Thursday, May 28, 2015

Επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου προς τον Δήμο Σκιάθου

Επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου προς το Δήμο Σκιάθου, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.



Αξιότιμοι κύριοι,

Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις θερμότερες ευχές μας για μια δημιουργική και επιτυχημένη καλοκαιρινή-τουριστική περίοδο! Η Ένωση Ξενοδόχων είναι διατεθειμένη να συνδράμει τα μέγιστα ώστε να έχει όλο το νησί το καλύτερο δυνατό τουριστικό αποτέλεσμα!

Ήδη από την αρχή της θητείας σας έχετε δείξει εμπράκτως, με την δημιουργία της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής, τη θέληση σας να στηρίξετε και να αναβαθμίσετε το τουριστικό προϊόν της Σκιάθου. Ωστόσο, η δημιουργία της Επιτροπής πρέπει να συνοδεύεται από άμεσες δράσεις και λήψεις αποφάσεων ώστε να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δυστυχώς, η φετινή τουριστική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς η παρατεταμένη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η καθυστέρηση λήψης αποφάσεων και σύναψη συμφωνιών και συνεργασιών, έχει φέρει τα ξενοδοχεία, όπως και τους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους, σε πολύ δυσμενή θέση. Γι’ αυτό το λόγο θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την ανησυχία μας για τα δικά μας θέματα που αφορούν το νησί.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας είναι οι αεροπορικές συγκοινωνίες. Αυτή την στιγμή υπάρχουν ελάχιστες ελεύθερες πτήσεις προς το νησί της Σκιάθου, κάτι που σημαίνει ότι η προσέλκυση επισκεπτών είναι πολύ δύσκολη.  Είτε δεν υπάρχουν πτήσεις από σημαντικούς προορισμούς (π.χ. Γαλλία, Ρωσσία), είτε είναι περιορισμένες στο ελάχιστο (π.χ. Γερμανία).  Επίσης θεωρούμε πολύ σημαντική τη προσπάθεια για διασύνδεση με νέες αγορές, όπως για παράδειγμα αυτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή την Κινεζική. Εμείς, ως Ένωση Ξενοδόχων, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες με εταιρείες χαμηλού κόστους για άμεση συνεργασία, έχουμε φέρει το θέμα στην Επιτροπή Τουριστικής Προβολής -όπου και συμμετέχουμε ως μέλη- και αναμένουμε καιρό τώρα την απάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρούμε ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα διότι κατά την άποψη μας κινδυνεύουμε να χάσουμε την Τουριστική Περίοδο του 2016.

Ακόμα ένα σημαντικότατο θέμα είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Δυστυχώς, φέτος παρατηρείται η έντονη μείωση της περιοδου κατά περίπου 20 ήμερες από συγκεκριμένες χώρες.  Όπως έχουμε ήδη ενημερώσει, εμείς από τη πλευρά μας έχουμε έρθει σε επαφή με tour operators με άξονα την επιμήκυνση της Τουριστικής Περιόδου, και όντας θετικοί στην προσπάθεια αυτή, μας ζητήθηκε να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του νησιού, κάτι για το οποίο όμως αρμόδιος φορέας είναι ο Δήμος και όχι η Ένωση Ξενοδόχων! Στην περίπτωση που μας επισκεφθούν τουρίστες σε περίοδο που το νησί δεν είναι σε «πλήρη λειτουργία» τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα επιδιωκόμενα, αλλά ακριβώς τα αντίθετα για φέτος αλλα και τα επόμενα χρόνια! Γι’ αυτό, ζητάμε να μας ενημερώσετε κατά πόσο προτίθεται ο Δήμος να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του νησιού, η οποία προαπαιτεί καθαρές παραλίες, μαγαζιά σε λειτουργία, προστασία του επισκέπτη απο διάφορες οχλήσεις (οικοδομές, δημοσία έργα κ.λπ.) μια γενικότερη εικόνα δηλαδή ενός νησιού που λειτουργεί.

Τρίτο θέμα που θα θέλαμε να τονίσουμε είναι η σωστή και επίκαιρη προώθηση του νησιού. Θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε ποια είναι η θέση του Δήμου σε ό,τι αφορά την τουριστική και πολιτιστική προώθηση της Σκιάθου. Θεωρούμε ότι πρέπει όλοι μαζί οι φορείς του νησιού να αποφασίσουμε ποιες θα είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για τη διαφήμιση του νησιού μας, ώστε να μην κάνει ο κάθε φορέας ανεξάρτητες κινήσεις που μπορούν να αποφέρουν αναστάτωση στο τουριστικό προϊόν. Η Ένωση, έχει έρθει σε επαφή με εξιδικευμένη εταιρεία marketing που θα μπορούσε να μας βοηθήσει στο συγκεκριμένο θέμα, και είμαστε σε αναμονή της απόφασής σας ώστε να προχωρήσουμε τις συνομιλίες και να ορίσουμε ημερομηνίες για συναντήσεις και επαφές.

Τέλος, ένα θέμα που θα θέλαμε να θίξουμε είναι η εύμορφη εικόνα του νησιού. Θα θέλαμε να μάθουμε ποια είναι τα σχέδια του Δήμου σε κανονιστικές όσο αφορά την εικόνα – αρχιτεκτονική των κτηρίων, χρώματα , κανονιστικές για άκτιστα οικόπεδα, αποθήκες κ.λπ.- την ελλιπή συντήρηση, σήμανση και φωταγώγηση των δρόμων, όπως επίσης και τη διάθεση του Δήμου να προστατέψει τον τουρίστα και τις διακοπές του απέναντι σε προβλήματα όπως οικοδομές υπό κατασκευή που ενοχλούν τους ενοίκους των ξενοδοχείων, λειτουργία καταστημάτων, δρομολόγια λεωφορείων. Εμείς είμαστε πάντα διατεθειμένοι να συνεργαστούμε και να παρέχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Συνοψίζοντας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας όσον αφορά τη φετινή σεζόν, καθώς επίσης και τις επόμενες, θεωρούμε όλες τις παραπάνω ενέργειες απαραίτητες για να αναβαθμιστεί το προϊόν της Σκιάθου και αναμένουμε την πρόσκλησή σας να παρευρεθούμε στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για να παρουσιάσουμε τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας σε εσάς αλλά και σε όλους τους αρμόδιους φορείς!



Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου

Θωμάς Κουκουλάκης
Πρόεδρος


No comments:

Post a Comment