν στα 21,8 εκατ. (συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας), ένα αρκετά εντυπωσιακό νούμερο, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να επιτευχθεί ξανά. Σημειωτέον πάντως πως η προ της προκήρυξης εκλογών εκτίμηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για τις αφίξεις του 2015 ήταν ότι θα μπορούσαν να φθάσουν στα 22,8 εκατ. Όμως, με το πολιτικό σκηνικό αβέβαιο, μία μικρή πτώση θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσιολογική και αποδεκτή. Αν, όμως, αυτή η πτώση κινηθεί σε διψήφια ποσοστά, τότε θα είναι μία καθ' όλα δυσάρεστη εξέλιξη για ολόκληρο τον κλάδο, ο οποίος μόλις τα τελευταία δύο χρόνια άρχισε να ανακάμπτει εκ νέου μετά τα πλήγματα που δέχθηκε από την οικονομική κρίση.
Επιπτώσεις
Από την άλλη πλευρά, οι πολιτικές εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο κίνδυνος που «εγκυμονούσε» ο διπλασιασμός του ΦΠΑ στη διαμονή από 6,5% σε 13%. Προς το παρόν, η πρόταση αυτή έχει «παγώσει» όπως είναι προφανές, αλλά ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος αν θα κάνει εκ νέου την εμφάνισή της μέσα στο 2015, δημιουργώντας νέα ζητήματα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα μπορούσε να φέρει άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου το 2015, αλλά ταυτόχρονα θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, πτώση που αντιστοιχεί σε απώλειες 3,8 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μόνο από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, πάντα σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, οι απώλειες σε επισκέπτες θα ήταν της τάξεως των 2,5 εκατ. επισκεπτών.
Είναι προφανές ότι το πλέον απαισιόδοξο σενάριο είναι αυτό που φέρει τη χώρα να κινείται σε καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας για τουλάχιστον ένα τρίμηνο -οπότε και γίνεται και ο κύριος όγκος των κρατήσεων από το εξωτερικό- και στη συνέχεια η κυβέρνηση που θα προκύψει να προχωρήσει και στον διπλασιασμό του ΦΠΑ στη διαμονή!
Τα θετικά μηνύματα
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και ορισμένα θετικά μηνύματα που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Η Ελλάδα έχει ξαναμπεί πλέον για τα καλά στον χάρτη του παγκόσμιου τουρισμού και σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού το 2014 ήταν μία από τις 15 πλέον δημοφιλείς χώρες. Οι μεγάλοι tour operators δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας και δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις της διοίκησης της TUI ότι για το 2015 θέλει να αυξήσει κατά 10% τους τουρίστες που φέρνει στην Ελλάδα μετά το +10% που παρουσίασε το 2014 με αποτέλεσμα να κλείσει στα 2 εκατ.
Τα ελληνικά νησιά έχουν γίνει της? μόδας για τη διεθνή showbiz και τους αστέρες του αθλητισμού και γενικότερα η Ελλάδα παραμένει ένας αρκετά «καυτός» τουριστικά προορισμός. Κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι αυξάνονται διαρκώς οι απευθείας πτήσεις που ανακοινώνουν για τη θερινή σεζόν πολλές αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες είναι διατεθειμένες να συνδέσουν τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας με όλες τις πόλεις της Ευρώπης με πληθυσμό άνω των 500.000 ανθρώπων.
Επιπλέον, η προσπάθεια που ξεκίνησε πέρσι να εξελιχθούν σε προορισμούς ολίγων ημερών (city breaks) η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη πήγε αρκετά καλά, ιδίως όσον αφορά την πρώτη το 2014. Βέβαια, ιδίως για το συγκεκριμένο θέμα οι πολιτικές εξελίξεις είναι αυτές που θα καθορίσουν αν το 2015 θα είναι μία εξίσου καλή χρονιά ή ο ελληνικός τουρισμός θα αναγκασθεί σε νέο πισωγύρισμα.
Πηγή: http://www.imerisia.gr/

No comments:

Post a Comment