Wednesday, November 25, 2015

Ετσι θα γίνει το τουριστικό χωριό ~ Με πυρήνα το Ξενία Σκιάθου

Προβλέπεται η κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης 8,5 εκατ. και δημιουργία 99 θέσεων εργασίας

Τη δημιουργία Παραθεριστικού Τουριστικού χωριού «ΞΕΝΙΑ Σκιάθου», στο πλαίσιο της αξιοποίησης του Δημόσιου Ακινήτου που βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή Κουκουναριών στο νοτιοδυτικό τμήμα της Νήσου Σκιάθου, προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) με φορέα υλοποίησης ΤΕΝΑΜΑΡ Α.Ε. και λήξη διαβούλευσης το τέλος του 2015.
Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
Η εταιρεία ΤΕΝΑΜΑΡ Α.Ε. Ειδικού Σκοπού Τουριστικής Αξιοποίησης Ξενία Σκιάθου, στοχεύει να ολοκληρώσει την επένδυση ύψους 8,5 εκατ. ευρώ εντός δύο ετών, δημιουργώντας 99 θέσεις εργασίας. Η σημαντική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί περισσότερα από 439 άτομα/ημέρα.
Η άμεση περιοχή μελέτης βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή Κουκουναριών στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σκιάθου, και αποτελεί ένα ενιαίο οικόπεδο εντός του οποίου βρίσκεται το υφιστάμενο από το 1960 ξενοδοχειακό συγκρότημα Ξενία Σκιάθου. Το ακίνητο αποκτήθηκε από τον ΕΟΤ, με αναγκαστική απαλλοτρίωση, ως τμήμα μείζονος εκτάσεως που περιέβαλε ως «πέταλο» μεταβλητού βάθους τη λιμνοθάλασσα της Στροφυλιάς και το Δάσος των Κουκουναριών, με σκοπό την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών.
Τη δεκαετία του ’60 και συγκεκριμένα το 1963 με αρχιτέκτονα τον Γ. Νικολετόπουλο, στη δυτική ζώνη του ακινήτου και συγκεκριμένα στη θέση «Υψωμα», κατασκευάστηκε το ξενοδοχείο «Ξενία Σκιάθου», δυναμικότητας 64 κλινών, το οποίο λειτούργησε έως τη δεκαετία του ’90. Η σημερινή του κατάσταση φέρει εικόνα εγκατάλειψης και απαξιώνει μια σημαντική τουριστική υποδομή. Παράλληλα, η ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο εγκαταλελειμμένο κτίριο, η αποκαθήλωση υλικών και η επιβάρυνση με απορρίμματα, αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και ασκούν σοβαρές
Στη σημερινή του μορφή το ακίνητο αποτέλεσε ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ, έκτασης -κατά την πιο πρόσφατη καταμέτρηση- 65.977 τ.μ., και περιήλθε (μαζί με το διατηρητέο συγκρότημα του ξενοδοχείου Ξενία) προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ ως περιουσιακό στοιχείο της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα λόγω των φυσικών πλεονεκτημάτων του και της σημαντικής θέσης του στον διεθνώς καθιερωμένο τουριστικό προορισμό διακοπών της Σκιάθου.
Στη συνέχεια, το δικαίωμα επιφανείας επί του πιο πάνω ακινήτου περιήλθε στην Εταιρεία «ΤΕΝΑΜΑΡ Α.Ε. Ειδικού Σκοπού Τουριστικής Αξιοποίησης Ξενία Σκιάθου» ενώ στην αρχή του 2015 εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης. Ως βασικός χωρικός προορισμός του πιο πάνω ακινήτου ορίζεται η χρήση «Παραθεριστικό - Τουριστικό Χωριό», μια παρέμβαση ήπιας κλίμακας, τόσο λόγω του περιορισμού της δόμησης, σε σχέση με την επιτρεπόμενη, όσο και των μέτρων που περιλαμβάνει για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Το παλιό ξενοδοχείο
Η υφιστάμενη ερειπωμένη ξενοδοχειακή μονάδα αποτελείται από Ισόγειο, Α και Β όροφο. Ο συνολικός αριθμός των κλινών είναι 64 σε 32 δωμάτια. Το συνολικό εμβαδόν των κλειστών χώρων του υφιστάμενου κτιρίου είναι 2.542,92 τ.μ. Εντός του γηπέδου υπάρχουν τμήματα δασικών εκτάσεων συνολικής έκτασης 35.277 τ.μ.
Οσον αφορά την κάλυψη και τη δόμηση, στην αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπονται τα ακόλουθα:
  • Ο.Τ.1. Είναι το οικοδομικό τετράγωνο όπου βρίσκεται το υπάρχον Ξενοδοχειακό συγκρότημα του Ξενία Σκιάθου, επιφάνειας 4.055,43 m2 . Για το υπάρχον κτήριο προβλέπονται οι ακόλουθες εργασίες:
