Τη χειρότερη χρονιά βιώνουν οι αιγοπροβατοτρόφοι της Μαγνησίας, καθώς έχουν εγκαταλειφθεί από την Πολιτεία, έχουν χτυπηθεί τα κοπάδια τους από καταρροϊκό πυρετό, δεν λαμβάνουν ενισχύσεις, δεν έχουν χρήματα για ζωοτροφές, ενώ και οι καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για την ανάπτυξη των αμνοεριφίων.
«Σήμερα υπάρχει έλλειψη, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Όταν αυξηθεί η ζήτηση, τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα φανεί το μέγεθος της έλλειψης ελληνικών αμνοεριφίων. Οι τιμές παραγωγού είναι σήμερα 5,30 ευρώ το κιλό αρνιά και 5,50 ευρώ τα κατσίκια» αναφέρει η Πρόεδρος του Συλλόγου Αιγιπροβατοτρόφων Αισωνίας κα Χαρούλα Διβάνη, τονίζοντας ότι κύρια αιτία της μειωμένης φετινής παραγωγής ήταν ο καταρροϊκός πυρετός.
«Μας τσάκισε ο καταρροϊκός. Στη Μαγνησία χάσαμε το 35% - 40% του ζωικού μας κεφαλαίου. Φανταστείτε έναν παραγωγό να έχει 100 ζώα και να του μείνουν 60. Πόσα από τα εναπομείναντα ήταν σε αναπαραγωγική διαδικασία και ποια παραγωγή νέων ζώων προέκυψε; Η κατάσταση είναι τραγική. Συνάδελφοι δεν έχουν να φάνε στα σπίτια τους, θα αγοράσουν ζωοτροφές; Κάποια ζώα πεθαίνουν από ασιτία.
Εχουμε να δούμε το χρώμα του χρήματος από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν πήραμε την ενιαία ενίσχυση, αλλά μην φανταστείτε ότι πήραν χρήματα όλοι οι παραγωγοί, καθώς έχουν μειωθεί οι βοσκότοποι. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, είχαμε και βαρύ χειμώνα και οι συνθήκες δεν επέτρεπαν την εκτροφή των ζώων σε εξωτερικό περιβάλλον. Είναι η χειρότερη χρονιά μας και δεν ξέρω πόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα, καθώς η Πολιτεία δεν ενισχύει την κτηνοτροφία, δεν παίρνει μέτρα προστασίας από ένα νέο κύμα καταρροϊκού, δεν παρεμβαίνει στο κόστος παραγωγής κ.α.».
«Η μειωμένη παραγωγή κρέατος, συμπληρώνει η κα Διβάνη, έχει ως συνέπεια και τη μείωση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, δεδομένα που θα επηρεάσουν και τις τιμές λιανικής. Μεγάλα ήταν και τα ποσοστά αποβολών από τις µάνες που επέζησαν, ενώ η γαλακτοπαραγωγή έφτασε το 1/3 της περσινής ποσότητας, με συνέπεια πολλά μικρά αρνιά και κατσίκια να είναι λιποβαρή. Τα αμνοερίφια θα «τσιμπήσουν» για το Πάσχα, λόγω έλλειψης. Κάτω από 8-8,5 ευρώ, δεν θα βρει ο καταναλωτής ελληνικό αρνί ή κατσίκι και θα πρέπει να προσέχει στις αγορές του για ελληνοποιημένα εισαγόμενα. Πάλι θα δούμε εισαγόμενα, αγνώστου προέλευσης και διαδικασιών εκτροφής, να βαφτίζονται ελληνικά. Καλύτερα να απευθύνονται για τις αγορές τους στο χασάπη της γειτονιάς», καταλήγει η κα Διβάνη.
Παζάρια σε Αλμυρό και Τύρναβο
Το προσεχές Σάββατο του Λαζάρου, στα παζάρια του Αλμυρού και του Τυρνάβου, αναμένεται να διαμορφωθούν οι συνθήκες επάρκειας και τιμών για την αγορά του Πασχαλινού οβελία.
Οι εκατό περίπου κρεοπώλες του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και των πέριξ ενοτήτων, γνωρίζουν πως τα διαθέσιμα ζώα θα είναι λιγότερα από πέρυσι και πως οι τιμές παραγωγού θα αυξηθούν λόγω μεγάλης έλλειψης και περιμένουν να δουν πως θα κινηθούν οι τιμές παραγωγών για να προχωρήσουν σε συμφωνίες αγοράς και να καλύψουν τις παραγγελίες πελατών τους.
Πηγή : taxydromos.gr
No comments:
Post a Comment