Monday, June 29, 2015

Χωρίς το "ελληνικό" όριο οι συναλλαγές και οι αναλήψεις ξένων καρτών

Το ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ΑΤΜ, που αναμένεται να επισημοποιηθεί στα 60 ευρώ, δεν θα ισχύει για τους κατόχους ξένων πιστωτικών καρτών, για τους οποίους διατηρείται το όριο της τράπεζάς τους.
Την είδηση έδωσε το Reuters. στηριζόμενο προφανώς σε non paper της κυβέρνησης, που δόθηκε τις πρώτες ώρες της Δευτέρας και αναφέρει:
"Ενημερώνονται όσοι επισκέπτονται ή πρόκειται να επισκεφτούν την Ελλάδα ότι τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στη χώρα τους."
Στην Πράξη Νομοθετικού Περειχομένου, πάντως, αναφέρεται ότι το όριο αναλήψεων θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Το ζήτημα, βεβαίως, είναι πόση ρευστότητα θα υπάρχει τις επόμενες ημέρες στα ΑΤΜ, καθώς, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του ίδιου πρακτορείου Ούγκο Ντίξον, οι 14 εκατομμύρια κάρτες,που έχουν δοθεί από τις ελληνικές τράπεζες εάν απορροφούν το ημερήσιο όριο θα βγαίνουν καθημερινά 840 εκατ.ευρώ. Οπότε, τα υπολογιζόμενα 3 δισ.ευρώ του ELA δεν θα φτάσουν για την εβδομάδα, που θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες.
Εάν προσθέσουμε και τις άνευ ελληνικών ορίων αναλήψεις των ξένων καρτών, μάλλον η ρευστότητα θα συρρικνωθεί σε ελάχιστες ημέρες...

Πηγή: http://www.tornosnews.gr/

No comments:

Post a Comment