  • Επισκευάζεται, ενισχύεται και διαρρυθμίζεται έτσι ώστε να καλύπτει τις νέες απαιτήσεις και παροχές ενός σύγχρονου ξενοδοχείου. Οι όψεις του κτηρίου, οι χώροι υποδοχής στο Β όροφο καθώς και το κεντρικό κλιμακοστάσιο έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Αυτά επισκευάζονται, ανακαινίζονται και διαρρυθμίζονται. 
  • Ανακαινίζονται οι πτέρυγες των δωματίων στους δύο ορόφους δυναμικότητας 16 δωματίων ανά όροφο και συνολικά 64 κλινών. Στον Α’ και Β’ όροφο διαμορφώνονται οι χώροι της κουζίνας, του εστιατορίου και της υποδοχής. Στο κτήριο γίνονται όλες οι εργασίες για την θερμομόνωση και την βέλτιστη ενεργειακή βελτίωσή του. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται τηρούν όλες τις προδιαγραφές και τους περιορισμούς για τα υποχρεωτικά διατηρητέα στοιχεία. 
  • Στο Ο.Τ. 2 επιφάνειας 6.105,76 m2 χωροθετούνται τα κτήρια του παραθεριστικού τουριστικού χωριού, συνολικής δόμησης 2.307,37 m2 . Το κτηριακό συγκρότημα αποτελείται από ανεξάρτητα δωμάτια μονώροφα και διώροφα κατανεμημένα στο χώρο έτσι ώστε να ακολουθούν τη μορφολογία του εδάφους με απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα. Η πρόσβαση γίνεται από ένα δίκτυο πεζοδρόμων ήπιας μορφής που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ένα μικρό όχημα τροφοδοσίας ή εξυπηρέτησης αλαφριάς όχλησης. Τοποθετούνται 57 δωμάτια εκ των οποίων τα 23 σε όροφο συνολικής δυναμικότητας 114 κλινών.
  • Στο Ο.Τ.3, το πλησιέστερο προς τη παραλία, συνολικής επιφάνειας 2.130,75 m2 χωροθετείται το συγκρότημα των παραθεριστικών κατοικιών, που περιλαμβάνεται στις επιτρεπόμενες χρήσεις. Δημιουργούνται δέκα παραθεριστικές κατοικίες με πρόσβαση από το δρόμο που φθάνει ξεκινώντας από το χώρο του Ξενία. 
  • Στο Ο.Τ. 4 επιφάνειας 1.317,67 m2 χωροθετείται γενική χρήση Π.Τ.Χ και ειδικότερα επιτρέπονται παραθεριστική κατοικία, και εγκαταστάσεις "Εστίασης - Αναψυχής" και εμπορικά καταστήματα που εξυπηρετούν την παραθεριστική κατοικία, εστίασης αναψυχής. Στο χώρο του Ο.Τ. 4 κατασκευάζεται ένα μικρό εστιατόριο ελαφρών γευμάτων με τον αναγκαίο χώρο για παρασκευαστήριο και τους χώρους υγιεινής.
  • Το Ο.Τ.5 βρίσκεται στην ανάντη περιοχή ως προς την υπόλοιπη εγκατάσταση. Έχει θέα προς τις Κουκουναριές και την αντίστοιχη παραλία. Έχει επιφάνεια 1.730,91 m2 και σε αυτό κατασκευάζονται τρείς τουριστικές ανεξάρτητες κατοικίες. Η πρόσβαση σε αυτές γίνεται μέσω του δικτύου των πεζοδρόμων 
  • Στα υπόλοιπα Ο.Τ. χωροθετούνται οι κοινωφελείς και κοινόχρηστοι χώροι, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι συνάθροισης κοινού καθώς και ένας χώρος στάθμευσης. 
Βορειοδυτικά της αμμώδους κολυμβητικής παραλίας προβλέπεται η χρήση ανάπτυξης κολυμβητικής παραλίας για παραθεριστές του τουριστικού συγκροτήματος "ΞΕΝΙΑ" στην Σκιάθο.
Σημαντικές είναι επίσης οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά την περίοδο λειτουργίας του έργου. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της προτεινόμενης επέκτασης προβλέπεται η δημιουργία 99 νέων θέσεων εργασίας.
Η σκοπιμότητα του έργου έγκειται στην υλοποίηση μίας επένδυσης η οποία θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, στην αειφόρο ανάπτυξη και τον σεβασμό στο χαρακτήρα της περιοχής, στην αύξηση της απασχόλησης. Καθώς η δραστηριότητα ανήκει στην Τριτογενή παραγωγή, προϊόν της επένδυσης αποτελεί η παροχή υψηλού επιπέδου τουριστικών υπηρεσιών.
Από άποψη μικροοικονομικής θεώρησης προκύπτει ότι τα προβλεπόμενα οικονομικά αποτελέσματα, που έγιναν με ρεαλιστικές παραδοχές, καταδεικνύουν την κερδοφόρα προοπτική και τη βιωσιμότητα της προτεινόμενης επένδυσης.
Στο πλαίσιο των παραπάνω, ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός θα υπερβαίνει καθημερινά τα 439 άτομα/ημέρα.
Πηγή: www.taxydromos.gr

No comments:

Post a Comment